Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας - Ανήθικη και μη βιώσιμη η πολιτικοποίηση του εμπορίου, διαμηνύει το Πεκίνο

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας - Ανήθικη και μη βιώσιμη η πολιτικοποίηση του εμπορίου, διαμηνύει το Πεκίνο
Στην προειδοποίηση του ΔΝΤ απαντά η Κίνα
Στην προειδοποίηση του ΔΝΤ απαντά η Κίνα, διαμηνύοντας ότι μια κατάσταση στην οποία οι περιορισμοί εθνικής ασφάλειας θα παρεμποδίζουν σοβαρά την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω της "πολιτικοποίησης των οικονομικών και εμπορικών θεμάτων" θα ήταν "ανήθικη και μη βιώσιμη".
Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Gita Gopinath δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι εάν η παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο κατακερματιστούν σε δύο μπλοκ - υπονοώντας κυρίως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στη Δύση και την Κίνα και τη Ρωσία στην Ανατολή - το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μπορούσε να μειωθεί κατά 2,5% έως 7%.
"Ένας εμπορικός πόλεμος, ένας πόλεμος επιστήμης και τεχνολογίας, ασκήσεις αποσύνδεσης ή αποδέσμευσης από κινδύνους είναι, στην ουσία, η πολιτικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων", δήλωσε ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Αυτό είναι ανήθικο και μη βιώσιμο και τελικά επηρεάζει τα συνολικά συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας".

Εμπορικός πόλεμος

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ήταν κάποτε οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι, σημειώνει το Reuters.
Ενώ και οι δύο κυβερνήσεις αντιτίθενται δημοσίως στην αποσύνδεση, η Κίνα εμπορεύεται πλέον περισσότερο με τη Νοτιοανατολική Ασία και οι ΗΠΑ με τον γειτονικό Καναδά και το Μεξικό.
Η Κίνα έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές σε ορισμένα κρίσιμα ορυκτά, όπως ο γραφίτης -του οποίου παρέχει το 67% της παγκόσμιας προσφοράς- επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στους ελέγχους των εξαγωγών που ανακοίνωσε η Κίνα για το γάλλιο και το γερμάνιο, μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ημιαγωγών και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών και του εξοπλισμού για την κατασκευή τους στην Κίνα, επικαλούμενες επίσης ανησυχίες για την ασφάλεια.
"Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να υποστηρίξει την οικονομική παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς, να αντιταχθεί αποφασιστικά στην αντιπαγκοσμιοποίηση και να αντιταχθεί σε όλες τις μορφές μονομέρειας και προστατευτισμού", δήλωσε ο Wang.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης