Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κατασκοπεία αλλάζει μέσα – Η CIA στρέφεται στην απόκτηση πληροφοριών μέσω...διαδικτύου

Η κατασκοπεία αλλάζει μέσα – Η CIA στρέφεται στην απόκτηση πληροφοριών μέσω...διαδικτύου
Ένας εκπληκτικός όγκος δεδομένων που προκύπτει από τις αναρτήσεις των πολιτών στο Facebook και στα άλλα social media  βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών των κρατών
Σχετικά Άρθρα
Για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, έχει γίνει προτεραιότητα η αναζήτηση πληροφοριών από ανοικτές πηγές, την ίδια στιγμή που οι πιο συμβατικές κατασκοπευτικές μέθοδοι περνάνε στο παρασκήνιο της ιστορίας.
Ένας εκπληκτικός όγκος δεδομένων που προκύπτει από τις αναρτήσεις των πολιτών στο Facebook και στα άλλα social media αλλά και τον εντοπισμό της γεωγραφικής θέσης από κινητά τηλέφωνα και ψηφιακές εφαρμογές, βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών των κρατών.
Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και χρόνια να αξιοποιήσουν αυτά τα δεδομένα, τα οποία ονομάζονται πληροφορίες ανοικτού κώδικα ή αλλιώς OSINT.
Αυτό όμως αρχίζει να αλλάζει.
Τον Οκτώβριο του 2023, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, το οποίο εποπτεύει όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, προσέλαβε τον αναλυτή και εμπειρογνώμονα στον κυβερνοχώρο Jason Barrett για να βοηθήσει στην διαχείριση των OSINT.
Ο Barrett, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εργαζόταν το προηγούμενο διάστημα σε άλλα προγράμματα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σχετικά με τα δεδομένα OSINT.
Η πιο δύσκολη πλευρά της συλλογής πληροφοριών με βάση τα νέα μέσα και τις νέες μεθόδους, είναι η αλίευση των πιο χρήσιμων και σημαντικών στοιχείων μέσα από τον τεράστιο όγκο ψηφιακών δεδομένων που υπάρχουν για κάθε άνθρωπο, σύμφωνα με τον Randy Nixon, διευθυντή του τμήματος Open Source Enterprise της CIA.
Το γραφείο του Nixon έχει αναπτύξει ένα εργαλείο παρόμοιο με το ChatGPT, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να φιλτράρει και να ταξινομεί τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο δεδομένων, ενώ λόγω ακριβώς της αποτελεσματικότητάς του είναι πλέον διαθέσιμο σε χιλιάδες μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Οι κυβερνητικές ομάδες εργασίας προειδοποιούσαν από τη δεκαετία του 1990 ότι οι ΗΠΑ κινδύνευαν να μείνουν πίσω στο OSINT, μιας και το κυρίαρχο δόγμα τότε ήταν η συλλογή πληροφοριών με τον παραδοσιακό τρόπο.

Προσβάσιμα και σε άλλες ομάδες τα ΟSINT

Σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της παρακολούθησης, το OSINT είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την κινεζική κυβέρνηση, της οποίας το πολιτικό σύστημα είναι ιδιαίτερα θωρακισμένο και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να διεισδύσει κανείς εκεί με ανθρώπινους πράκτορες.
Ο Michael Morell, ο οποίος διετέλεσε δύο φορές διευθυντής της CIA κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama, λέει ότι ο εντοπισμός και η διάθεση περισσότερων πληροφοριών ανοικτού κώδικα στους αναλυτές θα βελτίωνε σημαντικά την απόδοση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται ήδη πάνω στα δεδομένα OSINT.
Ενδεικτικά, η κυβέρνηση αξιοποίησε αρκετά δημόσια αρχεία εταιρειών, έγγραφα προμηθειών και δορυφορικές εικόνες για να εντοπίσει στόχους για την επιβολή κυρώσεων λόγω φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας.
Επίσης, το Γραφείο Πληροφοριών και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών χρησιμοποίησε τέτοιες μεθόδους ανοικτού κώδικα για να βοηθήσει στον εντοπισμό των κατασκευαστών του κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που διέσχισε τις ηπειρωτικές ΗΠΑ στις αρχές του 2023.
Πέρα όμως από τις μυστικές υπηρεσίες, τα δεδομένα ανοιχτού κώδικα χρησιμοποιούν και άλλες ομάδες, όπως δημοσιογράφοι ή εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Λίγους μήνες πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημοσιογράφοι και αναλυτές μπόρεσαν να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, βοηθώντας έτσι την κυβέρνηση Biden να πείσει το αμερικανικό κοινό ότι οι προειδοποιήσεις της για τα σχέδια της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία ήταν αξιόπιστες.
Η Hamas από την άλλη, βασίστηκε σε τηλεοπτικά πλάνα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τον οπλισμό, τις ασκήσεις και την εκπαίδευση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, σύμφωνα με μελέτη του Μαΐου 2023 στο περιοδικό Intelligence and National Security.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης