Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off -3,7% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ - «Βαρίδι» το AEΠ Κίνας και η τεχνολογία

Sell off -3,7% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ - «Βαρίδι» το AEΠ Κίνας και η τεχνολογία
Οι κινεζικές μετοχές διολισθαίνουν καθώς το ΑΕΠ του δ' τριμήνου 2023 δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες
Σχετικά Άρθρα
Πτώση καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υποβάθμισαν τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων, ενώ τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης από την Κίνα δεν ικανοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τις αγορές.
Ωστόσο, οι ιαπωνικές μετοχές διαπραγματεύτηκαν θετικά, με τους τοπικούς δείκτες να σημειώνουν για λίγο νέα υψηλά 34 ετών, χάρη στις ελπίδες ότι οι νομισματικές συνθήκες στη χώρα θα παραμείνουν εξαιρετικά χαλαρές.

Στο κόκκινο η Κίνα

Οι κινεζικές μετοχές διολισθαίνουν καθώς το ΑΕΠ του δ' τριμήνου 2023 δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.
Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν μεταξύ 0,7% και 1%, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο, στο 5,2%.
Οι απώλειες των μετοχών της ηπειρωτικής χώρας παρέσυραν τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ προς τα κάτω κατά 3,7%, όπως και η αδυναμία των τεχνολογικών μετοχών.
Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 5,2%, ξεπερνώντας τον στόχο του Πεκίνου για 5% για το 2023.
Αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται σε μια χαμηλότερη βάση σύγκρισης από το 2022.

Το βασικό ερώτημα

«Με τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων να υποχωρούν, η οικονομία εξαρτάται περισσότερο από τον μεταποιητικό τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε σε σημείωμα ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.
«Αυτή η μετάβαση θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί.
Το βασικό ερώτημα στην αγορά είναι πότε θα ολοκληρωθεί η μετάβαση από τον τομέα των ακινήτων».
Εξαιρουμένων των ατόμων που εξακολουθούν να σπουδάζουν, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών ήταν 14,9%, ενώ το ποσοστό στις πόλεις τον Δεκέμβριο ήταν 5,1%.
 Το γραφείο είχε αναστείλει προσωρινά την ανακοίνωση του ποσοστού ανεργίας της νεότερης ηλικιακής ομάδας το καλοκαίρι, επικαλούμενο την ανάγκη επανεκτίμησης των μεθόδων υπολογισμού.
Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,4% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χάνοντας τις προσδοκίες για αύξηση 8%.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,8% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη 6,6%.
Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού για το 2023 αυξήθηκαν κατά 3%, πάνω από την προβλεπόμενη αύξηση 2,9%.
Οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο σημείωσαν άνοδο 29% στα κοσμήματα και 26% αύξηση στις αγορές ρούχων και υποδημάτων.
Επίσης, η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε κατά περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα σε 1,41 δισεκατομμύρια το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο πληθυσμός είχε μειωθεί κατά 850.000 άτομα το 2022 από το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης