Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μειώνονται οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη, λόγω ανόδου πληθωρισμού - Αρνητικό κλίμα στις αγορές ομολόγων

Μειώνονται οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη, λόγω ανόδου πληθωρισμού - Αρνητικό κλίμα στις αγορές ομολόγων

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιανουαρίου και η τράπεζα έχει ξεκάθαρα σηματοδοτήσει ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τα επιτόκια

Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο του 2023, μια τάση που θα μπορούσε να συνεχιστεί έως τις αρχές του 2024, χαλαρώνοντας την πίεση των χρηματοπιστωτικών αγορών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Ο πληθωρισμός σε όλο το μπλοκ των 20 χωρών εκτινάχθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο του 2023 από 2,4% τον Νοέμβριο, λίγο πιο κάτω από τις προσδοκίες για 3%, κυρίως λόγω τεχνικών παραγόντων, όπως το τέλος ορισμένων κρατικών επιδοτήσεων και οι χαμηλές τιμές ενέργειας που βγήκαν από τα βασικά στοιχεία.
Τα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός έπιασε πάτο τον Νοέμβριο και τώρα θα παραμείνει στάσιμος στο εύρος 2,5% έως 3% έως το 2024, πολύ πάνω από τον στόχο της τράπεζας για 2%, προτού επιβραδυνθεί και πάλι το 2025.
Σε ένα ελπιδοφόρο σημάδι, ωστόσο, ο υποκείμενος πληθωρισμός -που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και της ενέργειας- υποχώρησε στο 3,4% από 3,6%, υποδηλώνοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να περιορίζονται, ακόμη και όταν ο γενικός αριθμός σημείωσε άλμα.
Παρόλα αυτά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να ανησυχούν για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,7% τον μήνα και η ετήσια μέτρηση παρέμεινε σταθερή στο 4%, καθώς συνδέεται στενά με τους μισθούς και μπορεί να υποδηλώνει μια γρήγορη αύξηση των εισοδημάτων, που θα μπορούσε στη συνέχεια να τροφοδοτήσει τις πιέσεις στις τιμές.
Το άλμα του πληθωρισμού έρχεται καθώς οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να βγάζουν πολύ διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με τις τάσεις των τιμών και τις επιπτώσεις τους στα επιτόκια.

Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια έξι φορές φέτος, με την πρώτη κίνηση να γίνεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, καθώς η οικονομική συρρίκνωση και η ευνοϊκή αύξηση των μισθών θα διευκολύνουν τον πληθωρισμό, επιτρέποντας στην τράπεζα να ξετυλίξει τον ταχύτερο κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της που έχει καταγραφεί ποτέ.
Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν άφθονες και οι κρίσιμες μισθολογικές διευθετήσεις δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, οπότε μπορεί να χρειαστούν μέχρι τα μέσα του 2024 ώστε ο πληθωρισμός να τεθεί πράγματι υπό έλεγχο.
Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ακόμη και ότι τα επιτόκια της αγοράς έχουν χαλαρώσει τόσο πολύ που οι επενδυτές έχουν αναιρέσει μέρος της δουλειάς της ΕΚΤ, αναγκάζοντας την τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ακόμη περισσότερο για να επιτύχει το είδος του οικονομικού περιορισμού που δροσίζει τις πιέσεις στις τιμές.
Μια βασική πηγή της απόκλισης των απόψεων είναι ότι οι προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό έχουν πέσει έξω εδώ και χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τράπεζα δεν έχει πλήρη κατανόηση για τη συμπεριφορά του καθορισμού των τιμών σε εξαιρετικές περιστάσεις. Ειδικότερα, η ΕΚΤ αρχικά προέβλεψε απλώς μια παροδική άνοδο των τιμών, στη συνέχεια μια ρηχότερη κορύφωση και, τέλος, μια πολύ πιο αργή αντιστροφή, γεγονός που ώθησε ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα πραγματικά στοιχεία και να μειώσουν την έμφαση στις προβλέψεις.
Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ είναι υπερβολικά αισιόδοξη όσον αφορά την ανάπτυξη και επισημαίνουν επίσης την απότομη πτώση των τιμών παραγωγού -κατά 8,8% τον Νοέμβριο- ως απόδειξη της ψυχρότητας των πιέσεων στις τιμές.
Τέλος, οι αγορές ποντάρουν επίσης σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και οι επενδυτές πιστεύουν ότι μόλις η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου κινηθεί -τον Μάρτιο ή τον Μάιο- η ΕΚΤ θα θελήσει να κινηθεί συγχρονισμένα.
Επισημαίνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιανουαρίου και η τράπεζα έχει ξεκάθαρα σηματοδοτήσει ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τα επιτόκια.

Τα ομόλογα

Εν τω μεταξύ, η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη διατήρησε το αρνητικό κλίμα στις αγορές ομολόγων που πυροδοτήθηκε χθες (4/1/2024) από τον πληθωρισμό της Γερμανίας, παραμένει και σήμερα ενώ αρνητικά επέδρασαν τα στοιχεία και της απασχόλησης στις ΗΠΑ καθώς κατά 216.000 αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας της χώρας.
Ο αριθμός ξεπέρασε την εκτιμώμενη αύξηση των 170.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,33% και το 10ετές ιταλικό 3,89% με το μεταξύ τους spread στις -56 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,07% και το 2ετές στο 4,47%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Λίγο πριν το κλείσιμο του 2023, οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των επιτοκίων και δεν πρόκειται να αυξήσουν άλλο τα επιτόκια αλλά και ότι θα προχωρήσουν νωρίτερα απ' ότι αναμενόταν, σε μειώσεις. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές δείχνουν να επανεκτιμούν τις προβλέψεις τους για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης