Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από Ευρωπαϊκή Βιομηχανία – Στη γραφειοκρατία κόλλησε το Ταμείο Ανάκαμψης, το αδιέξοδο της Ελλάδας

Βόμβα από Ευρωπαϊκή Βιομηχανία – Στη γραφειοκρατία κόλλησε το Ταμείο Ανάκαμψης, το αδιέξοδο της Ελλάδας
Η Ελλάδα στηρίζεται στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να βλέπουν ανάπτυξη λόγω της χρήσης αυτών
Τεράστιες εμπλοκές, στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, εμφανίζει η εκταμίευση των κονδυλίων από το πρόγραμμα ύψους 800 δισ. της ΕΕ, που προορίζεται για τη χρηματοδότηση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.
Όπως καταγγέλλουν οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι, τα στοιχεία δείχνουν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των πόρων έχει μέχρι στιγμής εκταμιευθεί.
Ο Jean-François van Boxmeer, επικεφαλής της ομάδας λόμπι της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τραπέζης για τη Βιομηχανία, είπε ότι το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ NextGen - που συχνά διαφημίζεται ως ευρωπαϊκός πρόδρομος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του Joe Biden – είναι «πολύ, πολύ δύσκολο» στην πρόσβαση.
Αντίθετα, πρότεινε η ΕΕ να ανανεώσει την προσέγγισή της στα μεγάλα έργα υποδομής.
Το ταμείο ανάκαμψης, που συμφωνήθηκε ως οικονομική απάντηση στην πανδημία του Covid-19 και χρηματοδοτήθηκε από κοινό δανεισμό, βρίσκεται στα μισά της προγραμματισμένης χρονικής περιόδου 2021-2026.
Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο είχε εκταμιεύσει μόνο περίπου το 30% των διαθέσιμων επιχορηγήσεων και δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.
«Υπάρχουν πολλά εμπόδια και κριτήρια που πρέπει να πληρούνται», δήλωσε ο van Boxmeer, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Vodafone, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Οι άνθρωποι έχουν χαθεί στην πολυπλοκότητα της προσφοράς.
Η πρόθεση είναι καλή, αλλά οι άνθρωποι χάνονται. . . Δείτε την απορρόφηση», ανέφερε.

Τι καταγγέλλουν οι Βιομήχανοι

Η ΕΣΤ αναφέρει ότι στα μέλη της περιλαμβάνονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι πρόεδροι περίπου 60 από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ταμείου ανάκαμψης, οι εκταμιεύσεις εξαρτώνται από το εάν οι εθνικές κυβερνήσεις επιτυγχάνουν τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συχνά συνεπάγονται τη θέσπιση νομοθεσίας.
Μόλις το 18% από αυτά τα λεγόμενα «ορόσημα» έχουν εκπληρωθεί, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.
Ορισμένες χώρες, ιδίως η Πολωνία και η Ουγγαρία, δεν έχουν αγγίξει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας - ο μεγαλύτερος αποδέκτης χρηματοδότησης ανάκαμψης - ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να το ξοδέψουν λόγω καθυστερήσεων στην εκταμίευση.
Η Ελλάδα στηρίζεται στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να βλέπουν ανάπτυξη λόγω της χρήσης αυτών.
Εάν δεν εκταμιευτούν, που σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνονται τα ορόσημα, τότε οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλοί.
Το ταμείο ανάκαμψης ήταν «κατακερματισμένο» και υπέφερε από «πλήρη έλλειψη ευρωπαϊκού σχεδιασμού» επειδή ήταν μια επείγουσα απάντηση στην πανδημία με στόχο την επιτάχυνση των υφιστάμενων εθνικών έργων, δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, η Επιτροπή είπε ότι η απόφαση για το πώς θα δαπανηθούν οι πόροι εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία ήταν «συνολικά σε καλό δρόμο» όσον αφορά την εφαρμογή του ταμείου.
Πρόσθεσε ότι «πολλά επιτυχημένα προγράμματα ήταν προς όφελος της βιομηχανίας» στα εθνικά σχέδια δαπανών των χωρών.

Έργα Υποδομής

Το ταμείο και η προσδοκώμενη ώθηση που προέρχεται από την εκταμίευση, θεωρούνται ως επίτευγμα ορόσημο της προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen και η πιο σημαντική συνεισφορά της στην οικονομική ανάπτυξη του μπλοκ.
Ο Van Boxmeer πρότεινε η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο άμεσης δαπάνης σε έργα υποδομής που ωφελούν όλη την Ευρώπη, όπως οι διεθνείς συνδέσεις με το ηλεκτρικό δίκτυο, αντί να διοχετεύει τη χρηματοδότηση μέσω των κρατών μελών.
«Η ΕΣΤ δεν έχει συναίνεση σε αυτό», είπε. «Αλλά κατά τη γνώμη μου». . . είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε».
Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία ήθελε να δει «περισσότερη Ευρώπη, αλλά μια διαφορετική Ευρώπη» μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις απαιτούν από την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ενέργεια, όπου οι εταιρείες της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ ή την Κίνα.
Η Επιτροπή είπε ότι η άμεση στήριξη της ΕΕ για έργα όπως η διασυνοριακή ενεργειακή υποδομή ήταν «πολύ αποτελεσματική», αλλά ότι τα προγράμματα που βασίζονται σε εθνικά σχέδια, όπως το ταμείο ανάκαμψης, ήταν μια «συμπληρωματική» προσέγγιση.
Αλλά ο Tagliapietra στο Bruegel είπε επίσης ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν «ισχυρό κοινό προϋπολογισμό» για δημόσια αγαθά, όπως οι διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών — και ότι μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση θα μείωνε το επενδυτικό κόστος.
Σε μελέτη για την ΕΣΤ, η Boston Consulting Group εκτιμά ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών ενέργειας θα ανέλθουν συνολικά σε 800 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, αυξάνοντας σε 2,5 τρις ευρώ έως το 2050.
«Η κλίμακα της ενεργειακής μετάβασης απαιτεί νέα εξέταση του τρόπου με τον οποίο θα χτιστεί καλύτερα μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που να λειτουργεί για όλους τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο van Boxmeer.
Η ΕΣΤ θεωρεί ότι προτεραιότητα για την επόμενη επιτροπή θα πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης μέσω της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς, η οποία, όπως λέει, εξακολουθεί να περιορίζεται από περίπου 100 μη δασμολογικούς φραγμούς.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία είχε χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε ο van Boxmeer.
«Η βελτίωση της ενιαίας αγοράς είναι». . . σκληρή δουλειά. Δεν είναι να ρίχνεις πολλά χρήματα σε πράγματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης