Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη WSJ: Ζωντανοί νεκροί οι ηγέτες της Hamas – Το σχέδιο αλύπητης βίας της Mossad για εκδίκηση

Αποκάλυψη WSJ: Ζωντανοί νεκροί οι ηγέτες της Hamas – Το σχέδιο αλύπητης βίας της Mossad για εκδίκηση
Με mandate του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, οι κορυφαίες υπηρεσίες κατασκοπείας του Ισραήλ επεξεργάζονται σχέδια για να κυνηγήσουν τους ηγέτες της Hamas που ζουν στον Λίβανο, την Τουρκία και το Κατάρ
Εντολή να εξολοθρεύσουν τους ηγέτες της Hamas που έχουν διαφύγει από τη Γάζα και είναι διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο έχουν τα στελέχη της Mossad και άλλες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα υπάρξει μια ανηλεής καταδίωξη των μαχητών και των αξιωματούχων που ευθύνονται για τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Με mandate λοιπόν του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, οι κορυφαίες υπηρεσίες κατασκοπείας του Ισραήλ επεξεργάζονται σχέδια για να κυνηγήσουν τους ηγέτες της Hamas που ζουν στον Λίβανο, την Τουρκία και το Κατάρ, το μικρό έθνος του Κόλπου που επέτρεψε στην τρομοκρατική ομάδα να διατηρεί πολιτικό γραφείο στη Ντόχα επί μια δεκαετία.
Υπενθυμίζεται πως ανάλογες επιχειρήσεις έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν, με ισραηλινούς πράκτορες να κυνηγούν Παλαιστίνιους μαχητές στη Βηρυτό ντυμένοι γυναίκες, ενώ σε μια τέτοια μυστική αποστολή είχε δολοφονηθεί ηγέτης της Hamas στο Ντουμπάι.
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε παγιδευμένο αυτοκίνητο για να δολοφονήσει ηγέτη της Hezbollah στη Συρία και ένα τηλεκατευθυνόμενο τουφέκι για να σκοτώσει έναν πυρηνικό επιστήμονα στο Ιράν, σύμφωνα με πρώην Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Eπί χρόνια

Επί χρόνια, χώρες όπως το Κατάρ, ο Λίβανος, το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία παρέχουν στη Hamas ένα πέπλο προστασίας, ενώ και το Ισραήλ απέφευγε να βάλει στο στόχαστρο Παλαιστίνιους μαχητές για να αποφύγει τυχόν πρόκληση διπλωματικών κρίσεων.
Ωστόσο, οι καιροί πλέον έχουν αλλάξει.
Πλέον, στο κάδρο μπαίνει ξανά εκ των ηγετών της Hamas Khaled Meshaal, εναντίον του οποίου είχε υπάρξει δολοφονική απόπειρα με δηλητήριο το 1997, αλλά και ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης Sheikh Ahmed Yassin.
Προς έκπληξη ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων που θέλουν τα τελευταία σχέδια να παραμείνουν μυστικά, ο Netanyahu ανακοίνωσε τις προθέσεις του σε πανεθνική ομιλία στις 22 Νοεμβρίου.
«Έχω δώσει εντολή στη Mossad να ενεργήσει εναντίον των αρχηγών της Hamas όπου κι αν βρίσκονται» είπε.
Στην ίδια ομιλία, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι οι ηγέτες της Hamas είναι ζωντανοί νεκροί και ζουν με «δανεικό χρόνο».
«Θα πεθάνουν», είπε. «Ο αγώνας είναι παγκόσμιος και αφορά τόσο τους τρομοκράτες στη Γάζα όσο και αυτούς που πετούν με ακριβά αεροπλάνα».

Προθέσεις

Παρότι το Ισραήλ συνήθως προσπαθεί να κρατήσει μυστικές τέτοιες προσπάθειες, οι ηγέτες του δεν φοβούνται να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους να κυνηγήσουν τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όπως έκαναν και με τους υπεύθυνους για την παλαιστινιακή τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε 11 Ισραηλινούς αθλητές και προπονητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.
Το Ισραήλ ήδη εργάζεται για να σκοτώσει ή να συλλάβει ηγέτες της Hamas μέσα στη Γάζα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Το ερώτημα για τους Ισραηλινούς ηγέτες δεν είναι αν θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν τους ηγέτες της Hamas, αλλά πού και πώς, είπαν οι αξιωματούχοι.
Άλλωστε αυτός ο στόχος συνάδει με τα εν εξελίξει σχέδια για επέκταση του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και αποτελεί αντανάκλαση των προθέσεών για εξουδετέρωση της Hamas ώστε να μην αποτελέσει ποτέ ξανά τρομοκρατική απειλή.
Σε αυτό το πλαίσιο το Ισραήλ εξετάζει αν θα μπορούσε να εκδιώξει βίαια χιλιάδες μαχητές χαμηλού επιπέδου της Hamas από τη Γάζα.
Οι δολοφονίες στο εξωτερικό παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και μπορεί να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο.
Πάντως, τα σχέδια του Ισραήλ να στοχοποιήσουν τους ηγέτες της Hamas άρχισαν να διαμορφώνονται λίγο μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τότε θέλησαν την πραγματοποίηση άμεσης επιχείρησης δολοφονίας του Meshaal και άλλων ανώτατων στελεχών της Hamas που ζουν στο εξωτερικό.
Οι αξιωματούχοι εξοργίστηκαν ιδιαίτερα από ένα βίντεο του Meshaal και άλλων, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού αρχηγού της οργάνωσης, Ismail Haniyeh, που τους έδειχνε να γιορτάζουν και να προσεύχονται σε ένα από τα γραφεία τους ενώ παρακολουθούσαν ζωντανά την κάλυψη των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Όμως έκαναν πίσω λόγω των ομήρων, μη επιθυμώντας να τορπιλίσουν τις προσπάθειες εξουδετέρωσής τους.
Αυτές οι ανησυχίες βοήθησαν να μετριαστούν οι προσπάθειες για άμεση έναρξη της επιχείρησης δολοφονίας, αλλά ο σχεδιασμός συνεχίζεται.

Αντιρρήσεις

Πάντως, υπάρχουν και αντίθετες «φωνές» σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να υπάρξει εκδίκηση.
Ο Efraim Halevy, πρώην διευθυντής της Mossad, χαρακτήρισε την επιχείρηση εξολόθρευσης άστοχη.
Η δολοφονία των ηγετών της Hamas δεν θα εξαλείψει την απειλή, είπε.
Αντίθετα, έχει τη δυνατότητα να εξάψει τα πάθη και να επιταχύνει τη δημιουργία ακόμη χειρότερων απειλών.
«Το κυνηγητό της Hamas σε παγκόσμια κλίμακα και η συστηματική απομάκρυνση όλων των ηγετών της από αυτόν τον κόσμο είναι επιθυμία εκδίκησης, όχι επιθυμία επίτευξης στρατηγικού στόχου» είπε ο Halevy, ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο «παρατραβηγμένο».
Ο Amos Yadlin, ένας απόστρατος Ισραηλινός στρατηγός που κάποτε ηγήθηκε της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, είπε πως το ζητούμενο είναι η δικαιοσύνη».
«Όλοι οι ηγέτες της Hamas, όλοι όσοι συμμετείχαν στην επίθεση, που σχεδίασαν την επίθεση, που διέταξαν την επίθεση, θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη ή να εξοντωθούν», είπε ο Yadlin.
Ίσως κανένα άλλο έθνος δεν έχει την εμπειρία του Ισραήλ στη διεξαγωγή παγκόσμιων επιχειρήσεων δολοφονίας.
Σύμφωνα με το βιβλίο «Rise and Kill First», του Ισραηλινού δημοσιογράφου Ronen Bergman, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εξής το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.700 τέτοιες επιχειρήσεις.
Ακόμη και πριν από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, Εβραίοι μαχητές σκότωσαν Ευρωπαίους διπλωμάτες που συμμετείχαν στη βρετανική διοίκηση της Υποχρεωτικής Παλαιστίνης.
Στη δεκαετία του 1960, Ισραηλινοί κατάσκοποι χρησιμοποίησαν βόμβες για να σκοτώσουν επιστήμονες της Ναζιστικής Γερμανίας που βοηθούσαν την Αίγυπτο να αναπτύξει πυραύλους.

Αυτεπίστροφον…

Κάποιες φόρες, όμως, επισημαίνει η Wall Street Journal, τέτοιες επιχειρήσεις γίνονται μπούμερανγκ.
Το 1997, ο Netanyahu, στην πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός, διέταξε Ισραηλινούς κατασκόπους να σκοτώσουν τον Meshaal στην Ιορδανία.
Τα μέλη της ισραηλινής ομάδας εισήλθαν στην Ιορδανία παριστάνοντας τους Καναδούς τουρίστες και επιτέθηκαν στον Meshaal έξω από το πολιτικό γραφείο της Hamas στο Αμμάν.
Ένας Ισραηλινός πράκτορας ψέκασε με τοξίνη το αυτί του Meshaal, αλλά συνελήφθη μαζί με ένα άλλο μέλος της ομάδας πριν προλάβουν να δραπετεύσουν.
Ο Meshaal έπεσε σε κώμα και η Ιορδανία απείλησε να τερματίσει τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ.
Ο τότε Πρόεδρος Bill Clinton πίεσε τον Netanyahu να τερματίσει την κρίση στέλνοντας τον αρχηγό του στη Μossad στο Αμμάν με το αντίδοτο που έσωσε τη ζωή του Meshaal.
Στη συνέχεια, το Ισραήλ εξασφάλισε την ελευθερία των στελεχών του στην Ιορδανία, συμφωνώντας να απελευθερώσει τον Yassin, τον πνευματικό ηγέτη της Hamas, και άλλους 70 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Ο Meshaal αργότερα περιέγραψε την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας ως «σημείο καμπής» που βοήθησε στην ενδυνάμωση της οργάνωσής του.
Το 2010, μια ομάδα Ισραηλινών πρακτόρων που χρησιμοποιούσαν πλαστά ευρωπαϊκά διαβατήρια πέταξε στο Ντουμπάι.
Οι πράκτορες μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες περίμεναν την άφιξη του Mahmoud al-Mabhouh, ιδρυτή της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas.
Bίντεο συνέλαβε μέλη της ομάδας, ντυμένα ως παίκτες του τένις, να ακολουθούν τον Mabhouh στο δωμάτιό του, όπου οι Ισραηλινοί παρέλυσαν και στη συνέχεια έπνιξαν τον αρχηγό της Hamas.
Ενώ αρχικά φαινόταν ότι ο Mabhouh είχε πεθάνει από φυσικά αίτια, οι αξιωματούχοι του Ντουμπάι εντόπισαν τελικά την ομάδα και κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία.
Χρειάστηκαν χρόνια να περάσουν για να αποκατασταθεί η ζημιά στις σχέσεις του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ισραηλινοί δολοφόνοι πέρασαν 20 χρόνια κυνηγώντας όσους συνδέονταν με την επίθεση του Μονάχου.
Σκότωσαν Παλαιστίνιους στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Λίβανο.
Χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενες βόμβες κρυμμένες σε τηλέφωνο στη Γαλλία και χρησιμοποίησαν όπλα με σιγαστήρες για να εξουδετερώσουν στόχους στους δρόμους της Ρώμης.
Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στην πολύχρονη προσπάθεια ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ Ehud Barak, τότε νεαρός Ισραηλινός κομάντο.
Το 1973, ο Barak, ντυμένος γυναίκα, μπήκε κρυφά στη Βηρυτό για να σκοτώσει τρεις Παλαιστίνιους μαχητές που συνδέονταν με την επίθεση στο Μόναχο.
Σκότωσαν και τους τρεις μέσα σε λίγα λεπτά.
Αλλά η επιχείρηση Οργή του Θεού είχε και ντροπιαστικές αποτυχίες.
Για παράδειγμα, το 1973, μια ομάδα Ισραηλινών πρακτόρων σκότωσε έναν Μαροκινό σερβιτόρο στη Νορβηγία, τον οποίο κατά λάθος είχε αναγνωρίσει ως Παλαιστίνιο μαχητή που συμμετείχε στην επίθεση στο Μόναχο.
Έξι από τους 15 Ισραηλινούς πράκτορες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης