Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκικές τράπεζες απορρίπτουν συναλλαγές με τη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων - Παρέμβαση από τη Μόσχα

Τουρκικές τράπεζες απορρίπτουν συναλλαγές με τη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων - Παρέμβαση από τη Μόσχα
Το Υπουργείο Εμπορίου της Ρωσίας έχει αρχίσει να απασχολείται έντονα με το ζήτημα και προετοιμάζει στοχευμένες διπλωματικές παρεμβάσεις
Η ρωσική πρεσβεία και η Υπηρεσία Εμπορίου βρίσκονται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές σε σχέση με την άρνηση ορισμένων τουρκικών τραπεζών να πραγματοποιήσουν πληρωμές, δήλωσε στο RIA Novosti ο Ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα, Alexey Erkhov, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα των ΜΜΕ σχετικά με δυσκολίες σε σχέση με πληρωμές από τη Ρωσία.
Το τοπικό έντυπο Ekonomim ανέφερε την Τρίτη ότι οι Τούρκοι εξαγωγείς αντιμετώπισαν αρνήσεις τραπεζών να πραγματοποιήσουν μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα εμβάσματα έχουν σχεδόν σταματήσει από την 1η Ιανουαρίου, οι εξαγωγείς περιμένουν επείγουσες αποφάσεις για να συνεχίσουν το εμπόριο με τη Ρωσία.
Εντωμεταξύ το Υπουργείο Εμπορίου της Ρωσίας έχει αρχίσει να απασχολείται έντονα με το σχετικό ζήτημα και προετοιμάζει στοχευμένες διπλωματικές παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, όπως τονίζει ο Ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα, «η πρεσβεία και η υπηρεσία εμπορίου βρίσκονται σε εντατική επαφή με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές σε σχέση με την άρνηση ορισμένων τουρκικών τραπεζών να πραγματοποιήσουν πληρωμές προς το συμφέρον των ρωσικών επιχειρηματικών οντοτήτων. Ταυτόχρονα, ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα ανάγουν ευθέως στις δυτικές κυρώσεις, την απόφαση για αυστηροποίηση η οποία ελήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου πέρυσι.»
«Θα ήθελα να ελπίζω ότι ως αποτέλεσμα των τρεχουσών προσπαθειών θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση που θα ικανοποιεί τόσο τους Τούρκους εξαγωγείς που πωλούν αγαθά που δεν υπόκεινται πλήρως σε κυρώσεις όσο και τους Ρώσους εταίρους τους» διευκρίνισε ο διπλωμάτης.

Αμφιταλαντεύεται η Άγκυρα για παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων

Πηγή του RIA Novosti σε μια από τις κρατικές τράπεζες της χώρας στην Άγκυρα ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το πρόβλημα με τις οικονομικές συναλλαγές Τούρκων εξαγωγέων με εταίρους από τη Ρωσία υπάρχει από την αρχή του έτους και εν μέρει σχετίζεται με την πίεση στην Τουρκία για πλήρη εφαρμογή των δυτικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με την πηγή, μια λύση θα μπορούσε να έχει βρεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας δεν έχει λάβει ακόμη κανένα «σήμα» πως η τουρκική πλευρά θα βοηθήσει στην παράκαμψη των αντιρωσικών κυρώσεων.
Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά η χώρα μας δεν θα παρακάμψει πλήρως αυτό το θέμα, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, πρεσβευτής Akif Çağatay Kılıç.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Δύσης και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός στόχος της Δύσης είναι να επιδεινώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης