Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vaclav Klaus (Πρώην Πρόεδρος Τσεχίας): Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008

Vaclav Klaus (Πρώην Πρόεδρος Τσεχίας): Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008
Ήμουν παρών σε εκείνη την εκδήλωση, κάθισα εκεί και ήδη ήξερα ότι αυτό που συνέβη ήταν τραγικό λάθος
Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία στις 4 Απριλίου 2008, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, υποσχόμενοι την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία, αυτή η δήλωση έγινε από τον πρώην Πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας (2003 - 2013) Vaclav Klaus (Βάτσλαβ Κλάους).
Η ομιλία του πρώην προέδρου έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2024 στο περιθώριο του Φόρουμ του Davos, ωστόσο, όπως γράφει η πολωνική Mysl Polska, τα κορυφαία ΜΜΕ του κόσμου «δεν παρατήρησαν» αυτή την ομιλία, καθώς απέκλινε «τρελά» από την αντιρωσική υστερία και προπαγάνδα της Δύσης.
Ο Vaclav Klaus δημοσίευσε αργότερα το κείμενο της ομιλίας στον ιστότοπό του.
«Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε στις 4 Απριλίου 2008.
Εκείνη την ημέρα, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, πάρθηκε η απόφαση να γίνουν δεκτές η Ουκρανία και η Γεωργία στο ΝΑΤΟ.
Ήμουν παρών σε εκείνη την εκδήλωση, κάθισα εκεί και ήδη ήξερα ότι αυτό που συνέβη ήταν τραγικό λάθος.
Προσπάθησα να αντιταχθώ σε αυτή την απόφαση που προωθήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, σε αντίθεση με τη θέση της πλειοψηφίας των συμμετεχουσών χωρών και σε αντίθεση με τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας» τόνισε ο Vaclav Klaus.
Σύμφωνα με τον Vaclav Klaus, ακόμη και ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία William Burns προειδοποίησε την ηγεσία ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν παραβίαση όλων των «κόκκινων γραμμών» για τη Ρωσία
Ο πρώην πρόεδρος Vaclav Klaus εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κύριος στόχος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και όχι να «καταλάβει» την Ουκρανία.
Για αυτό, σύμφωνα με τον Vaclav Klaus, η Ρωσία δεν προχώρησε σε γενικευμένο πόλεμο αλλά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
«Ολόκληρη η ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί.
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι εμείς - ο υπόλοιπος κόσμος – αποτύχαμε» τόνισε ο Vaclav Klaus.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου Lubos Blaga δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είχαν φτάσει στα σύνορα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η Δύση χάνει από τη Ρωσία στην Ουκρανία «ολοκληρωτικά».
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin τόνισε ότι η Δύση «δέκα φορές στη σειρά» εξαπάτησε τη Ρωσία στο θέμα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Ο Putin υπενθύμισε ότι ο πόλεμος στο Donbass ξεκίνησε από τις δυτικές χώρες και την Ουκρανία το 2014, αφήνοντας στη Ρωσία μόνο μια επιλογή να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης