Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο απόλυτος εξευτελισμός για τις ΗΠΑ – Επί 40 χρόνια κορυφαίος διπλωμάτης κατασκόπευε το State Department για την Κούβα

Ο απόλυτος εξευτελισμός για τις ΗΠΑ – Επί 40 χρόνια κορυφαίος διπλωμάτης κατασκόπευε το State Department για την Κούβα
Η υπόθεση του Rocha είναι «μία από τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες διεισδύσεις στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών από ξένο πράκτορα», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας
Σαν από κινηματογραφική ταινία ήρθε ο Victor Manuel Rocha, ο συνταξιούχος (πια) Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος βρέθηκε στο δικαστήριο στο Μαϊάμι σε μια δυνητικά εκρηκτική υπόθεση κατασκοπείας.
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Victor Manuel Rocha, 73 ετών πλέον, πέρασε περισσότερα από 40 χρόνια κατασκοπεύοντας τις ΗΠΑ για την Κούβα, ενώ διετέλεσε στο State Department, όπου ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βολιβία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Clinton.
Η υπόθεση του Rocha είναι «μία από τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες διεισδύσεις στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών από ξένο πράκτορα», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland σε συνέντευξη Τύπου.

Οι κατηγορίες

Ο Rocha έχει κατηγορηθεί στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα ότι ενεργούσε ως παράνομος πράκτορας ξένης κυβέρνησης.
Επίσης, αντιμετωπίζει την κατηγορία συνωμοσίας για να το πράξει και μια τρίτη κατηγορία, τη χρήση διαβατηρίου που ελήφθη από ψευδή δήλωση.
Αλλά οι ένορκες καταθέσεις από πράκτορες του FBI δίνουν μια πολύ μεγαλύτερη εικόνα των υποτιθέμενων δραστηριοτήτων του Rocha από ό, τι δείχνουν οι μεμονωμένες κατηγορίες.
«Αρχίζοντας το 1981 περίπου και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα, ο Rocha υποστήριξε κρυφά τη Δημοκρατία της Κούβας και την μυστική αποστολή συλλογής πληροφοριών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών υπηρετώντας ως μυστικός πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών της Κούβας», αναφέρει το κατηγορητήριο.
«Για να προωθήσει αυτόν τον ρόλο, ο Rocha απασχολήθηκε στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέσεις που του παρείχαν: (1) πρόσβαση σε μη δημόσιες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων διαβαθμισμένων πληροφοριών και (2) την ικανότητα να επηρεάζει την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψαν οι εισαγγελείς.
Ο Rocha συνελήφθη ως αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης μυστικής επιχείρησης του FBI, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η παγίδα του FBI

Σύμφωνα με την καταγγελία, μυστικοί πράκτορες του FBI που παρουσιάζονταν ως κουβανοί πράκτορες συναντήθηκαν με τον Rocha πολλές φορές τον περασμένο χρόνο.
«Από τότε που η Direcciön μου ζήτησε... να ζήσω μια κανονική ζωή ... έχω δημιουργήσει τον θρύλο ενός δεξιού ανθρώπου», φέρεται να είπε ο Rocha, αναφερόμενος στις κουβανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Αφού άφησε τις θέσεις του στο State Department, ο Rocha εργάστηκε σε πολλές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την κατάθεση, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης ως ανώτερος σύμβουλος διεθνών επιχειρήσεων στο LLYC USA στο Μαϊάμι.
Τον Αύγουστο, άφησε τη δουλειά του στη δικηγορική εταιρεία Foley & Lardner, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η LLYC είπε στο CNBC ότι έλαβε «την απόφαση να διακόψει τις σχέσεις με τον κ. Rocha» με άμεση ισχύ.
Η εταιρεία πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες αρχές, όπως απαιτείται.

Το grand slam

Ο Rocha πάντως έδειχνε να απολαμβάνει την επιτυχία του.
Είχε μιλήσει στους πράκτορες του FBI, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί ως Κουβανοί αξιωματούχοι, ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι μια τεράστια επιτυχία και «ένα grand slam».
«Η νούμερο ένα ανησυχία μου. Η νούμερο ένα προτεραιότητά μου ήταν... οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της Ουάσιγκτον που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της ηγεσίας ή την ίδια την επανάσταση», είπε ο Rocha σε μυστικούς πράκτορες του FBI, σύμφωνα με την καταγγελία.
Η καταγγελία ανέφερε πολλές περιπτώσεις όταν ο Rocha είπε ψέματα ενόρκως για την πίστη του στις ΗΠΑ και αρνήθηκε ότι εργαζόταν για ξένες οντότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης