Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Erdogan - Ανοίγει ο δρόμος για τα F16

Τουρκία: Επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Erdogan - Ανοίγει ο δρόμος για τα F16
Ανοίγει ο δρόμος για τα F16;
Επικύρωσε εντέλει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Recep Tayyip Erdogan, μετά το πράσινο φως που έδωσε η τουρκική εθνοσυνέλευση.
Υπενθυμίζεται πως, μετά από μήνες, η ολομέλεια του κοινοβουλίου ενέκρινε την αίτηση ένταξης της Σουηδίας την Τρίτη, με 287 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 4 λευκά σε σύνολο 600 βουλευτών.
Το έγγραφο θα κατατεθεί τώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των μαχητικών αεροπλάνων F16 στην Τουρκία.
Yπενθυμίζεται πως το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας είχε υπογραφεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ στις 5 Ιουλίου 2022.
Η αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας πέρασαν πολύ εύκολα από σχεδόν όλα τα εθνικά κοινοβούλια.
Μόνη εξαίρεση ήταν για την περίπτωση της Σουηδίας η Τουρκία που έβαλε ειδικούς όρους και ενεπλάκη σε μακρές διαπραγματεύσεις.
Η υπογραφή είναι αφετηρία για το επόμενο μεγάλο παζάρι ώστε η Τουρκία να εξασφαλίσει το αντάλλαγμα το οποίο από την αρχή ζητούσε, την έγκριση από το Κογκρέσο της πώλησης 40 F-16 και 80 κιτ για την αναβάθμιση των παλιών F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα και της παρέμβασης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη οπου συναντήθηκε με τον Erdogan εξασφαλίζοντας την δέσμευση του τούρκου ηγέτη ότι θα προχωρήσει με το Πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας με αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι θα προχωρήσει παράλληλα και το πακέτο των F-16.
Η Ουγγαρία θα βάλει το τελευταίο λιθαράκι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης