Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην κόψη του ξυραφιού - Επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στη Συρία με 3 νεκρούς, κατά του πολεμικού πλοίου Lewis B Puller οι Houthis - Το Ιράν δείχνει ο Biden

Στην κόψη του ξυραφιού -  Επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στη Συρία με 3 νεκρούς, κατά του πολεμικού πλοίου Lewis B Puller οι Houthis - Το Ιράν δείχνει ο Biden
Είναι οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή από τις 17/10/2023 οπότε και άρχισαν οι επιθέσεις σε στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή 
(upd 8) Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (27/1/2024) σε επίθεση με drone εναντίον βάσης των ΗΠΑ στη Συρία, ενώ τουλάχιστον άλλοι 34 τραυματίστηκαν από την επίθεση.
Πρόκειται για τους πρώτους Αμερικανούς που σκοτώνονται από την αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Την ίδια ώρα, οι Houthis της Υεμένης ισχυρίζονται ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο κατά του πολεμικού πλοίου Lewis B Puller του αμερικανικού Ναυτικού στον Κόλπο του Άντεν.
GE_a-pMWoAA3zwr.jpg

Αποστάσεις κρατά το Ιράν από τις επιθέσεις... «ανταρτών»

Αποστάσεις κράτησε το Ιράν από την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στη Συρία που σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες.
Μια μέρα αφότου οι ΗΠΑ κατηγόρησαν «ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν» για την επίθεση με drone σε στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Ιορδανία, η αποστολή της Τεχεράνης στον ΟΗΕ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση.
«Το Ιράν δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις επιθέσεις και οι συγκρούσεις γίνονται μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των αντιστασιακών ομάδων στην περιοχή, οι οποίες αντιμετωπίζουν αμοιβαία η μία την άλλη», ανέφερε η αποστολή, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Οι θάνατοι σηματοδοτούν την πρώτη φορά που αμερικανικά στρατεύματα σκοτώνονται σε επίθεση στη Μέση Ανατολή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas στη Γάζα τον Οκτώβριο.
Η επίθεση, για την οποία αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι επίσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον 34 μέλη, έπληξε το φυλάκιο του Πύργου 22 κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, όπου στεγάζονται 350 στρατιωτικοί των ΗΠΑ ως μέρος του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ έχουν δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από μια νεοσυσταθείσα ομάδα πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, γνωστή ως Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, η οποία λέει ότι αντεπιτίθεται για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ απάντησαν πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με τις ιρακινές ομάδες πολιτοφυλακής.

Αποτυχίες της αμερικανικής αεράμυνας

Σύμφωνα με την ιορδανική κυβέρνηση η επίθεση κατά των Αμερικανικών δυνάμεων δεν έγινε εντός της Ιορδανίας, όπως αρχικά είχε αναφερθεί.
Στόχος της επίθεσης ήταν η αμερικανική στρατιωτική βάση Al-Tanf στη Συρία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό γιατί απέτυχε η αεράμυνα της βάσης να αναχαιτίσει το drone.

Το τελευταίο τρίμηνο οι βάσεις των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ έχουν δεχθεί δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones ως απάντηση στη στήριξη που παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση στο Ισραήλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ομάδες μαχητών «υποστηριζόμενες από το Ιράν».
Πάντως πηγές αναφέρουν ότι οι αμερικανοί ειδικά η πολεμική αεροπορία έχει έντονη δραστηριότητα πάνω από το Ιράκ και φαίνεται ότι οι αμερικανοί κάτι ετοιμάζουν...

Το πλοίο του Ναυτικού των ΗΠΑ, Lewis B Puller, χτυπήθηκε ανοιχτά των ακτών της Υεμένης

Κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου Lewis B Puller κινήθηκαν οι Houthis της Υεμένης.
Όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι, "με τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού, οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, εκτόξευσαν κατάλληλο ναυτικό πύραυλο με στόχο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το «Lewis B Puller», ενώ έπλεε στον Κόλπο του Άντεν.
Ανάμεσα στα καθήκοντα αυτού του πλοίου είναι η παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης στις αμερικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επίθεση κατά της χώρας μας.
Η διαδικασία στόχευσης εντάσσεται στα στρατιωτικά μέτρα που έλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης για την υπεράσπιση της πατρίδας και για την επιβεβαίωση της απόφασης για υποστήριξη του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης συνεχίζουν να εφαρμόζουν την απόφαση να εμποδίσουν την ισραηλινή ναυσιπλοΐα ή τη ναυσιπλοΐα προς τα κατεχόμενα λιμάνια της Παλαιστίνης στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

CENTCOM: Εκκενώθηκαν 8 από τα 34 θύματα του βομβαρδισμού αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία

Ο αριθμός των στρατιωτικών απωλειών στην επίθεση σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία αυξήθηκε σε 34, με οκτώ να απαιτούν εκκένωση, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).
Ο αριθμός του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού με τραυματισμούς έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 34 στρατιωτικούς.
Οκτώ τραυματισμένοι στρατιωτικοί χρειάστηκαν εκκένωση από την Ιορδανία για πιο εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη... η κατάστασή τους είναι σταθερή.
Τα υπόλοιπα μέλη της υπηρεσίας αξιολογούνται πλήρως για παρακολούθηση- προσοχή», αναφέρει σε δήλωση της CENTCOM.
Το Πεντάγωνο δεν απέκλεισε την αύξηση του αριθμού των θυμάτων καθώς ο στρατός συνεχίζει να αναζητά ιατρική βοήθεια.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επίθεση με drone σε στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Ιορδανία σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες.
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του ιορδανικού υπουργικού συμβουλίου Muhannad Mubaidin είπε ότι η αμερικανική βάση στο Tanf στη Συρία δέχθηκε επίθεση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden κατηγόρησε τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία και το Ιράκ για το περιστατικό.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου υποσχέθηκε να απαντήσει σε αυτή την επίθεση.
Οι αμερικανικές δυνάμεις σε Συρία και Ιράκ κυρίως και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή έχουν δεχθεί επίθεση από διάφορες ομάδες συνολικά 172 φορές.

Ανάληψη ευθύνης από Ισλαμική Αντίσταση

Η Ισλαμική Αντίσταση φέρεται να αναλαμβάνει την επίθεση κατά της αμερικανικής βάσης. 
«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, η κλιμάκωση θα αυξηθεί.
Όλες οι θέσεις και οι βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή είναι νόμιμοι στόχοι», δήλωσε αξιωματούχος της Ισλαμικής Αντίστασης στην Washington Post.
«Δεν μας ενδιαφέρουν οι απειλές των ΗΠΑ για αντίποινα.
Έχουμε επίγνωση του μονοπατιού που βαδίζουμε και το μαρτύριο είναι ανταμοιβή», πρόσθεσε.

Hamas: Περιφερειακή ανάφλεξη

Σε μια πρώτη αντίδραση η Hamas δήλωσε ότι ο θάνατος των τριών στρατιωτών «είναι ένα μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση: "Η συνέχιση της αμερικανοσιωνιστικής επιθετικότητας στη Γάζα κινδυνεύει να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη" με την οργή "όλου" του μουσουλμανικού κόσμου».

Biden: Μάχη κατά της τρομοκρατίας - Το Ιράν πίσω από την επίθεση 

«Ενώ ακόμη συγκεντρώνουμε πληροφορίες για αυτήν την επίθεση, εμείς γνωρίζουμε ότι διεξήχθη από ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, που δρουν στη Συρία και το Ιράκ», ανέφερε ο Biden.
«Θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Και μην έχετε καμία αμφιβολία – θα θέσουμε όλους τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους σε χρόνο και με τον τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το Πεντάγωνο από την πλευρά του δηλώνει πώς θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ενώ γερουσιαστές - γεράκια ζητούν από την αμερικανική διοίκηση να πλήξει το Ιράν, τινάζοντας έτσι στον αέρα ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε για την κατάσταση με την αντιπρόεδρό του Kamala Harris και τους επικεφαλής της διπλωματίας, του Πενταγώνου και της CIA, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
us_troops.JPG
Austin (υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Υπόσχομαι αντίποινα για τη φονική επίθεση στους Αμερικανούς στρατιώτες

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δήλωσε ότι είναι εξοργισμένος από τη θανατηφόρα επίθεση κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, υποσχόμενος ότι τα αντίποινα θα έρθουν «σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας».
«Είμαι εξοργισμένος και βαθιά λυπημένος για τον θάνατο τριών μελών του αμερικανικού στρατού και τον τραυματισμό άλλων αμερικανικών στρατευμάτων σε επίθεση χθες (27/1) το βράδυ κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού», είπε σε δήλωσή του.
«Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν είναι υπεύθυνες για αυτές τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις δυνάμεις των ΗΠΑ και θα απαντήσουμε σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας.
Ο Πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις και θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπερασπιστούμε τις ΗΠΑ, τα στρατεύματά μας και τα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

Σοκ από το Atlantic Council - Το Ιράν σέρνει στον πόλεμο τις ΗΠΑ, έρχεται γενικευμένη σύρραξη

Στοχευμένη και καλά μελετημένη ήταν η κίνηση του Ιράν να επιτεθεί με drone εναντίον βάσης των ΗΠΑ στη Συρία, σύμφωνα με τον Jonathan Panikoff, πρώην ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών και τώρα αναλυτής στο Atlantic Council.
Όπως εξήγησε, «το Ιράν πιθανώς υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ είναι επιφυλακτικές να απαντήσουν και να εμπλακούν σε μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή.
Κάτι για το οποίο ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ρητά εδώ και μήνες».
«Τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι η αποφυγή της περιφερειακής σύγκρουσης γίνεται πιο δύσκολη ανεξάρτητα από τις επιθυμίες των ΗΠΑ», ανέφερε ο Panikoff.
Κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ είναι πλέον πρωταρχικός στόχος.
Αυτό πρέπει να ωθήσει την κυβέρνηση Biden να επανεξετάσει τουλάχιστον πώς βλέπει τη φύση της τρέχουσας σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Πάνω από 160 επιθέσεις στις βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή


«Από σεβασμό προς τις οικογένειες των νεκρών και σύμφωνα με την πολιτική του Πενταγώνου, οι ταυτότητες των πεσόντων στρατιωτικών δεν θα δημοσιοποιηθούν για 24 ώρες έως ότου ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.
Οι αμερικανικές αρχές δεν έδωσαν άλλες λεπτομέρειες για το περιστατικό.
Από την αρχή της κλιμάκωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης, οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, καθώς και τα στρατεύματά τους στη Συρία, δέχονται τακτικές επιθέσεις.
Από τον Οκτώβριο 2023 και μέχρι τις 26/1/2024 υπολογίζεται πως είχαν δεχθεί πάνω από 160 επιθέσεις ενώ σε μία εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν και βαλλιστικοί πύραυλοι.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνουν σιιτικές ένοπλες ομάδες που δρουν στο Ιράκ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές και άλλες πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν απαιτήσει επίσημα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος του αραβικού κράτους.

usa_6.jpg
Εκρηκτικό περιβάλλον - Μέγιστη περιφερειακή αστάθεια

Η επίθεση με 3 Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς και 34 τραυματίες σημειώνεται σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον.
Στον πόλεμο Γάζα προστίθενται πολλαπλά πλήγματα και επιθέσεις μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή (Hamas, Hezbollah.) από τη μια πλευρά, και του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους από την άλλη.
Από τα μέσα Οκτωβρίου, περισσότερα από 160 πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με ρουκέτες έχουν στοχοθετήσει Αμερικανούς στρατιώτες όπως και στρατιώτες του συνασπισμού, στο Ιράκ και τη Συρία. Για τα πλήγματα αυτά, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε σκοτωθεί κανένας Αμερικανός στρατιώτης, την ευθύνη αναλάμβανε η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.
Η Ουάσινγκτον απάντησε με στοχευμένα πλήγματα στο Ιράκ, αλλά αυτές οι επιθέσεις παραμένουν επί του παρόντος περιορισμένες, καθώς το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαναλάβει ότι δεν θέλουν μια περιφερειακή ανάφλεξη.
Νοτιότερα, από τις αρχές Ιανουαρίου, η Ουάσινγκτον έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα θέσεις των Houthi στην Υεμένη, φιλοϊρανών ανταρτών που στοχοθετούν τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Aden.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν αυτή την εβδομάδα από την Κίνα να μεσολαβήσει στην Τεχεράνη ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των Houthi, οι οποίες διαταράσσουν σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενέτεινε τα πλήγματά του κατά του συριακού καθεστώτος και των φιλοϊρανικών ομάδων στη γειτονική χώρα.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης στα βόρεια σύνορά του τακτικά ανταλλαγές πυρών με τη Hezbollah του Λιβάνου, προσκείμενη στο Ιράν.

usa_b.jpg
Σύντομα συνομιλίες για αποχώρηση από το Ιράκ

Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ και το Ιράκ επρόκειτο να έχουν άμεσα συνομιλίες αναφορικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, εξέλιξη που θα πραγματοποιηθεί μέσω της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί.
«Οι ΗΠΑ και το Ιράκ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την έναρξη του διαλόγου της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο.
Ο διάλογος στοχεύει στον καθορισμό συγκεκριμένων βημάτων για τη μελλοντική αποχώρηση» αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, επισημαίνοντας οι συζητήσεις θα εστιάσουν στην επόμενη φάση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Στις συνομιλίες αυτές αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο διπλωμάτες όσο και στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, και κύριο αντικείμενο τους αναμένεται να είναι το εάν και το πότε θα είναι εφικτό να τερματιστεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι Αμερικάνοι θέλουν η αποχώρηση τους να γίνει κατά τέτοιο τρόπο και βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που να διασφαλίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ αλλά και θα επιτυγχάνει τον περιορισμό του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Κανένα χρονοδιάγραμμα, φύγετε τώρα λένε στους αμερικανούς οι Ιρακινοί

Τις ευγενείς αυτές επιδιώξεις των Αμερικάνων δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι Ιρακινοί, οι οποίοι με το επιχείρημα ότι το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων δεν θα πρέπει να επηρεαστεί από καμία περίσταση, στέλνουν ξεκάθαρα το μήνυμα του… «φύγετε τώρα».
Το έχει άλλωστε δηλώσει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Mohammad Shia al- Sudani ήδη από τις 5 Ιανουαρίου του 2024, όταν και υποστήριξε πως η Διεθνής Συμμαχία δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να παρατείνει την παραμονή της στο ιρακινό έδαφος.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Βαγδάτη πρόκειται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να τερματίσει μόνιμα την ξένη διεθνή στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ αναφέροντας πως είναι πολύ κοντά στον καθορισμό μιας ημερομηνίας για την έναρξη του διαλόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης