Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρανο… για την Ουκρανία κάνει το αμερικανικό Πεντάγωνο – Ζητά χρήματα από 50 χώρες

Έρανο… για την Ουκρανία κάνει το αμερικανικό Πεντάγωνο – Ζητά χρήματα από 50 χώρες
Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα από 44,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια
Για πρώτη φορά από τότε που ο Υπουργός Άμυνας Lloyd Austin ίδρυσε τη διεθνή ομάδα για την υποστήριξη της Ουκρανίας τον Απρίλιο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν τη μηνιαία συγκέντρωση περίπου 50 χωρών ώστε να συγκεντρωθούν πυρομαχικά που χρειάζεται η Ουκρανία για να αποκρούσει τη Ρωσία.
Ενώ περιμένουν το Κογκρέσο να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό και ενδεχομένως να εγκρίνει περισσότερα χρήματα για τον αγώνα της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν συμμάχους για να συνεχίσουν να γεφυρώνουν το χάσμα.
Η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε πιο μακροπρόθεσμες ανάγκες, δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh.
«Αν και δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε τη βοήθειά μας για την ασφάλεια αυτή τη στιγμή, οι εταίροι μας συνεχίζουν να το κάνουν αυτό», είπε η Singh.
Η συνάντηση θα είναι διαδικτυακή επειδή ο Austin εξακολουθεί να αναρρώνει στο σπίτι από τις επιπλοκές της θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την τελευταία του βοήθεια ασφαλείας για την Ουκρανία στις 27 Δεκεμβρίου, ένα πακέτο 250 εκατομμυρίων δολαρίων που περιελάμβανε φυσίγγια 155 mm, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και άλλα είδη υψηλής ζήτησης που προέρχονται από υπάρχοντα αποθέματα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να παράσχουν πρόσθετα πυρομαχικά από τότε, επειδή τα χρήματα για την αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων έχουν τελειώσει και το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη εγκρίνει περισσότερα κεφάλαια.
Περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια τόσο για την Ουκρανία όσο και για το Ισραήλ έχουν μπλοκαριστεί λόγω διαφωνιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου σχετικά με άλλες προτεραιότητες πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης ασφάλειας για τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία προθυμία να τερματίσει τη σύγκρουσή της στην Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη απέκλεισαν οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζεται από το Κίεβο και τη Δύση.

Σχεδόν 45 δισ. η βοήθεια προς την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα από 44,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας από τότε που εισέβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.
Περίπου 23,6 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά αντλήθηκαν από τα υπάρχοντα στρατιωτικά αποθέματα και σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια στάλθηκαν με τη μορφή μακροπρόθεσμων στρατιωτικών συμβάσεων, για είδη που θα χρειάζονται μήνες για να προμηθευτούν.
Έτσι, παρόλο που τα κεφάλαια έχουν εξαντληθεί, ορισμένα όπλα που αγοράστηκαν προηγουμένως θα συνεχίσουν να εισρέουν.
Πρόσθετα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν παρασχεθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με τη μορφή ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης.
Οι ΗΠΑ και περίπου 30 διεθνείς εταίροι συνεχίζουν επίσης να εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις και μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδεύσει συνολικά 118.000 Ουκρανούς σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης