Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dobrovskis (ΕΕ): Η Κομισιόν ετοιμάζει «μέτρα για να μην καταλήξουν ευαίσθητες τεχνολογίες, εταιρίες, περιουσίες σε λάθος χέρια»

Dobrovskis (ΕΕ): Η Κομισιόν ετοιμάζει «μέτρα για να μην καταλήξουν ευαίσθητες τεχνολογίες, εταιρίες, περιουσίες σε λάθος χέρια»
Η Κομισιόν θα προτείνει στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων και την οικονομική ασφάλεια του μπλοκ, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου στους Financial Times.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βρει τρόπους για να αποτρέψει να καταλήξουν σε λάθος χέρια ευαίσθητες τεχνολογίες, εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο Vladis Dobrovskis, καθώς οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να αποκαλύψουν μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας του μπλοκ.
Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν την Ε.Ε. να παραμείνει ανταγωνιστική σε κλάδους όπως τα τσιπ και τα αεροσκάφη και να εμποδίσουν ανταγωνιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να ελέγξουν ζωτικής σημασίας υποδομές.
«Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ πιο συγκρουσιακό γεωπολιτικό τοπίο από ό,τι αντιμετωπίζαμε πριν από μερικά χρόνια ή δεκαετίες και αντίστοιχα πρέπει να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας όσον αφορά την εθνική μας ασφάλεια», τόνισε στους Financial Times, ο Dobrovskis, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Οι προτεινόμενες δράσεις θα είναι «στοχευμένες . . . και αναλογικές», τόνισε, ώστε «όλη αυτή η συζήτηση για την οικονομική ασφάλεια να μην γίνει πρόσχημα για προστατευτισμό».
Οι αποφάσεις για την επιβολή ελέγχων σε ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές βρίσκονται στα χέρια των κρατών μελών.
Ωστόσο, δεδομένης της αυξανόμενης εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και της απόφασης της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, που έχουν ασκήσει πιέσεις στις οικονομίες της ευρωζώνης, οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εργάζονται ολοένα και περισσότερο ως μπλοκ.
«Είμαστε σίγουρα πιο δυνατοί αν δράσουμε μαζί», είπε ο Dobrovskis.
«Τότε έχουμε το οικονομικό βάρος για να γίνουμε σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, ενώ για μεμονωμένα κράτη μέλη είναι συχνά πολύ πιο δύσκολο».

Το Ευρωπαϊκό Πακέτο Οικονομικής Ασφάλειας, που πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνει νομοθετικές βελτιώσεις στο καθεστώς της ΕΕ για τον έλεγχο επενδύσεων από χώρες εκτός του μπλοκ.
Θα παρουσιάσει επίσης ιδέες για για την προσθήκη μιας «ευρωπαϊκής διάστασης» στους ελέγχους στις εξαγωγές ευαίσθητης τεχνολογίας.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα αφορά την πίεση των ΗΠΑ στην Ολλανδία και την Ιαπωνία να τερματίσουν την πώληση προηγμένων τσιπ πυριτίου στην Κίνα.
Μετά από μήνες συνομιλιών, η Χάγη συμφώνησε να εφαρμόσει περιορισμούς στις εξαγωγές, πλήττοντας τις πωλήσεις της ASML, ηγετικής δύναμης στην αγορά.
Ο Dobrovskis τόνισε ότι θέλει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων.
«Η Ε.Ε. πρέπει να βελτιώσει επειγόντως τον τρόπο με τον οποίο προστατεύει τα ζωτικά οικονομικά της συμφέροντα με συντονισμένο τρόπο, αλλά τα κράτη μέλη θα παραμείνουν πολύ προσεκτικά ώστε η Επιτροπή να μην υπερβεί τις εξουσίες της», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικής ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης