Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Πιο κοντά η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Πιο κοντά η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Τουρκικά ΜΜΕ αναμένουν σήμερα την έγκριση για την νατοϊκή ένταξη της Σουηδίας, η οποία θα συμμετάσχει από κοινού με την Τουρκία στην άσκηση Steadfast Defender
Κρίσιμη για την Τουρκία χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τη σημερινή ημέρα.
Σήμερα, αναμένουν να έρθει στο τουρκικό κοινοβούλιο ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και κατά πάσα πιθανότητα να εγκριθεί. Βέβαια υπάρχει και το τελικό βήμα για να κλείσει το θέμα. Και αυτό είναι η υπογραφή που πρέπει να βάλει ο πρόεδρος Erdogan στο πρωτόκολλο ένταξης.
Συνήθως η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη αλλά στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις, όχι όμως αργότερα από τις 31 Ιανουαρίου.
Γιατί την ημέρα εκείνη ξεκινάει η γιγαντιαία νατοϊκή άσκηση «Steadfast Defender 24» που θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, η μεγαλύτερη της συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Η άσκηση στοχεύει να δείξει την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης της συμμαχίας αλλά κυρίως στέλνει μήνυμα προς τη Ρωσία ότι δεν θα επιτρέψει τις επεκτατικές της ενέργειες.
Στην άσκηση παίρνουν μέρος τριάντα ένα μέλη του ΝΑΤΟ μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά και η Σουηδία που δεν είναι ακόμη μέλος της συμμαχίας.
Όμως το ότι το σχέδιο της άσκησης οριστικοποιήθηκε στις συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιανουαρίου, με συμμετοχή του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σημαίνει ότι το κατ’ αρχήν «ναι» στη Σουηδία δόθηκε και αυτό δεν μπορούσε να γίνει χωρίς την έγκριση του προέδρου Erdogan.
Αναλυτές θεωρούν δεδομένη την τουρκική έγκριση και υποστηρίζουν ότι ο τούρκος πρόεδρος πήρε μεγάλο πολιτικό ρίσκο, τονίζουν πάντως ότι εκκρεμεί ακόμα η έγκριση από την Ουγγαρία με την οποία η Άγκυρα έχει άριστες σχέσεις.
Πάντως αν το θέμα της Σουηδίας κλείσει, τα μάτια όλων στην Τουρκία θα στραφούν στις ΗΠΑ αναμένοντας από τον πρόεδρο Biden να τηρήσει άμεσα την υπόσχεσή του για την προμήθεια στην Τουρκία των μαχητικών F16.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης