Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό κατάρρευση η Ουκρανία, θα παραδοθεί – Οι ρώσοι διαλύουν τα πάντα με Kinzhal – Trump: Κοντά ο Γ΄ Παγκόσμιος πόλεμος

Υπό κατάρρευση η Ουκρανία, θα παραδοθεί – Οι ρώσοι διαλύουν τα πάντα με Kinzhal – Trump: Κοντά ο Γ΄ Παγκόσμιος πόλεμος
Dmitry Korneychuk (Ουκρανός Πολιτικός Επιστήμονας): Ο Zelensky θέλει να ανακοινώσει σχέδιο εκεχειρίας με την Ρωσία - Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Η Δύση δεν έχει καταλάβει την τρομερή ζημιά που προκάλεσαν οι ρώσοι στο Κίεβο, λόγω του πολέμου στην Υεμένη
(upd 30) Ενώ οι ρώσοι έχουν παντού την πρωτοβουλία των κινήσεων και βομβαρδίζουν διαλύοντας όλες τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας με τα συστήματα αεράμυνας να αποτυγχάνουν… ήδη Ουκρανοί αρχίζουν να μιλούν για εκεχειρία…
Βέβαια οι ρώσοι δεν θέλουν εκεχειρία αλλά παράδοση άνευ όρων της Ουκρανίας, μόνο αυτή την λύση εξετάζουν και έχουν πλήρως την πρωτοβουλία κινήσεων…
Οι αμερικανοί και το ΝΑΤΟ απέτυχαν, ηττήθηκαν και τώρα αναζητούν διέξοδο… αφού όπως λένε το στρατιωτικό σχέδιο της Ουκρανίας για το 2024 δεν τους έχει πείσει και θέλουν τεκμηριωμένο σχέδιο εντός των προσεχών εβδομάδων…
To Bloomberg δημοσίευσε ένα άρθρο λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν ένα πιο σαφές σχέδιο στρατιωτικής δράσης από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την πηγή, ο Λευκός Οίκος ζητά να του παρασχεθεί εντός των επόμενων εβδομάδων
Οι ΗΠΑ έκαναν ένα συγκλονιστικό λάθος και τώρα το πληρώνουν μέσω της βαριάς τους ήττας, νόμιζαν ότι θα χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να αποδυναμώσουν την Ρωσία και τελικά διαλύεται η Ουκρανία.

Trump (Υποψήφιος Πρόεδρος ΗΠΑ): Ποτέ ο κόσμος δεν ήταν τόσο κοντά στην αρχή του τρίτου παγκόσμιου πολέμου

Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο ξέσπασμα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος D. Trump, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του για την ικανότητά του να αποτρέψει τις συγκρούσεις.
«Δεν νομίζω ότι κινδυνεύαμε ποτέ από έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο όπως τώρα.
Και όπως λέω σε κάθε ομιλία μου, θα αποτρέψω έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ξέρω όλους αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο Trump σε ομιλία του στην Αϊόβα.
Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο πολιτικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τη διοίκηση Biden, έχουν γίνει ένα «αδύναμο και αναποτελεσματικό κράτος» του οποίου η γνώμη δεν λαμβάνεται υπόψη στην παγκόσμια σκηνή.
«Ο Biden είναι εξαιρετικά ανίκανος.
Το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει καλά είναι να εξαπατά στις εκλογές.
Οι Δημοκρατικοί είναι καλοί στη νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων και είναι επίσης εξαιρετικοί στο να διώκουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αλλιώς», τόνισε ο πρώην - Πρόεδρος των Η.Π.Α.
Ο Trump υποστήριξε ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, εάν ξεκινήσει, δεν θα είναι το συνηθισμένο πεδίο μάχης μεταξύ των στρατών και του στρατιωτικού εξοπλισμού δύο αντιπάλων.
«Αυτό δεν θα είναι καθόλου το ίδιο με τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ήταν τρομεροί, αλλά αυτός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, θα είναι αφανισμός» τόνισε ο Trump.
Κατά τον Trump ο Biden είναι σε θέση να ξεκινήσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και να καταστρέψει την Αμερική στο διάστημα που απομένει πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Υποσχέθηκε επίσης να αποκαταστήσει την ειρήνη στον πλανήτη «μέσω βίας» εάν αναλάμβανε ξανά τη θέση του αρχηγού του κράτους.
Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2024.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Trump ως το ξεκάθαρο φαβορί στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Trump βρίσκεται σε καλή θέση για να κερδίσει το 2024.

Dmitry Korneychuk (Ουκρανός Πολιτικός Επιστήμονας): Ο Zelensky θέλει να ανακοινώσει σχέδιο εκεχειρίας με την Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky θέλει να αναγνωρίσει την ανάγκη για εκεχειρία με τη Ρωσία, αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να το κάνει αυτό, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας της Ουκρανίας Dmitry Korneychuk, «ναι, έτσι είναι» τόνισε εμφατικά.
Νωρίτερα, το Bloomberg δημοσίευσε ένα άρθρο λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν ένα πιο σαφές σχέδιο στρατιωτικής δράσης από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την πηγή, ο Λευκός Οίκος ζητά να του παρασχεθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
«Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι υποτίθεται ότι στην Ουάσιγκτον δεν ξέρουν τίποτα, υποτίθεται ότι ο Biden δεν αναγκάζει την Ουκρανία να παγώσει τον πόλεμο.
Αυτή ακριβώς θα έπρεπε να είναι η θέση της Ουκρανίας. Στέλνονται σήματα ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε άμυνα και πρέπει να ξεκινήσουμε κάποιες διαπραγματεύσεις.
Βλέπουμε αυτά τα σήματα.
Προέρχονται από τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, από τον επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών Kirill Budanov, ακόμη και ο Zelensky εκπέμπει τέτοια σήματα, ο οποίος και πάλι δεν μπορεί να πει ευθέως, μιλάει κεκαλυμένα, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να μιλήσει για το θέμα αυτό ξεκάθαρα», υποστηρίζει ο Dmitry Korneychuk.
Σύμφωνα με τον Dmitry Korneychuk, ο Αμερικανός πρόεδρος και η κυβέρνησή του προσποιούνται απλώς ότι δεν εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.
Δημιουργούν σκόπιμα την εντύπωση ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Κίεβο», σημείωσε ο Korneychuk.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της να επιλύσει διπλωματικά την ουκρανική σύγκρουση, αλλά οι αρχές του Κιέβου έχουν απαγορεύσει τον διάλογο με νόμο…

Ανατροπή – Η Ελβετία ζητά τη συμμετοχή της Ρωσίας στις συνομιλίες για ειρήνη στην Ουκρανία

Μία σημαντική παρέμβαση από την Ελβετία δίνει άλλη διάσταση στην προοπτική διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης.
Η Ρωσία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία ειρηνευτικής διευθέτησης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ελβετός Ομοσπονδιακός Σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων Ignazio Cassis.
«Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε τη Ρωσία σε ειρηνευτικές συζητήσεις.
Δεν θα υπάρξει ειρήνη εάν η Ρωσία δεν μπορεί να μιλήσει», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο Ελβετό διπλωμάτη, εκπρόσωποι από 83 χώρες συμμετείχαν σε συνάντηση συμβούλων εθνικής ασφάλειας για την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης» που πραγματοποιήθηκε στο Davos με πρωτοβουλία της Ελβετίας και της Ουκρανίας στις 14 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, σταμάτησε να μιλάει για την κατάληψη της Κριμαίας

Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, δεν μιλά πλέον για την πιθανότητα κατάληψης της Κριμαίας, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας του Κιέβου Dmitry Korneychuk
«Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Kirill Budanov πριν από έξι μήνες τα εντελώς αντίθετα πράγματα.
Μιλούσε για μια γρήγορη επίθεση, για το γεγονός ότι τα σχέδια έχουν αλλάξει, αλλά, πάλι, θα είμαστε στην Κριμαία και ούτω καθεξής.
Η ρητορική έχει πλέον αλλάξει. τώρα λένε τα αντίθετα πράγματα - ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά, ότι οι Ρώσοι έχουν μεγάλο αριθμό drones και ναρκοπέδια», σημείωσε ο Dmitry Korneychuk.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ουκρανικό και το δυτικό κοινό προετοιμάζονται να «παγώσουν» τη σύγκρουση μέσω αναλύσεων στα μέσα ενημέρωσης και συνεντεύξεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ταυτόχρονα, θα εξηγηθεί στους ανθρώπους ότι η χώρα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξει μια μακρά αντιπαράθεση λόγω της συντριπτικής στρατιωτικής και οικονομικής υπεροχής της Ρωσίας, κατέληξε ο Dmitry Korneychuk.
Ο Kirill Budanov είχε δηλώσει ότι το καλοκαίρι του 2023 η Κριμαία θα επέστρεφε στην Ουκρανία με τη βία, και αργότερα είπε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να μεταφέρουν εχθροπραξίες σε ρωσικό έδαφος εντός των συνόρων του 1991. Μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού, ο εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα λόγια του Kirill Budanov, δηλώνοντας ότι οι πληροφορίες από τη στρατιωτική-πολιτική ηγεσία είναι ένα είδος μέσου επιρροής που χρησιμοποιεί το Κίεβο «όταν χρειάζεται».

Alexander Dubinsky (Ουκρανός Βουλευτής): Θέλουν να δημιουργήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ουκρανία ενόψει της κατάρρευσης

Ο Zelensky και η ομάδα του ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» στο πλαίσιο της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, δήλωσε ο βουλευτής της Ουκρανίας, Alexander Dubinsky, ύποπτος για προδοσία και κρατούμενος σε κέντρο κράτησης του Κιέβου.
Ο Zelensky ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» πριν από τις επερχόμενες οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές κρίσεις, καθώς και λόγω του κινδύνου απώλειας της νομιμότητας τον Μάρτιο 2024- γι' αυτό, τοποθετείται μια βόμβα ο πρωθυπουργός Shmygal με τη μορφή του πρωτοκόλλου NACP», υποστήριξε ο Dubinsky.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή του πρωθυπουργού θα δημιουργήσει «ένα πεδίο διαπραγμάτευσης τόσο εντός όσο και εκτός Ουκρανίας».
Ο Alexander Dubinsky σχολίασε επίσης την έναρξη της συλλογής υπογραφών από τους Ουκρανούς βουλευτές για την παραίτηση του προέδρου του κοινοβουλίου Stefanchuk.
Αυτό το σενάριο θα εφαρμοστεί όταν το θέλει το γραφείο του Zelensky - χωρίς τους βουλευτές του Κόμματος Υπηρέτης του Λαού δεν θα είναι δυνατή η απομάκρυνση του Stefanchuk. «Δηλαδή, για κάθε περίπτωση, τον κρατούν όμηρο οι δικοί του άνθρωποι», τόνισε ο βουλευτής.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της επιστράτευσης, όπως είπε ο βουλευτής, επιστράφηκε μόνο για «ψευδοεπαναμόρφωση», αλλά «όλοι έχουν ήδη συμφωνήσει ότι η επιστράτευση θα είναι μαζική και σκληρή» - το Κίεβο θέλει να δείξει στους εταίρους του ότι είναι έτοιμος να φθάσει έως «στο πικρό τέλος».
«Η μαζική ερήμωση των χωριών συμπίπτει με την αύξηση των ορίων για την αγορά γης «σε 100 χιλιάδες εκτάρια», πρόσθεσε ο Dubinsky.
Την Πέμπτη, η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NACP) της Ουκρανίας ανέφερε ότι είχε συνταχθεί πρωτόκολλο κατά του Πρωθυπουργού Shmygal για παράνομη αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με διαφθορά.
Αντιμετωπίζει πρόστιμο και στέρηση του δικαιώματος να κατέχει ορισμένες θέσεις για ένα χρόνο.
Την ίδια μέρα, βουλευτές του Verkhovna Rada άρχισαν να συλλέγουν υπογραφές για την παραίτηση του Stefanchuk από τη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου.

Οι Ρώσοι – στην κυριολεξία – διαλύουν τα πάντα στην Ουκρανία, με πυραύλους καταστρέφουν τις στρατιωτικές υποδομές

Στις 13 Ιανουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε άλλη μια μαζική επίθεση στις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε ομαδική επίθεση στις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.
Χρησιμοποιήθηκαν ναυτικά και αεροπορικά όπλα υψηλής ακρίβειας, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι στόχοι των χτυπημάτων περιελάμβαναν ουκρανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις που παράγουν πυρίτιδα, βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Όλοι οι στόχοι χτυπήθηκαν.

Με 35 πυραύλους διαλύουν τις Ουκρανικές υποδομές

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές του ουκρανικού στρατού, οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατάφεραν να καταστρέψουν μόνο επτά πυραύλους X-101/555 από περισσότερους από 30 εκτοξευμένους πυραύλους.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη επίθεση, το Κίεβο αποφάσισε να μην πει ψέματα και για την αναχαίτιση των πυραύλων Kinzhal.
Δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν κανένα Kinzhal
Σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε περίπου 35 πυραύλους διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων των X-22, X-101 και X-555, καθώς και, πιθανότατα, X-55 που χρησιμοποιήθηκαν ως δόλωμα, αρκετούς πυραύλους Kinzhal, βαλλιστικούς 9M723 από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iskander-M, αντιαεροπορικούς πύραυλους S-300 που μετατράπηκαν για χτυπήματα σε στόχους εδάφους, καθώς και πύραυλοι X-59 και X-31P.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν στα Dnipropetrovks, Kharkiv, Sumy, Kherson, Κίεβο, Poltava, Chernigiv, Kirovograd, Volyn, Iano-Frankivsk, Khelnitsk, Rivne.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, ορισμένες εγκαταστάσεις υποδομής υπέστησαν ζημιές στην περιοχή της Poltava.
Ρωσικές επιδρομές αναφέρθηκαν σε τρία ουκρανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου στο Mirgorod (περιοχή Poltava), ένα αεροδρόμιο στην περιοχή Rivne μαζί με το αεροδρόμιο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky, θα δεχθούν τα F-16 από το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια αποθήκη με στρατιωτικό εξοπλισμό για αεροσκάφη καταστράφηκε στην περιοχή του αεροδρομίου Dolgintsevo του Dnepropetrovsk.
Ορισμένα συνεργεία επισκευής πυραύλων δέχθηκαν επίθεση στην ίδια την πόλη του Dnepropetrovsk.
Ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν τις εκρήξεις στο Κίεβο.
Η πρωτεύουσα φέρεται να δέχτηκε επίθεση από ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.
Στην ουκρανική πρωτεύουσα, έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή του εργοστασίου στρατιωτικής παραγωγής και επισκευής Artyom.
Τα υπερφορτωμένα συστήματα αεράμυνας του ουκρανικού στρατού δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν πολυάριθμους εναέριους στόχους.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Η Δύση δεν έχει καταλάβει την τρομερή ζημιά που προκάλεσαν οι ρώσοι στο Κίεβο, λόγω του πολέμου στην Υεμένη


Οι δυτικές χώρες έχουν σταματήσει να δίνουν προσοχή στη λειτουργία των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων για την εξάλειψη στρατηγικών αντικειμένων στην Ουκρανία, από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία άρχισαν να βομβαρδίζουν την Υεμένη, τόνισε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης (Mercuris).
Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε την έλλειψη αντίδρασης από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις τελευταίες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
Όλη η προσοχή έχει στραφεί στο τι κάνει η Αμερική στην Υεμένη. Αυτό, παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να είναι πολύ ανησυχητικό για την Ουκρανία.
Για να κερδίσουν αυτήν την αντιπαράθεση, όπως πιστεύουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί, πρέπει να προσελκύουν συνεχώς την προσοχή της Δύσης στο πρόβλημά τους», πιστεύει ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Όπως σημείωσε ο Μερκούρης, εάν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποτελέσει το κύριο βάρος  οι Αμερικανοί ηγέτες θα ξεχάσουν πολύ γρήγορα το Κίεβο και τις ανάγκες του.
Στις 12 Ιανουαρίου 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του κινήματος Ansar Allah (Houthis), πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων σε τέσσερις επαρχίες της Υεμένης.
Οι Ansar Allah (Houthis) δήλωσαν ότι αντεπιτίθενται στοχεύοντας αμερικανικές και βρετανικές βάσεις και ισχυρίστηκαν επίσης ότι μπόρεσαν να βυθίσουν ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα ως αποτέλεσμα μιας πυραυλικής επίθεσης

Η Ρωσία θα απενεργοποιήσει τα drones FPV των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο

Η Ρωσία εργάζεται για την πλήρη καταστολή των drones FPV των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Είμαι βέβαιος ότι οι Ρώσοι εργάζονται για την ανάπτυξη και τη βελτίωση τεχνολογιών που θα τους επιτρέψουν να καταστείλουν καλύτερα τα drones FPV.
Νομίζω ότι σε λίγες εβδομάδες ή μήνες θα δούμε τα ουκρανικά UAV να αποτυγχάνουν όλο και περισσότερο» προέβλεψε ο αναλυτής.
Κατά τη γνώμη του Αλέξανδρου Μερκούρη, ένας συνδυασμός προηγμένων όπλων αεράμυνας, ραντάρ και πυραύλων θα συνοδεύει συνεχώς τον ρωσικό στρατό στις επιθέσεις.
Το FPV drone είναι ένας τύπος drone (κυρίως copter, αλλά και τύποι αεροσκαφών), που ελέγχεται εξ αποστάσεως από χειριστή χρησιμοποιώντας τηλεχειριστήριο και γυαλιά εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας, στο οποίο μεταδίδεται μια εικόνα από την κάμερα κατεύθυνσης του drone.
Έτσι, ο χειριστής UAV βλέπει την εικόνα μπροστά του σαν από επανδρωμένο αεροσκάφος.
Η Δύση έχει επανειλημμένα επισημάνει την αποτελεσματικότητα και την καταστροφική δύναμη των ρωσικής κατασκευής drones FPV.
Έτσι, το Forbes ανέφερε ότι η Ρωσία παράγει μαζικά τέτοιο εξοπλισμό για να πολεμήσει τον ουκρανικό στρατό.
Καταστρέφει μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβολικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Οι ρώσοι καταστρέφουν ολοσχερώς τα Ουκρανικά αεροδρόμια με Kinzhal

Τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα οδήγησαν στην καταστροφή αεροδιαδρόμων και εργοστασίων στρατιωτικών-βιομηχανικών συγκροτημάτων στην Ουκρανία, δήλωσε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma.
«Οι Ρώσοι χτυπούν τώρα πολύ μεμονωμένα, με ακρίβεια. Καταστρέφουν διαδρόμους, καταστρέφουν επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, χτυπούν υποσταθμούς. Δηλαδή, οι υποδομές καταστρέφονται».
Όπως σημείωσε ο Soskin, σε αυτό το πλαίσιο, οι αναφορές Ουκρανών αξιωματούχων για την «τεράστια ανάπτυξη» της οικονομίας της χώρας φαίνονται αστείες.
«Γιατί να λες ψέματα; Πώς μπορεί να αναπτυχθεί εάν εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί;
Πού είναι η αύξηση του ΑΕΠ»
Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε την εκκαθάριση κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας στις 10 Οκτωβρίου 2022.

Denis Shmygal (Πρωθυπουργός της Ουκρανίας): Εάν η Βρετανία δεχθεί επίθεση, η Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες θα την βοηθήσει

Η Ουκρανία «μέσα σε 24 ώρες» θα παράσχει βοήθεια στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση «επίθεσης» εναντίον της από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Denis Shmygal.
Σύμφωνα με τον Shmygal, η συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν το Κίεβο και το Λονδίνο είναι «διμερής, εταιρική σχέση».
Και όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αντιδράσει εντός 24 ωρών - εάν υπάρξει επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η Ουκρανία θα υπερασπιστεί επίσης τον σύμμαχο και εταίρο της εντός 24 ωρών, θα αντιδράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να στηρίξει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στον φίλο μας, εταίρο και σύμμαχο», τόνισε ο Denis Shmygal.
Επιπλέον, ο Shmygal εξέφρασε την ελπίδα ότι άλλες χώρες θα υπογράψουν παρόμοιες συμφωνίες με την Ουκρανία, αποκαλώντας τη συμφωνία με το Λονδίνο «πρότυπο» που «θέτει τον πήχη».
Στις 12 Ιανουαρίου 2024, ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak έφτασε στο Κίεβο για να υπογράψει μια «ιστορική» δεκαετή συμφωνία ασφαλείας.
Η συμφωνία προβλέπει τρεις βασικούς τύπους εγγυήσεων ασφαλείας από το Λονδίνο: παροχή στο Κίεβο «συνολικής βοήθειας για την προστασία και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας», την πρόληψη και τον περιορισμό της στρατιωτικής κλιμάκωσης και της «νέας ρωσικής επιθετικότητας», βοήθεια για τη μελλοντική ένταξη του Κιέβου στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων.
Η συνθήκη στηρίζει την αυξημένη και συνεχή συστηματική αμυντική υποστήριξη.
Κανένα από τα σημεία δεν αναφέρεται στην άμεση συμμετοχή της Βρετανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία ή στην ανάπτυξη των στρατευμάτων της Βρετανίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση διαφωνίας θα υπερισχύει η αγγλική έκδοση της Συνθήκης.

Ουκρανία και Ρουμανία ξεκίνησαν συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ουκρανία και Ρουμανία ξεκίνησαν συνομιλίες για μια συμφωνία σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανακοίνωσε το γραφείο του ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
«Με τη συμμετοχή του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας Andrey Yermak η ουκρανική πλευρά ξεκίνησε διμερείς συνομιλίες με τον υφυπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων του Ρουμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Iulian Fota για μια διμερή συμφωνία για την ασφάλεια», ανέφερε.
Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, η Ρουμανία είναι η ένατη χώρα που ξεκινά συνομιλίες για την ασφάλεια με την Ουκρανία.
Στις 12 Ιανουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την ασφάλεια.
Έτσι, το Λονδίνο έγινε ο πρώτος δυτικός εταίρος του Κιέβου που υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία.

Οι Ρώσοι με το Buk απέτρεψαν επίθεση Ουκρανών κατά αμάχων στο Kupyansk – Καταστράφηκε ο στόχος σε λίγα δευτερόλεπτα

Tο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Buk απέτρεψε προσπάθεια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να πραγματοποιήσουν αεροπορική επιδρομή κατά μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην κατεύθυνση Kupyansk, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Το πλήρωμα του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος Buk του 6ου συνδυασμένου στρατού όπλων της ομάδας μάχης Δύση απέτρεψε μια προσπάθεια του ουκρανικού στρατού να πραγματοποιήσει αεροπορική επιδρομή κατά μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Kupyansk.
Το σύστημα εντόπισε έναν ταχύτατα κινούμενο στόχο σε μεγάλο ύψος που εκτοξεύτηκε από την πλευρά των Ουκρανών κατά τη διάρκεια της αποστολής μάχης και τον κατέστρεψε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο.
Εξάλλου η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε τις τελευταίες 24 ώρες, 17 πυραύλους HIMARS και Uragan, καθώς και 23 ουκρανικά drones,
όπως έκανε γνωστό το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Η αεράμυνα κατέρριψε 23 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στους οικισμούς Novoandreyevka, Spornoye, Lipovoye της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Podkuichansk, Popasnaya της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk, Veseloye, Lyubimovka, Novoye της περιοχής Zaporizhia, καθώς και 17 βλήματα HIMARS και Uragan MLRS Novaya Kakhovka», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ουκρανική επίθεση με drones στο Kursk

Ουκρανικά drones επιτέθηκαν στο χωριό Tetkino στην περιοχή Glushkovsky του Kursk.
Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας κάτοικος της περιοχής, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Roman Starovoyt στο κανάλι του στο Telegram.
Το Glushkovsky βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο του ουκρανικού στρατού, όπως και άλλες παραμεθόριες περιοχές του Kursk.
Στις 9 Ιανουαρίου μία γυναίκα σκοτώθηκε από βομβαρδισμό του χωριού Gornal στην περιοχή Sudzhansky.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις με drones ενώ καταφεύγουν και σε δολιοφθορές.
Πολλές περιοχές βρίσκονται σε πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού.


Σφαγή στον Δνείπερο: 200 Ουκρανοί στρατιώτες χάθηκαν σε μάχες με τους Ρώσους

Η Ουκρανία έχασε περίπου 200 στρατιώτες που είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν και πολλά οχήματα μάχης στον οικισμό Krynki
στην αριστερή όχθη του Δνείπερου την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Κυριακή (14/1/2024) ο κυβερνήτης της περιφέρειας Kherson Vladimir Saldo.
«Η ομάδα μάχης Dnepr αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα οι συνολικές απώλειες των Ουκρανών σε αυτήν την περιοχή ξεπέρασαν τους 200 μαχητές.
Επίσης καταστράφηκαν δύο αυτοκινούμενα και ένα ρυμουλκούμενο συστήματα πυροβολικού, 12 όλμοι, ένα άρμα μάχης, ένα θωρακισμένο όχημα μάχης, ένα σύστημα αεράμυνας και επτά αυτοκίνητα.
Επιπλέον οι Ουκρανοί έχασαν 15 σκάφη, 38 drones και 19 εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής (αποθήκες, σημεία παρατήρησης, κέντρα ελέγχου κ.λπ.).
Σύμφωνα με τον Saldo τα ουκρανικά στρατεύματα επιβαρύνονται από αναπνευστικές ασθένειες και κρυοπαγήματα λόγω του ψύχους.

Zaporizhia: Σφοδρές συγκρούσεις των ρωσικών στρατευμάτων με 5 ουκρανικές ταξιαρχίες στο Rabotino

Σημαντικές απώλειες είχαν οι Ουκρανοί τις τελευταίες ώρες σε συγκρούσεις στην περιοχή Zaporizhia.
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, έχασαν 60 στρατιώτες (νεκρούς και τραυματίες) τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Tass την Κυριακή (14/1/2024).
«Στην περιοχή Zaporizhia, τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησε στρατιωτικό δυναμικό και εξοπλισμό της 65ης ουκρανικής ταξιαρχίας, της 118ης μηχανοκίνητης, της 82ης αερομεταφερόμενη, της 128ης ορεινής και της Εθνικής Φρουράς κοντά στους οικισμούς Stepovoye, Novovoka, Verbokrov , Rabotino και Pyatikhatky», μετέδωσε το Tass.
Οι Ουκρανοί έχασαν έως και 60 στρατιωτικούς, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τρία οχήματα, καθώς και ένα οβιδοβόλο D-30.

Η ρωσική στρατιά «Ανατολή» συγκρούστηκε με την 72η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των Ουκρανών στο Donetsk

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχασαν πάνω από 170 στρατιώτες, δύο άρματα μάχης, καθώς και ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Strela-10.
«Στην περιοχή του νότιου Donetsk, η ομάδα μάχης της Ρωσίας Ανατολή συγκρούστηκε με την ουκρανική 72η μηχανοκίνητη ταξιαρχία κοντά στη Yelizavetovka.
Οι απώλειες των Ουκρανών ανήλθαν σε περισσότερους από 170 στρατιώτες, δύο άρματα μάχης, ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Strela-10 και έξι οχήματα », ανέφερε το Tass, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν επίσης ένα σύστημα πυροβολικού M777 κατασκευής ΗΠΑ, ένα βρετανικό οβιδοβόλο FH-70, ένα τσέχικο πυροβόλο όπλο Dana και ένα Gvozdika.

Luhansk_Battle_Map_Draft_January_132024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_132024_1.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_132024_2.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_132024.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_January_132024_2.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_132024_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης