Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει ανησυχητικά ο αποπληθωρισμός στην Κίνα - Πιθανή η υποβάθμιση απο τη Moody's

Βαθαίνει ανησυχητικά ο αποπληθωρισμός στην Κίνα - Πιθανή η υποβάθμιση απο τη Moody's
Στο - 0,5% οι τιμές καταναλωτή, στο -3% οι τιμές παραγωγού
Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας υποχώρησαν τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, ενώ οι τιμές παραγωγού κινούνται σε βαθιά αρνητικό έδαφος, τάσεις που δηλώνουν την αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων καθώς η εγχώρια ζήτηση παραμένει ασθενής κι δημιουργεί αμφιβολίες για την οικονομική ανάκαμψη.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) μειώθηκε κατά 0,5% τόσο σε σχέση με το προηγούμενο έτος όσο και σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS).
Η ετήσια πτώση του ΔΤΚ είναι η πιο απότομη που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020.
Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ήταν - 0,6%, όπως και τον Οκτώβριο.

Αποπληθωρισμός -3% στις τιμές παραγωγού

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) υποχώρησε 3,0% σε ετήσια βάση έναντι πτώσης 2,6% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τον 14ο συνεχόμενο μήνα πτώσης και τον ταχύτερο από τον Αύγουστο.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση 2,8% τον Νοέμβριο.
Ενώ προβληματίζει ιδαίτερα το γεγονός ότι παρότι οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινούνται πτωτικά τους τελευταίους μήνες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να «ανοδικά».

Δεν ανακάμπτει η καταναλωτική ζήτηση

Τα μικτά στοιχεία για το εμπόριο και οι έρευνες για τη μεταποίηση οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις για περαιτέρω πολιτικές στήριξης με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Η οικονομία της Κίνας αντιμετώπισε πολλές αντιξοότητες φέτος - συμπεριλαμβανομένου του αύξησης του περιφερειακού χρέους, των προβλημάτων στην αγορά ακινήτων και της μειωμένης ζήτησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό - με τους καταναλωτές να σφίγγουν το ζωνάρι, εν μέσω της αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας.
Η καταναλωτική ζήτηση δυσκολεύτηκε να ανακάμψει πλήρως το 2023, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν θέσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης μόλις 5%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών.
Ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας βρίσκεται ακόμη σε «κρίσιμο στάδιο», καθώς οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη.

Προειδοποίηση Moody's  για πιθανή υποβάθμιση

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service μείωσε τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε αρνητικές, επικαλούμενος αυξανόμενους κινδύνους χαμηλότερης μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και την αυξανόμενη πιθανότητα μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης σε αδύναμες περιοχές.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας χαρακτήρισε την απόφαση «απογοητευτική», λέγοντας ότι η οικονομία θα ανακάμψει και οι κίνδυνοι είναι ελεγχόμενοι.
Οι αρχές θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη το 2024, δήλωσε την Παρασκευή 8/12 το Πολιτικό Γραφείο, ένα κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι αγορές αναμένουν περισσότερα κυβερνητικά κίνητρα στην ετήσια ατζέντα «Central Economic Work Conference» έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης