Τελευταία Νέα
Διεθνή

O κορυφαίος οικονομολόγος Steve Hanke: προειδοποιεί: Μην υπνοβατείτε, έρχεται πτώση 25% στις αγορές και βαθιά ύφεση στην οικονομία

O κορυφαίος οικονομολόγος Steve Hanke: προειδοποιεί: Μην υπνοβατείτε, έρχεται πτώση 25% στις αγορές και βαθιά ύφεση στην οικονομία
Πυκνώνουν οι δυσοίωνες φωνές…
Ισχυρή πτώση ως 25%, ήτοι περίπου στις 3.500 μον., για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, γεγονός που θα συμπαρασύρει καθοδικά όλες τις υπόλοιπες αγορές, καθώς επίσης και βαθιά ύφεση «βλέπει» ο κορυφαίος Αμερικανός οικονομολόγος Steve Hanke.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες περιόρισαν τη ρευστότητα διά των επιτοκιακών αυξήσεων και της μείωσης των ισολογισμών του ραγδαία, προκειμένου να τιθασεύσουν τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης S&P 500 σημείωσε ράλι 24% το 2023 και προσώρας τυγχάνει διαπραγμάτευσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Επισημαίνεται επίσης πως οι μετοχές συνήθως αποτιμώνται βάσει των πολλαπλασιαστών των κερδών της εκάστοτε εταιρείας, επομένως τείνουν να υποχωρούν όταν συστέλλονται οι πολλαπλασιαστές ή συρρικνώνονται τα κέρδη — και τα δύο μπορεί να συμβούν σε μια οικονομική ύφεση όταν συνήθως το επενδυτικό κλίμα και τα εταιρικά κέρδη υποφέρουν.
Ο Hanke, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Ronald Reagan, υπηρέτησε ως πρόεδρος του Toronto Trust Argentina.
Μάλιστα, επί προεδρίας του, το 1995, το αμοιβαίο κεφάλαιο παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Hanke, ο ιδιαίτερα ασταθής πληθωρισμός τα τελευταία έτη οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στις οποίες προέβη η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι Η.Π.Α., σε ό,τι αφορά την προσφορά χρήματος, και όχι σε άλλους παράγοντες, όπως διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας και των μετάλλων.

Τι είχε προβλέψει

Ο βετεράνος οικονομολόγος και o συνάδελφός του, John Greenwood, τον Ιούλιο του 2021 προέβλεψαν ότι ο βασικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα αυξανόταν 9% σε ετήσια βάση.
Έναν χρόνο αργότερα κορυφώθηκε στο 9,1%.
Αργότερα οι δύο επιστήμονες προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί μεταξύ 2% και 5% μέχρι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους - «έκλεισε» στο 3,4%.
«Όπως μας δίδαξε ο Milton Friedman πριν από πολύ καιρό, ο πληθωρισμός είναι πάντα και παντού ένα νομισματικό φαινόμενο», είπε ο Hanke.
«Γι’ αυτό η πρόβλεψή μας, που βασίζεται στην ποσοτική θεωρία του χρήματος, ήταν τόσο ακριβής». Τώρα, ο Hanke και ο Greenwood προβλέπουν ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το επιτόκιο-στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του 2% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Πρότειναν δε στην Εθνική Επιθεώρηση αυτή την εβδομάδα ότι η ετήσια αύξηση 6% στον δείκτη χρήματος Μ2 πιθανότατα θα διατηρήσει τον πληθωρισμό γύρω στο όριο του 2
Οι δύο άνδρες τον Δεκέμβριο του 2023 είχαν δηλώσει ότι «το χρήμα είναι το καύσιμο της οικονομίας» και οι υλικές αλλαγές στην προσφορά του έχουν καθυστερημένη επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη, τις δαπάνες και τον ρυθμό αύξησης των τιμών.
Προειδοποίησαν ακόμη ότι η αμερικανική οικονομία «τρέχει στα κόκκινα», δεδομένου ότι η προσφορά χρήματος είχε βυθιστεί από τον Μάρτιο του 2022, μετά την ανάπτυξη κατά ένα ιστορικό 27% το έτος έως τον Φεβρουάριο του 2021, εν μέρει λόγω των μέτρων τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID -19.
Ο Hanke έχει δώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις εδώ και αρκετό καιρό.
Tον περασμένο Φεβρουάριο είπε ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να πληγούν από τη συρρίκνωση των εταιρικών κερδών και της παραγωγής, χαρακτηρίζοντας τους εφησυχασμένους επενδυτές ως υπνοβάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης