Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατέρρευσε ο «συνασπισμός των προθύμων» για Ερυθρά Θάλασσα, σφαλιάρα σε ΗΠΑ – Εκτός Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστραλία

Κατέρρευσε ο «συνασπισμός των προθύμων» για Ερυθρά Θάλασσα, σφαλιάρα σε ΗΠΑ – Εκτός Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστραλία
Αποτυχία των ΗΠΑ να διατηρήσουν το καθεστώς ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές
Η Αυστραλία είναι η τελευταία χώρα που απέρριψε αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της Επιχείρησης Prosperity Guardian του Πενταγώνου για την προστασία των εμπορικών πλοίων κατά μήκος της κρίσιμης θαλάσσιας εμπορικής οδού από τους Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Ο υπουργός Άμυνας Richard Marles δήλωσε στο Sky News το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 ότι ο στρατός της Αυστραλίας δεν θα στείλει «πλοίο ή αεροπλάνο» στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα τριπλασιάσει τον αριθμό των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στη ναυτική δύναμη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Πρέπει να είμαστε πραγματικά ξεκάθαροι σχετικά με τη στρατηγική μας εστίαση και η στρατηγική μας εστίαση είναι η περιοχή μας», είπε ο Marles.
Ο σχηματισμός της Επιχείρησης Prosperity Guardian από το Πεντάγωνο, μιας νέας ειδικής ομάδας για την προστασία της ναυσιπλοΐας από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους Houthi στα στενά Bab Al-Mandeb και στην Ερυθρά Θάλασσα, απαιτεί αυξημένες περιπολίες πολεμικών πλοίων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.
Αυτό θα δημιουργήσει μια ομπρέλα ασφαλείας πάνω από εμπορικά σκάφη για άμυνα από επιθέσεις.
Το Reuters ανέφερε ότι περίπου είκοσι χώρες έχουν δηλώσει «παρούσες» στη νέα επιχείρηση του Πενταγώνου.
Ωστόσο, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν απορρίψει το αίτημα του Πενταγώνου να συμμετάσχουν  στην επιχείρηση.
Το Υπουργείο Άμυνας της βδήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή σε επιχειρήσεις συντονισμένες από την Ευρώπη - όχι σε αυτές που διοικούνται από το Πεντάγωνο:
«Δεν θα συμμετάσχουμε μονομερώς στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας».
This photo released by the Houthi Media Center shows Houthi forces boarding the cargo ship Galaxy Leader on Sunday, Nov. 19, 2023. Yemen's Houthis have seized the ship in the Red Sea off the coast of Yemen after threatening to seize all vessels owned by Israeli companies.  - Sputnik International, 1920, 23.12.2023
Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, αναφέροντας ότι θα στείλει τη ναυτική φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα ανταποκρινόταν μόνο σε αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών.
Από το πρωί του Σαββάτου (23/12), ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμούς προς την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι λιγότερο από πέντε.
H κρίσιμη πλωτή οδός είναι υπεύθυνη για το 10-12% του παγκόσμιου θαλάσσιου φορτίου.
Τα πλοία εκτρέπονται τώρα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, προσθέτοντας 1-2 εβδομάδες στο χρόνο ταξιδιού.
Επιπλέον, οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων αυξάνονται στα ύψη.
Το γεγονός ότι 7 μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβανέζικης ναυτιλιακής γραμμής εμπορευματοκιβωτίων Evergreen και της βελγικής ιδιοκτήτριας δεξαμενόπλοιων Euronav, σταμάτησαν τα πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης τους στην προστασία των ΗΠΑ για την κρίσιμη πλωτή οδό.



Γιατί μόνο το Ιράν μπορεί να «ξεκλειδώσει» το στενό Bab el-Mandeb

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αντιπαρατεθούν στρατιωτικά με τους Houthi στο στενό Bab el-Mandeb.
Σημαίνει αυτό την έναρξη μιας επίγειας επιχείρησης;
Ποιες οι συμμαχίες που διαμορφώνονται καθώς δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό ενδιαφέρον από τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου και ποιες οι (λεπτές) γεωπολιτικές ισορροπίες;
Ποιες διαδρομές μεταφοράς θα βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του προβλήματος;
Γιατί μόνο το Ιράν μπορεί να ξεμπλοκάρει το στενό Bab el-Mandeb, επισημαίνουν ειδικοί στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Στην περιοχή του στενού Bab el-Mandeb, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν έναν συνασπισμό 10 χωρών και ανακοίνωσαν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Φύλακας της Ευημερίας».
Στόχος τους είναι να πολεμήσουν τους Houthi από την Υεμένη, που τόλμησαν να κηρύξουν πόλεμο στο Ισραήλ για την  γενοκτονία στη Γάζα και πλήττουν πλοία στα στενά.
Το 10% του παγκόσμιου εμπορίου είναι μπλοκαρισμένο. Πώς αξιολογείται  αυτή η κατάσταση;
Οι Houthi πολεμούν εδώ και πολύ καιρό, από το 2015.
Η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους σταμάτησε χωρίς να φέρει κανένα αποτέλεσμα.
Ωστόσο, οι Houthi παραμένουν μια μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν και μπορεί να επιδιώκει τους στόχους της εναντίον ναυτιλιακών εταιρειών στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για τις χώρες που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή μεταφοράς.
Για την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, το στενό Bab el-Mandeb είναι μια στρατηγική περιοχή.
Η επιχείρηση των ΗΠΑ είναι σημαντική, αλλά δεν θα πάει πολύ μακριά.
Μην περιμένει κάποιος από τις Ηνωμένες Πολιτείες να οργανώσουν ένα δεύτερο Αφγανιστάν, Συρία ή Ιράκ εκεί.
Πιθανότατα, η στρατιωτική επιχείρηση θα περιορισθεί στη θάλασσα, δεν θα είναι χερσαία επιχείρηση και το αποτέλεσμά της θα είναι μια συμφωνία με το Ιράν για την κατάσταση στη Γάζα ή για χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Για την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, αυτή η σύγκρουση δεν είναι πολύ ωφέλιμη.
Δηλαδή, οι δυτικές χώρες έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό, αλλά οι γείτονες της Υεμένης δεν θα ήθελαν να εισέλθουν σε σύγκρουση και προσπαθούν να απομακρυνθούν από αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ορισμένες συνέπειες αυτής της σύγκρουσης είναι επίσης δυσμενείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επομένως, πιθανότατα όλα θα καταλήξουν σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι η Μεσόγειος Θάλασσα μπορεί να κλείσει αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν να διαπράττουν «εγκλήματα» στη Γάζα, μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023, χωρίς ωστόσο να εξηγηθεί πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Το Ιράν υποστηρίζει την Hamas κατά του Ισραήλ και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν αυτό, που η Τεχεράνη χαρακτηρίζει ως εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα, όπου εβδομάδες βομβαρδισμών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχει προκληθεί μαζική αποχώρηση του άμαχου πληθυσμού από τις εστίες του.
«Θα πρέπει σύντομα να περιμένουν το κλείσιμο της Μεσογείου (του Στενού) του Γιβραλτάρ, αλλά και άλλων θαλάσσιων διόδων», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 επικαλούμενο τον ταξίαρχο Mohammad Reza Naqdi, συντονιστή διοικητή των Ιρανών Επαναστατικών Φρουρών.
To Ιράν νωρίτερα απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εμπλέκεται στις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
"Η αντίσταση (σ.σ. οι ένοπλες οργανώσεις που μάχονται το Ισραήλ) διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες" ανέφερε ο ανωτερος διπλωμάτης , Ali Bagheri  μιλώντας στο πρακτορείο Mehr.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ali Bagheri έκανε αυτή τη δήλωση με αφορμή "τους ισχυρισμούς των Δυτικών" ότι η Τεχεράνη "ενημέρωνε" τους Houthi για τη θέση των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή.
Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν ότι "εμπλέκεται στον σχεδιασμό" αυτών των επιθέσεων καθώς παρέχει στους Houthi πληροφορίες αλλά και σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης