Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα ισραηλινών Αρχών: Χρηματιστές φέρονται να έβγαλαν δισεκατομμύρια «σορτάροντας» μετοχές λίγο πριν το μακελειό

Έρευνα ισραηλινών Αρχών: Χρηματιστές φέρονται να έβγαλαν δισεκατομμύρια «σορτάροντας» μετοχές λίγο πριν το μακελειό
Αναφέρουν ότι τέτοιου είδους «σορτάρισμα» σε αυτή την έκταση δεν είχε παρατηρηθεί, ούτε σε παλιότερες κρίσεις στο Μεσανατολικό, ούτε κατά την πανδημία
Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς καθηγητές Νομικής, έναν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και έναν από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τις εβδομάδες πριν από την 7η Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών μετοχών στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.
Οι ανοιχτές πωλήσεις ότι είναι το λεγόμενο «short selling», δηλαδή όταν κάποιος πουλάει τις μετοχές που έχει – γιατί περιμένει ότι θα πέσει η τιμή τους – και αργότερα τις αγοράζει ξανά έχοντας κρατήσει το κέρδος.
Οι δύο καθηγητές παρατήρησαν ότι το «σορτάρισμα» μόνο στη Λεούμι, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, έφερε κέρδη 862 εκατομμύρια δολάρια. Αναφέρουν ότι τέτοιου είδους «σορτάρισμα» σε αυτή την έκταση δεν είχε παρατηρηθεί, ούτε σε παλιότερες κρίσεις στο Μεσανατολικό, ούτε κατά την πανδημία του κορονοϊού.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αρνηθεί ότι γνώριζαν πως η Hamas σχεδίαζε τέτοια επίθεση, γεγονός που αρνήθηκαν και οι σύμμαχοι της οργάνωσης, αλλά και οι ισραηλινές υπηρεσίες, έχοντας απολογηθεί για την αποτυχία τους να την αποτρέψουν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης