Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί χλευάζουν, ανίκανοι για πόλεμο οι Ευρωπαίοι - Κόλαση φωτιάς από Ρωσία με 158 πυραύλους και drones σε Κίεβο, Οδησσό

Οι Ουκρανοί χλευάζουν, ανίκανοι για πόλεμο οι Ευρωπαίοι - Κόλαση φωτιάς από Ρωσία με 158 πυραύλους και drones σε Κίεβο, Οδησσό
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση της Ρωσίας από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων τον Φεβουάριο του 2022
(upd 38) Απίστευτο...συνέβη και αυτό....
Η Ουκρανία η χώρα, η οποία είναι απόλυτα εξαρτημένη από την Δύση, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ… χλευάζει τους Ευρωπαίους ότι δεν ξέρουν να πολεμούν… σε αντίθεση με τους Ουκρανούς που θεωρείται και επίσημα ίσως ο πιο αποτυχημένος στρατός... έχασε 400.000 στρατιώτες και καταστράφηκε ο τακτικός στρατός…
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά… οι αρχηγοί στρατού μικρών χωρών όπως της Ολλανδίας και Τσεχίας προτείνουν επιστράτευση γιατί πλησιάζει ο πόλεμος με τη Ρωσία…
Η απάντηση των Ρώσων… όσο πιο μικρή είναι μια χώρα τόσο μεγαλύτερη φαγούρα έχει…
Και ενώ η Δύση πιέζει ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, ένα δημοσίευμα των New York Times προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων με παραχωρήσεις εδαφών…
Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την κατάληψη της Marinka μιας πόλης κοντά στο Donetsk και της πτώσης της Avdiivka, η ρωσική προέλαση είναι εντυπωσιακή σε αντίθεση με τους Ουκρανούς που χάνουν παντού…
Την ίδια στιγμή η Ρωσία εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση με 158 πυραύλους και drones, διάρκειας 18 ωρών, κατά την οποία επλήγησαν κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο αλλά και σε τουλάχιστον άλλες 5 μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία - Εκρήξεις σε Κίεβο, Οδησσό, Kharkiv, Lviv, Dnipro - Τουλάχιστον 31 νεκροί και 120 τραυματίες

Από νωρίς το πρωί συναγερμός σήμανε σε όλη την Ουκρανία με εκρήξεις να καταγράφονται σε Κίεβο, Οδησσό, Kharkiv ακόμα και στη Lviv
που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο του πολέμου.
Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 31 νεκρούς και 120 τραυματίες.
Η ρωσική αεροπορική επίθεση εκδηλώθηκε τόσο με drones όσο και με πυραύλους S-300 και X-22 και θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν και άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Οι στόχοι

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, στο Κίεβο, όπου γίνεται λόγος για 9 νεκρούς, στόχος φαίνεται πως ήταν το στρατιωτικό εργοστάσιο Artem, στο οποίο βρίσκεται κοντά ένας κεντρικός σταθμό του μετρό που υπέστη ζημιές.
Στο Kharkiv υπήρξαν τουλάχιστον 22 πλήγματα κατά τα οποία προκλήθηκαν ζημιές σε νοσοκομείο, κτήρια κατοικιών και βιομηχανικές εγκαταστάσεις ενώ στην Οδησσό, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 22, αναφέρθηκε πως επλήγησαν κτήρια κατοικιών και ότι ξέσπασε φωτιά, η οποία όμως γρήγορα αντιμετωπίστηκε.
Στη Lviv οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν πως η επίθεση εκδηλώθηκε με τουλάχιστον 10 drones Shahed ενώ έκαναν λόγο και για πυρκαγιά σε εγκατάσταση κρίσιμης σημασίας χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες.
Εκρήξεις αναφέρθηκαν και στην περιφέρεια του Dnipro, όπου αναφέρονται 6 νεκροί ύστερα από πλήγματα σε εμπορικό κέντρο και 6όροφο κτήριο ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες στην περιφέρεια Sumi.
Σε δηλώσεις του ο διοικητής του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny υποστήριξε ότι η επίθεση είχε στόχο κρίσιμες βιομηχανικές και στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας, ενώ το υπουργείο Ενέργειας κάνει λόγο για διακοπές ρεύματος σε Οδησσό, Kharkiv, Dnipropetrovsk και Κίεβο.

Μαζική επίθεση

«Μπορούμε να πούμε πως ήταν μια μαζική επίθεση» υποστήριξε ο Yuriy Ihnat, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.
Όπως είπε, χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί, πύραυλοι cruise και βαλλιστικοί πύραυλοι, μεταξύ των οποίων τύπου X-22, οι οποίοι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν ενώ «κατευθυνόμενοι πύραυλοι» εκτοξεύθηκαν από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denis Schmyhal υπογράμμισε πως η Ρωσία έβαλε στο στόχαστρο της κοινωνικές και ζωτικές υποδομές της Ουκρανίας.

Zelensky: Οι Ρώσοι επιτέθηκαν με 110 πυραύλους – Η μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση από το 2022

Η Ρωσία εκτόξευσε τουλάχιστον 110 πυραύλους και drones κατά της Ουκρανίας υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, τονίζοντας πως οι Ρώσοι πρέπει να ηττηθούν και θα ηττηθούν.
Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που επικαλείται ο Zelensky, τότε θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με την ουκρανική αεροπορία, η προηγούμενη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση της Ρωσίας είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2022, όταν και η Ρωσία είχε εκτοξεύσει 96 πυραύλους κατά της Ουκρανίας.
Όπως είπε ο Zelensky, οι περισσότεροι από τους εισερχόμενους πυραύλους και drones αναχαιτίστηκαν και κατερρίφθησαν από την ουκρανική αεράμυνα, αν και επισήμανε πως υπάρχουν τουλάχιστον 7 επιβεβαιωμένοι θάνατοι ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια κτηρίων και εγκαταστάσεων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η ρωσική επίθεση εκδηλώθηκε με μεγάλη ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise.
Η ρωσική επίθεση απασχολεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σάββατο 30/12/2023 μετά από αίτημα της Ουκρανίας και των δυτικών της συμμάχων.

Στην Avdiivka ο Zelensky - Επιθεώρησε τα ουκρανικά στρατεύματα και τις αμυντικές θέσεις

«Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία» της πρώτης γραμμής χαρακτήρισε τo μέτωπο της Avdiivka o Zelensky κατόπιν επίσκεψής του στην «110 Ταξιαρχία "Marko Bezruchko"».
Όπως έκανε γνωστό ο Zelensky μετά την σχετική επιθέωρηση που πραγματοποίησε και τη συνάντησή του με Ουκρανούς στρατιωτικούς, «εξετάσαμε την αμυντική κατάσταση και τις βασικές ανάγκες των στρατευμάτων μας με τον διοικητή».

Πολεμική Αεροπορία Ουκρανίας: Καταρρίψαμε 114 από τους 158 ρωσικούς πυραύλους και drones

Σε ανακοίνωση της η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 114 από τους 158 πυραύλους και drones που εκτόξευσε η Ρωσία.
«Ο εχθρός χρησιμοποίησε 158 μέσα αεροπορικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας την περασμένη νύχτα: πυραύλους διαφορετικών τύπων και drones», ανέφερε σε ανάρτηση της στο Telegram η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας με τον εκπρόσωπο της, Yuriy Ihnat να υποστηρίζει ότι «η Ρωσία προφανώς εκτόξευσε ότι έχει εναντίον στόχων σε όλη την Ουκρανία».

Η πλέον επίσημη παραδοχή των Ουκρανών: Δεν μπορούμε να καταρρίψουμε τον υπερηχητικό Kh - 22

Οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας δεν κατάφεραν να καταρρίψουν ούτε έναν υπερηχητικό πύραυλο cruise Kh-22 από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε ο Ignat.
«Κανένας δεν καταρρίφθηκε», είπε ο Ignat, απαντώντας σε ερώτηση εάν οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν σε θέση να αναχαιτίσουν τουλάχιστον έναν τέτοιο πύραυλο.
«Ο πύραυλος Kh-22 ταξιδεύει με ταχύτητα 4.000 χιλιομέτρων ανά ώρα πλησιάζει τον στόχο του κυρίως μέσω βαλλιστικής τροχιάς», εξήγησε ο Ignat.

Sunak (Βρετανία): Ο Putin δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα – Δεν θα τον αφήσουμε να νικήσει

Την εκτίμηση πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε τίποτα διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Rishi Sunak με αφορμή τη σημερινή μαζική αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αυτές οι εκτεταμένες επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων δείχνουν ότι ο Putin δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα για να πετύχει τον στόχο του να εξαφανίσει την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Sunak, ο οποίος ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Bridget Brink, η οποία επισήμανε πως «η Ουκρανία έχει ανάγκη από πόρους τώρα για να συνεχίσει να μάχεται για να απελευθερωθεί από αυτήν την φρίκη το 2024».

Η Βρετανία στέλνει εκατοντάδες πυραύλους αεράμυνας στην Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει στην Ουκρανία εκατοντάδες πυραύλους αεράμυνας, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps.
«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της άμυνας της Ουκρανίας.
Γι' αυτό σήμερα στέλνουμε εκατοντάδες πυραύλους αεράμυνας για να ξαναγεμίσουμε τα βρετανικά συστήματα ικανά να καταρρίψουν ρωσικά drones και πυραύλους με απίστευτη ακρίβεια», έγραψε ο Shapps στη σελίδα του στο X.
Από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει 4,6 δισεκατομμύρια λίρες (5,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε στρατιωτική βοήθεια στις αρχές του Κιέβου.

Η Πολωνία ζήτησε εξηγήσεις από τη Ρωσία για τον πύραυλο

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο Επιτετραμμένο Andrey Ordash σε σχέση με έναν πύραυλο που πέταξε στον πολωνικό εναέριο χώρο από την Ουκρανία.
Νωρίτερα στις 29/12/2023 οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι ένα άγνωστο εναέριο αντικείμενο που πετούσε από την Ουκρανία παραβίασε τον πολωνικό εναέριο χώρο.
Ο πολωνικός στρατός ανακοίνωσε αργότερα ότι επρόκειτο για πύραυλο, ο οποίος έκανε ελιγμό στον πολωνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ουκρανία.
Ο αρχηγός του Πολωνικού Γενικού Επιτελείου Wieslaw Kukula δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, σύμφωνα με τα πολωνικά συστήματα ελέγχου ραντάρ, ο πύραυλος ανήκε στη Ρωσία, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί.

Ουκρανία: Καμία ανακωχή με Ρωσία, θέλει την πλήρη καταστροφή μας

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανακωχή με τη Ρωσία
διαμηνύει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο της ρωσικής μαζικής αεροπορικής επιδρομή στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία δεν εξετάζει οποιαδήποτε άλλα σενάρια πέραν της πλήρους καταστροφής της Ουκρανίας» αναφέρει το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, επισημαίνοντας πως η επίθεση αυτή απέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για ανακωχή με τη Μόσχα.
«Σήμερα, εκατομμύρια Ουκρανών ξύπνησαν με τον ήχο των εκρήξεων.
Ελπίζω ο ήχος αυτών των εκρήξεων στην Ουκρανία να ακουστούν σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ο οποίος κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να εντείνουν τη βοήθεια τους.

Dmitry Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν να πολεμούν… - Η Ρωσία θα είναι μπροστά μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitry Kuleba τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν πώς να πολεμούν και η παραγωγή όπλων δεν είναι το πιο δημοφιλές θέμα τους.
«Η Ευρώπη δεν ξέρει πώς να πολεμά.
Η παραγωγή όπλων δεν είναι η πιο δημοφιλής επιχείρηση», δήλωσε στην εφημερίδα Kiev Independent.
«Δυστυχώς, οι φίλοι μας έχουν αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο συζητώντας πώς και πότε να αυξήσουν την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών», επεσήμανε ο Dmitry Kuleba.
Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα των ευρωπαϊκών όπλων, αλλά η αδυναμία κλιμάκωσης της παραγωγής τεχνολογικών όπλων.
Δεν θα είναι αρκετό αν δεν αλλάξει η κατάσταση.
Και τότε η Ρωσία θα είναι μπροστά μας», παραδέχτηκε ο κορυφαίος διπλωμάτης.
Ταυτόχρονα, ο Dmitry Kuleba επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της Δύσης στον εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προσθέτοντας ότι τα μαχητικά-βομβαρδιστικά F-16 «είναι καθ' οδόν».
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «ανησυχεί περισσότερο για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμυντικής παραγωγής παρά για τις παραδόσεις νέων τύπων όπλων».
Από την άποψη αυτή, ο κορυφαίος Ουκρανός διπλωμάτης επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών των στρατιωτικοβιομηχανικών συγκροτημάτων της ΕΕ, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Το Κίεβο έχει λάβει πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του έτους.
Η ΕΕ έχει παράσχει σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά η Ουκρανία συνεχίζει να απαιτεί νέες προμήθειες πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών.

Medvedchuk (Ουκρανός πολιτικός): O Zelensky εξοντώνει τον πληθυσμό μας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky εξοντώνει τον πληθυσμό της χώρας του με το σύνθημα της αναβίωσης του έθνους και το νέο νομοσχέδιο για την επιστράτευση θα είναι το επόμενο στάδιο αυτής της διαδικασίας, ο Viktor Medvedchuk, ο πρώην ηγέτης της πλέον απαγορευμένης αντιπολίτευσης στην Ουκρανία.
Το κόμμα Platform-For Life, προειδοποίησε. «Είναι ώριμος ο καιρός για τους Ουκρανούς να ξυπνήσουν από την ανοησία με την οποία ο Zelensky έχει τυλίξει τη χώρα και να συνειδητοποιήσουν ότι σήμερα όχι μόνο τους κλέβουν, αλλά και τους σκοτώνουν και τους εξοντώνουν κάτω από τα συνθήματα της αναγέννησης του έθνους.
Το σημερινό καθεστώς έχει δημιουργήσει ένα εγκληματικό σχέδιο γενοκτονίας.
Όσο περισσότερο σκοτώνουν, τόσο περισσότερα χρήματα βγάζουν.
Εξάλλου, δεν βλέπουν τους απλούς ανθρώπους ως τίποτα άλλο από δωρεάν λίπασμα για τη γη που έχουν ήδη πουλήσει», έγραψε στη στήλη του στο Smotrim.ru δικτυακός τόπος.

Freuding (Γερμανός στρατηγός): Η Ρωσία μας αιφνιδίασε με τη δύναμή της στην Ουκρανία

Ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας αρχικά υποτιμήθηκαν, επισημαίνει ο Γερμανός υποστράτηγος Christian Freuding, υπεύθυνος για την Ουκρανία στην Bundeswehr ( Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις).
«Στην αρχή δεν είδαμε την ανθεκτικότητα των Ρώσων με τον τρόπο που τη βλέπουμε σήμερα.
Επίσης, δεν πιστεύαμε ότι θα πετύχουν αυτό που βλέπουμε τώρα ξεκάθαρα: «δημιουργία, επέκταση του στρατιωτικού-βιομηχανικού τους συγκροτήματος, αύξηση της παραγωγής τους ικανότητα παρά το καθεστώς σκληρών κυρώσεων», δήλωσε ο Freuding, στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
«Ίσως δεν είδαμε ή δεν θέλαμε να δούμε ότι ήταν σε θέση να συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια από συμμάχους.
Είτε είναι η Βόρεια Κορέα, είτε η Κίνα, ακόμη και τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου», τόνισε.
Ο Γερμανός στρατηγός υποστήριξε ότι, όποιες προμήθειες και εάν έστελναν τα διάφορα κράτη η Ρωσία μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Η Ρωσία καταφέρνει ακόμα να στρατολογεί προσωπικό.
Και, φυσικά, βλέπουμε αυτές τις τεράστιες επενδύσεις στη βιομηχανία όπλων, οι οποίες συνοδεύονται επίσης από αυξημένη ικανότητα και επέκταση, ειδικά στην παραγωγή πυρομαχικών», πρόσθεσε ο Freuding.

Οι αρχηγοί στρατού Ολλανδίας και Τσεχίας βλέπουν πόλεμο με Ρωσία – Η απάντηση των ρώσων… είστε μικροί και έχετε φαγούρα

Η «επώδυνη φαγούρα» των στρατιωτικών ηγετών των μικρών ευρωπαϊκών χωρών γίνεται ήδη «μόδα», αυτή την άποψη εξέφρασε ο ρώσος βουλευτής Alexei Pushkov, σχολιάζοντας τα λόγια του Ανώτατου Διοικητή του Ολλανδικού Στρατού, Martin Wijnen, σχετικά με τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Νωρίτερα, ο Martin Wijnen είπε ότι η κοινωνία «πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο με τη Ρωσία» και η Ολλανδία χρειάζεται να στρατολογεί πολλές χιλιάδες εθελοντές κάθε χρόνο.
«Και ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της Ολλανδίας καλεί επίσης τη όχι πολύ μεγάλη χώρα του να προετοιμαστεί επειγόντως για πόλεμο με τη Ρωσία.
Αυτή η οδυνηρή φαγούρα των στρατιωτικών ηγετών μικρών ευρωπαϊκών χωρών γίνεται ήδη μόδα.
Όπως σημείωσε ο Alexei Pushkov, «μερικές φορές έχει κανείς την αίσθηση» ότι όσο μικρότερη είναι η χώρα και όσο λιγότερο εξαρτάται από αυτήν, τόσο περισσότερο «οι ηγέτες της είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν».
«Και αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί οι άνθρωποι που έχουν φαγούρα ξέρουν πολύ καλά: δεν είναι δική τους απόφαση αν θα πάνε σε πόλεμο με τη Ρωσία ή όχι άλλοι αποφασίζουν.
Γνωρίζουν επίσης ότι η Ρωσία δεν τους απειλεί πραγματικά.
Και επομένως μπορούν να κάνουν προκλητικές δηλώσεις και να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους με κάθε δυνατό τρόπο, απειλώντας αλλά δεν τρομάζουν κανέναν»...
Πρόσφατα και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τσεχίας, Karela Rzegki, δήλωσε ότι μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί να αποφευχθεί μόνο μέσω εκφοβισμού.
Σημείωσε ότι ένας «πόλεμος με τη Ρωσία» δεν είναι αδιανόητος, αν και μια τέτοια σκέψη είναι απίθανη αυτή τη στιγμή.
Την ίδια στιγμή, ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Antti Häkkänen έκανε δηλώσεις σχετικά με την προετοιμασία της Δύσης για Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία για χάρη της περαιτέρω υποστήριξης της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ ακολουθούν μια επιθετική και επεκτατική πολιτική έναντι της Ρωσίας, επιδιώκοντας να επεκτείνουν το στρατιωτικό μπλοκ προς τα ανατολικά και να τοποθετήσουν τους στρατούς και τα όπλα τους κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Οι ενέργειες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης για έναρξη ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Asia Times: Ήττα Ουκρανών σε όλο το μέτωπο - Τα σενάρια των ΗΠΑ

Ο ουκρανικός στρατός ηττάται σε όλη τη γραμμή του μετώπου αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Asia Times.
«Στο πεδίο της μάχης, ο ουκρανικός στρατός υφίσταται ήττες.
Αποτυχίες καταγράφονται σχεδόν παντού κατά μήκος της γραμμής επαφής» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκκαθαρίζουν Ουκρανούς στρατιώτες σε διάφορες περιοχές στη ζώνη μάχης.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι Ουκρανοί ωθούνται προς τα δυτικά και ότι μπορεί να συμβεί πλήρης κατάρρευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εγγύς μέλλον.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και εάν το αποτέλεσμα είναι δυσμενές γι 'αυτές, θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν την ουκρανική ηγεσία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, και εάν αρνηθεί, δεν αποκλείεται να οργανώσουν στρατιωτικό πραξικόπημα στο Κίεβο.

Chernev (Ουκρανός βουλευτής): Το τελευταίο πακέτο βοήθειας από ΗΠΑ δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στο μέτωπο

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον, το οποίο ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, δεν θα μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση στη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά θα βοηθήσει τους Ουκρανούς να συνεχίσουν για λίγο ακόμα, σημείωσε Ουκρανός βουλευτής.
Το πακέτο «προορίζεται μόνο να μας κρατήσει για λίγο ακόμα, αλλά δεν είναι σε θέση να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης προς όφελός μας ή ακόμη και να μας επιτρέψει να αντισταθούμε αποτελεσματικά», είπε στην Washington Post ο Yegor Chernev, αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας και πληροφοριών της Ουκρανίας Verkhovna Rada (Κοινοβούλιο).
Σύμφωνα με τον Ουκρανό βουλευτή, ένα τόσο μικρό πακέτο βοήθειας θεωρείται ως απόδειξη «ότι υπάρχουν προβλήματα με την υποστήριξη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ».
Στις 27 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ανακοίνωσε το τελικό πακέτο όπλων για την Ουκρανία για φέτος, αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΗΠΑ: «Μαύρος» καπνός από το Κογκρέσο – Δεν υπάρχει συμφωνία για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Οι Αμερικανοί νομοθέτες αποτυγχάνουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ασφάλεια στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και για την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή (29/12/2023) ο Αμερικανός γερουσιαστής Chris Murphy.
Τα μέλη του Κογκρέσου εξακολουθούν να «επεξεργάζονται το κείμενο» μιας πιθανής συμφωνίας, δήλωσε ο Murphy, όπως αναφέρει το Politico.
Οι κύριοι διαπραγματευτές έκαναν ένα σύντομο διάλειμμα για τα Χριστούγεννα, αλλά πραγματοποίησαν συναντήσεις για το θέμα μόλις την Παρασκευή το πρωί (29/12), σύμφωνα με τον ίδιο.
Το Κογκρέσο διέκοψε για τις χειμερινές διακοπές χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων και την πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία.
Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες επέμειναν στη συμπερίληψη αυστηρότερων μέτρων συνοριακής ασφάλειας στο αίτημα συμπληρωματικής χρηματοδότησης της κυβέρνησης Biden 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία.
Οι διαπραγματευτές ελπίζουν να έχουν μια συμφωνία για να παρουσιάσουν στους γερουσιαστές μέχρι να επιστρέψουν στις 8 Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο Murphy.

Οι New York Times προτείνουν ως λύση για την ειρήνη οι Ουκρανοί να παραχωρήσουν εδάφη στην Ρωσία

Οι New York Times τάσσονται υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία ζητώντας να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και να εκχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.
Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να «χάσει» αυτή την ευκαιρία για να επιτύχει πιθανή κατάπαυση του πυρός.
Οι New York Times θεωρούν ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται να ανακτήσει όλη της την επικράτεια για να βγει νικήτρια από τον πόλεμο, αλλά ότι μια «ισχυρή, ανεξάρτητη, ευημερούσα και ασφαλής» με δυτικό προσανατολισμό Ουκρανία είναι επίσης μια νίκη.
Το άρθρο καλεί τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός και να μην δει τις διαπραγματεύσεις ως ήττα, κατηγορώντας σιωπηρά τον Zelensky –όχι τον Putin– για την απουσία σοβαρών διαπραγματεύσεων.
Η ρητορική του Κρεμλίνου τόσο στο διεθνές όσο και στο εγχώριο κοινό έχει επανειλημμένα υποδείξει ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει με την Ουκρανία ή τη Δύση και σκοπεύει να επιτύχει τους μαξιμαλιστικούς στόχους της στην Ουκρανία οι οποίοι είναι εντελώς ασύμβατοι με μια ισχυρή, ανεξάρτητη ή ασφαλή Ουκρανία.
Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Medvedev έδωσε για παράδειγμα μια συνέντευξη στις 28 Δεκεμβρίου, στην οποία απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων το 2024 δηλώνοντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένουν ο «αφοπλισμός των ουκρανικών στρατευμάτων» και «η απόρριψη από το σημερινό ουκρανικό κράτος της ιδεολογίας του νεοναζισμού, επίσης ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου η Ρωσία επιτύχει την αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε επίσης ότι η Οδησσός, η πόλη Dnipro, το Kharkiv, το Mykolaiv και το Κίεβο (κανένα από τα οποία η Ρωσία δεν κατέχει σήμερα) είναι «Ρωσικές πόλεις» και παραπονέθηκε ότι εξακολουθούν να επισημαίνονται ως ουκρανικές πόλεις στους χάρτες.

Οι ρώσοι έχουν ρίξει στην Ουκρανία 7.400 πυραύλους και 3.900 drones Shahed

Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν περίπου 7.400 πυραύλους και 3.900 επιθέσεις με drone Shahed κατά της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησαν την εισβολή πλήρους κλίμακας.
Το Ουκρανικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων (StratCom) δήλωσε στις 28 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περίπου 7.400 πυραύλους κατά της Ουκρανίας από την αρχή της εισβολής πλήρους κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.470 πυραύλων S-300/400, περίπου 900 πυραύλων Iskander-M και 48 πύραυλοι Kinzhal.
Η ουκρανική StratCom ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει περίπου 3.900 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed εναντίον της Ουκρανίας, εκ των οποίων οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περίπου 2.900.
Ο εκπρόσωπος της Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης της Ουκρανίας, Πλοίαρχος Nataliya Humenyuk δήλωσε στις 28 Δεκεμβρίου ότι τρία ρωσικά πλοία με πυραύλους κρουζ Kalibr — συμπεριλαμβανομένων δύο απροσδιόριστων υποβρυχίων και της φρεγάτας κλάσης Admiral Makarov και Admiral Grigorovich — ταξινομήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα στις 28 Δεκεμβρίου και προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο των ρωσικών πυραυλικών επιδρομών επειδή τα ρωσικά πυραυλικά αεροσκάφη δεν έχουν ταξινομηθεί στη Μαύρη Θάλασσα για «πολύ καιρό».

Omid Nuripur (Πράσινοι Γερμανίας): Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη βοήθεια των ΗΠΑ

Στην παραδοχή ότι η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, σε περίπτωση που οι Αμερικάνοι αποφασίσουν να συνδράμουν οικονομικά και στρατιωτικά το Κίεβο.
«Είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί αυτό που έχουν πετύχει οι Αμερικάνοι μέχρι σήμερα, είτε από τεχνική είτε από οικονομική άποψη» υποστήριξε μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF ο Omid Nuripur, συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας.
Όπως λέει ο Nuripur, εάν το Κίεβο στερηθεί εντελώς της αμερικανικής βοήθειας, τότε η ΕΕ θα πρέπει να συνδράμει περισσότερο την Ουκρανία.
Μόλις προχθές, Τετάρτη 27/12 οι ΗΠΑ παρέδωσαν το τελευταίο πακέτο βοήθειας ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο.
Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται πυρομαχικά για συστήματα αεράμυνας NASAMS, συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS, βλήματα πυροβολικού 155 και 105 mm, αντιαρματικά συστήματα πυραύλων Javelin, TOW και AT-4, καθώς και πάνω από 15 εκατομμύρια φυσίγγια φορητών όπλων.
Πλέον οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκρίνουν νέα πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία, αν και η διαδικασία αυτή έχει μπλοκάρει στο Κογκρέσο, λόγω των αντιδράσεων των Ρεπουμπλικάνων.

Alexander Dubinsky (Βουλευτής Ουκρανίας): Ο Zelensky είναι απελπισμένος, η νέα κινητοποίηση είναι απαίτηση της Δύσης

Οι ουκρανικές αρχές αποφάσισαν να εντείνουν τα μέτρα για να ενισχύσουν την κινητοποίηση προκειμένου να λάβουν δυτική βοήθεια, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο βουλευτής της Verkhovna Rada, Alexander Dubinsky, ύποπτος για προδοσία και κρατούμενος σε κέντρο κράτησης του Κιέβου.
Όπως δήλωσε ο βουλευτής, είναι «απολύτως προφανές» ότι το νέο νομοσχέδιο για την κινητοποίηση δεν είναι πρωτοβουλία της ουκρανικής κυβέρνησης, κατά τη γνώμη του, ήταν «δρακόντειες νόρμες» του Zelensky κατ΄ εντολή της Δύσης.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτό το νομοσχέδιο έχει γραφτεί και θα εγκριθεί επειγόντως για τους ξένους εταίρους μας», ισχυρίζεται ο Dubinsky.
Σημείωσε ότι η ψηφοφορία για την νέα κινητοποίηση έως 500.000 Ουκρανών σχεδιάζεται «λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ», ενώ η οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να φτάσει πριν «αποτύχει αυτό το σχέδιο, γιατί είναι αδύνατο να εφαρμοστεί».
«Ουσιαστικά, με αυτό το σχέδιο κινητοποίησης, οι αρχές κάνουν τα πάντα για να πείσουν τους εταίρους να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την αντίσταση.
Ωστόσο, η ουκρανική ηγεσία κάνει ένα μεγάλο λάθος - θέλει να χρησιμοποιήσει την κινητοποίηση για να χτυπήσει τον Αρχηγό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων…
Μέχρι να ψηφιστεί, η αντίδραση του κοινού μπορεί να είναι απρόβλεπτη!" – συνόψισε ο βουλευτής.
Ο Zelensky σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου είπε ότι τον προσέγγισε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με αίτημα να κινητοποιήσει επιπλέον 450-500 χιλιάδες νέους στρατιώτες.
Η ουκρανική κυβέρνηση παρουσίασε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την κινητοποίηση και υποχρεώνει επίσης όλους τους υπόχρεους για στρατιωτική θητεία να προσέλθουν στο στρατιωτικό ληξιαρχείο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία αναγγελίας της επιστράτευσης ή εντός 20 ημερών από την ημερομηνία συνέχισής της, ανεξάρτητα από τη λήψη της κλήσης.
Το κατώτερο όριο ηλικίας για επιστράτευση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μειώνεται από τα 27 στα 25 έτη.
Την Τετάρτη, η ουκρανική έκδοση του περιοδικού Forbes, επικαλούμενη πηγές στο κοινοβούλιο, ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο για την κινητοποίηση στην Ουκρανία πιθανότατα θα σταλεί για αναθεώρηση λόγω μιας σειράς αμφιλεγόμενων ζητημάτων

Ο ουκρανικός στρατός απομάκρυνε βίαια 100.000 ανθρώπους από περιοχές του Donetsk που ελέγχει… ακόμη

Η Ουκρανία απομάκρυνε βίαια 100.000 άτομα από το τμήμα του Donetsk που ελέγχεται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις
«Η υποχρεωτική εκκένωση του πληθυσμού της περιοχής του Donetsk ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022.
Από τότε, περισσότεροι από 100.000 πολίτες έχουν μετακινηθεί εντός των συνόρων της σε ασφαλείς περιοχές.
Ανάμεσά τους είναι περισσότερα από 13,2 χιλιάδες παιδιά και 4,8 χιλιάδες άτομα με περιορισμένη κινητικότητα.
Οι άνθρωποι μεταφέρονται στην περιοχή Zhytomyr στη βορειοδυτική Ουκρανία, όπου στεγάζονται σε δωρεάν καταφύγια.
Οι ουκρανικές αρχές ανακοινώνουν τακτικά αναγκαστικές εκκενώσεις σε διάφορες περιοχές.
Συγκεκριμένα, παιδιά και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν από την Avdiivka στο Donetsk, αλλά ορισμένοι κάτοικοι αρνήθηκαν να φύγουν και παρέμειναν στην πόλη.
Επιπλέον, οι άνθρωποι στις περιοχές Kharkiv και άλλες πόλεις εκκενώνονται επειγόντως και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει ορισμένες περιοχές.

Η ρωσική περιοχή Kursk βομβαρδίστηκε από τους Ουκρανούς

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν συνοριακή περιοχή στο Kursk, προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες και γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο κυβερνήτης Roman Starovoit.
«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν τη συνοριακή περιοχή Glushkovo.
Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα.
Υπήρξαν έξι επιθέσεις στο Tetkino και μία χτύπησε ένα σπίτι.
Δύο ακόμη σπίτια υπέστησαν ζημιές από θραύσματα.
Ζημιές έχει υποστεί και μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος», έγραψε ο Starovoit στο κανάλι του στο Telegram.
Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι ο οικισμός Krasnooktyabrsky δέχτηκε επίσης πυρά όλμων, τα οποία δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

Πυραυλική επίθεση των Ουκρανών στο Belgorod

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν 13 ρουκέτες πάνω από το έδαφος της περιοχής του Belgorod, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 29 Δεκεμβρίου, περίπου στις 11 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας), μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιώντας συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης απέτυχε.
Τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν 13 ρουκέτες πάνω από το Belgorod», αναφέρεται στο μήνυμα.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Vyacheslav Gladkov από την ουκρανική επίθεση ένας άμαχος έχασε τη ζωή του ένας άλλος τραυματίστηκε.

Washington Post: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μεταφέρουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Biden δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα σχέδιο χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσει την Ουκρανία χωρίς τη συγκατάθεση ευρωπαϊκών χωρών, ορισμένες από τις οποίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αμφιβάλλουν για τη σκοπιμότητα αυτού του βήματος, αναφέρει η Washington Post.
«Μόνο περίπου το 2% αυτών των κεφαλαίων βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα περισσότερα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας βρίσκονται στο Βέλγιο και την Ελβετία.
Υπάρχει αντίσταση στην Ευρώπη, ειδικά στο Βερολίνο, σχετικά με το εάν αυτή η κίνηση δικαιολογείται από το διεθνές δίκαιο και εάν θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ», αναφέρει η Washington Post, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για αυτό το θέμα.
«Χωρίς ευρωπαϊκή υποστήριξη, αυτό το σχέδιο δεν θα λειτουργήσει.
Αυτό είναι αλήθεια» τόνισε η Washington Post.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία, κινδυνεύει να χάσει την ικανότητα να «επιβιώσει ως λειτουργική» χώρα.
Στις 28/12/2023 εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι η Γερμανία, η Γαλλία , η Ιταλία και η ΕΕ αμφέβαλλαν για τα σχέδια των ΗΠΑ να κατάσχουν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί πρώτα προσεκτικά η νομιμότητα αυτού του μέτρου.
Νωρίτερα, ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι πρόωρο να μιλήσουν για τη δυνατότητα χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε προηγουμένως ότι η χρήση από την Ευρώπη παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να θέσει μακροπρόθεσμα κινδύνους για τη φήμη του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Κάλεσαν τις Βρυξέλλες «να κοιτάξουν πέρα από αυτή τη σύγκρουση» και να αναζητήσουν άλλους τρόπους χρηματοδότησης της Ουκρανίας.
Η Ρωσία δήλωσε ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων «θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε κλοπή το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ στοχεύει όχι μόνο τα κεφάλαια των ιδιωτών, αλλά και τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ. Περίπου 200 δισεκατομμύρια βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς του βελγικού Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο.
Στα τέλη Οκτωβρίου, η Euroclear ανέφερε ότι το εννεάμηνο του 2023 κέρδισε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ από επενδύσεις σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Luhansk_Battle_Map_Draft_December_282023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_282023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_282023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_282023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_282023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_December_282023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_December_282023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης