Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Επιφυλακτικοί οι αναλυτές απέναντι στα μέτρα - σοκ για την οικονομία - Θα αντέξει ο λαός;

Αργεντινή: Επιφυλακτικοί οι αναλυτές απέναντι στα μέτρα - σοκ για την οικονομία - Θα αντέξει ο λαός;
Η Jimena Blanco, επικεφαλής αναλυτής της Verisk Maplecroft, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει μια δεδομένη οικονομική συντριβή
Σχετικά Άρθρα
Οι επενδυτές και οι αγορές υποδέχθηκαν, με προσοχή, τις πρώτες λεπτομέρειες των σχεδίων του προέδρου Javier Milei για την ανάκαμψη της ταλαιπωρημένης οικονομίας της Αργεντινής, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αντοχή και του πολύπαθου λαού της Αργεντινής απέναντι στα σκληρά μέτρα.
Η κυβέρνησή του ανέλαβε την εξουσία με υποσχέσεις για δραστικές οικονομικές αλλαγές για την αντιμετώπιση των αρνητικών αποθεματικών, του πληθωρισμού άνω του 100% και της πολυετούς οικονομικής στασιμότητας.
Οι επενδυτές δήλωσαν ότι οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν αργά την Τρίτη από τον υπουργό Οικονομίας Luis Caputo, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της επίσημης ισοτιμίας του πέσο κατά περισσότερο από 50%, της περικοπής των ενεργειακών επιδοτήσεων και της ακύρωσης των διαγωνισμών δημοσίων έργων, δεν απογοήτευσαν, σύμφωνα με το Reuters.
"Τα νέα είναι θετικά", δήλωσε ο ειδικός σε θέματα Αργεντινής της KNG Securities.
"Πρόκειται για μια μαζική δημοσιονομική προσπάθεια, με 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από περικοπές δαπανών και 2,2% από πρόσθετα έσοδα".
Η διαπραγμάτευση του χρέους και των μετοχών της Αργεντινής ήταν υποτονική, αλλά τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια διαμορφώθηκαν κοντά στο 1 σεντ υψηλότερα και οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Αργεντινής YPF αυξήθηκαν κατά 1,3% στις πρώτες συναλλαγές πριν από την έναρξη της αγοράς.
Το πέσο έχασε έδαφος στα χρηματιστήρια κρυπτογράφησης, ένα υποκατάστατο της μαύρης αγοράς.
Η τιμή ενός tether - ένα κρυπτονόμισμα συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ - ήταν περίπου 1.167,30 πέσος Αργεντινής, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Binance, η υψηλότερη τιμή από τα τέλη Οκτωβρίου.

Θα δείξουν υπομονή οι Αργεντίνοι;

Η Jimena Blanco, επικεφαλής αναλυτής της Verisk Maplecroft, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει μια δεδομένη οικονομική συντριβή.
"Υποσχέθηκε ένα πολύ σκληρό χάπι για να το καταπιεί κανείς και παραδίδει αυτό το χάπι", ανέφερε. "Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η υπομονή του λαού όσον αφορά την αναμονή για την αλλαγή της οικονομικής κατάστασης".
Η Αργεντινή ελέγχει τεχνητά το πέσο από το 2019, δημιουργώντας ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία βρισκόταν στα 366 ανά δολάριο πριν από την ανακοίνωση του Καπούτο ότι θα κινηθεί στα 800, με σχέδια για μηνιαία υποτίμηση 2%.
Οι παράλληλες ισοτιμίες ήταν λίγο πάνω από τα 1.000 ανά δολάριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης