Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, με βαρίδι τον τεχνολογικό κλάδο - Στο -0,8% ο S&P 500, ο Nasdaq -1,18%

Πτώση στη Wall, με βαρίδι τον τεχνολογικό κλάδο - Στο -0,8% ο S&P 500, ο Nasdaq -1,18%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Πτωτική πορεία τροχοδρόμησαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το 2024 οι αμερικανικές μετοχές, με τον τεχνολογικό κλάδο και ειδικότερα τον γίγαντα Apple να βαρύνουν το επενδυτικό συναίσθημα.
Αρνητικά επέδρασαν και τα μακροοικονομικά δεδομένα, με το CBO να ανακοινώνει πως το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το δυσθεώρητο ποσό των 34 τρισεκατομμύρια δολάρια και τη μεταποίηση να συρρικνούται, ενώ δεν περνούν αδιάφορα τα πρακτικά της Fed... τα οποία έδειξαν ναι μεν επιτοκιακές μειώσεις, αλλά...
«Συζητώντας τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες θεώρησαν πως το επιτόκιο είναι κοντά στην κορύφωσή του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης - αν και σημείωσαν ότι η πραγματική πορεία πολιτικής θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η οικονομία», αναφέρουν ρίχνοντας ψυχρό νερό στις προσδοκίες περί μειώσεων, οι οποίες όμως δεν αποκλείονται.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,76% στις 37.430 μον., ο δείκτης S&P 500 σημείωσε μείωση -0,8% στις 4.704 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -1,18% στις 14.592 μον.
97_2.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 0,75%
Καθοδική πορεία είχαν επίσης οι Nvidia (-1,24%), Tesla (-4%) και Meta (-0,53%)…
Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,90% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 4,32%.

Οι επενδυτές φαινόταν να πουλάνε τους νικητές τεχνολογίας του περασμένου έτους, οι οποίοι εκτινάχθηκαν στα ύψη καθώς η αγορά περίμενε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024.
Όμως, με την οικονομία να παραμένει σε ασταθές έδαφος και την αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει επιτέλους να μειώνει τα επιτόκια να διατηρείται, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν περιορίσει τον ενθουσιασμό τους.
«Μακροπρόθεσμα, είμαι ακόμα πολύ bullish.
Αλλά βραχυπρόθεσμα, απλώς ανησυχώ», είπε ο Steve Eisman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Neuberger Berman.
Οι βραχυπρόθεσμες διορθώσεις δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο σε μια αγορά που έρχεται από νέα υψηλά, πρόσθεσε.

Στα μάκρο, στις 29 Δεκεμβρίου 2023, το συνολικό χρέος των ΗΠΑ στο τέλος του έτους ήταν λίγο πάνω από 34 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά ή για την ακρίβεια 34.001.493.655.565,48 δολάρια.

Αξίζει να επισημανθεί πως τον Ιανουάριο του 2009 το συνολικό χρέος των ΗΠΑ ήταν μόλις 10,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Συνεπώς, σίγουρα έχουμε κάνει πολύ δρόμο από τότε.

Xαμηλό 32 μηνών σημείωσαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2023, κάτι το οποίο δείχνει ότι η παρατεταμένη όρεξη για προσλήψεις των προηγούμενων μηνών εξασθενεί.
Πιο συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας κατήλθαν τον Νοέμβριο σε 8,8 εκατομμύρια έναντι 8,9 εκατομμυρίων που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μειώνονται σταθερά το επίπεδο ρεκόρ των 12 εκατομμυρίων που καταγράφηκε το 2022.

Για 14ο διαδοχικό μήνα συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023 καθώς οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 47,4 μονάδες από 46,7 μονάδες τον περασμένο μήνα.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 47,2 μονάδες.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το year end rally


Με πτώση έτυχαν διαπραγμάτευσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το year end rally που κυριάρχησε στο κλίμα στο τέλος του 2023 να σταματά, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα βασικά οικονομικά στοιχεία.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 1,38% στις 16.538 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,51% στις 7.682 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.411 με πτώση 1,58%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,39% στις 30.100 μονάδες.
10_21.JPG
Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν ισχυρά κέρδη μέχρι το τέλος του 2023, αλλά αυτή η αισιοδοξία της αγοράς που δημιουργήθηκε από τις ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ανακοινώσουν πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων, υποχώρησε μπροστά στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία.
Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, έδειξαν συρρίκνωση στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο για 18ο συνεχόμενο μήνα, υποδεικνύοντας μια οικονομία που πιθανώς βρίσκεται σε ύφεση.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ανταντικού με τον αμερικανικό δείκτη PMI για τη μεταποίηση να υποχωρεί στο 47,9 τον Δεκέμβριο, από 49,4 τον προηγούμενο μήνα, και να κινείται περαιτέρω σε έδαφος συρρίκνωσης.
Η προσοχή στρέφεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve που αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα την Τετάρτη, τα οποία θα βοηθήσουν τους επενδυτές να εκτιμήσουν τις σκέψεις της κεντρικής τράπεζας γύρω από τη νομισματική χαλάρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης