Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέξας: Γυναίκα αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτεία για να διακόψει την πολύ επικίνδυνη κύησή της

Τέξας: Γυναίκα αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτεία για να διακόψει την πολύ επικίνδυνη κύησή της
Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού ανέστειλε, στη συνέχεια ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, ζητώντας και πάλι από τους γιατρούς να λάβουν οι ίδιοι την απόφαση για το αν θα πρέπει να γίνει η άμβλωση
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας ακύρωσε χθες, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, απόφαση κατώτερου δικαστηρίου με την οποία επετράπη σε Αμερικανίδα να διακόψει την πολύ επικίνδυνη κύησή της, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των δικηγόρων της ότι «αναγκάστηκε» να φύγει από την πολιτεία για να κάνει άμβλωση αλλού.
Έγκυος περίπου 21 εβδομάδων, η 31χρονη Κέιτ Κοξ έλαβε πρόσφατα επιβεβαίωση ότι το έμβρυο που κυοφορεί πάσχει από τρισωμία 18, μια χρωμοσωμική ανωμαλία που συνδέεται με σοβαρές δυσμορφίες. Το έμβρυο κινδυνεύει να πεθάνει στη μήτρα και, ακόμη κι αν καταφέρει να το γεννήσει, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννηθεί νεκρό ή να πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα.
Σύμφωνα με τον γιατρό της, η κύηση αυτή απειλεί εξάλλου την υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητα της Κοξ. Ωστόσο λόγω της ιδιαίτερα αυστηρής νομοθεσίας του Τέξας που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δεν της επετράπη να προχωρήσει σε εθελούσια διακοπή της κύησής της.
Η νεαρή γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να μπορέσει να υποβληθεί σε άμβλωση στο Τέξας. Δικαστής έκανε δεκτό το αίτημά της την προηγούμενη εβδομάδα, όμως ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, Κεν Πάξτον, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας για να προσβάλει την απόφαση.
Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού ανέστειλε, στη συνέχεια ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, ζητώντας και πάλι από τους γιατρούς να λάβουν οι ίδιοι την απόφαση για το αν θα πρέπει να γίνει η άμβλωση.
«Η σημερινή μας απόφαση δεν εμποδίζει μια επείγουσα άμβλωση στη συγκεκριμένη περίπτωση που ένας γιατρός εκτιμήσει ότι αυτή η επέμβαση είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον νόμο», αναφέρεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Αν η κατάσταση της Κοξ είναι ή γίνει τέτοια που να αντιστοιχεί στη νομική εξαίρεση, δεν είναι απαραίτητη καμία δικαστική απόφαση», πρόσθεσε το Ανώτατο Δικαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης