Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Πτώση του πληθωρισμού σε έξι μεγάλα κρατίδια τον Ιανουάριο 2023

Γερμανία: Πτώση του πληθωρισμού σε έξι μεγάλα κρατίδια τον Ιανουάριο 2023
Οι οικονομολόγοι θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εθνικά στοιχεία για τον πληθωρισμό
Μειώθηκε ο πληθωρισμός σε έξι οικονομικά σημαντικά γερμανικά κρατίδια της Γερμανίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο εθνικός πληθωρισμός επανήλθε σε πτωτική τροχιά και αυξάνει τις ελπίδες για μείωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.
Ο πληθωρισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, μειώθηκε στο 3,0% τον Ιανουάριο από 3,5% τον Δεκέμβριο.
Στη Βαυαρία, το ποσοστό μειώθηκε στο 2,9% από 3,4% τον Δεκέμβριο, ενώ μειώθηκε στο 3,7% στο Βρανδεμβούργο από 4,5%, στο 3,5% στη Σαξονία από 4,3%, στο 3,2% στη Βάδη-Βυρτεμβέργη από 3,8% και στο 2,2% στην Έσση από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.
Οι οικονομολόγοι θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εθνικά στοιχεία για τον πληθωρισμό αργότερα την Τετάρτη, καθώς η Γερμανία και η Γαλλία δημοσιεύουν τα στοιχεία τους πριν από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης την Πέμπτη.
Τα γαλλικά στοιχεία έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος με την ΕΕ πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,4% τον Ιανουάριο από 4,1% τον Δεκέμβριο.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,8% τον Ιανουάριο από 2,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
"Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι έχουμε τιθασεύσει αυτό το άπληστο θηρίο", δήλωσε την Τρίτη ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Joachim Nagel.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του ευρώ για να μειώσει τον πληθωρισμό από τα διψήφια ποσοστά.
Η τράπεζα αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού την άνοιξη.
Στα γερμανικά κρατίδια, η φθηνότερη ενέργεια ήταν υπεύθυνη για την πτώση του πληθωρισμού, αντισταθμίζοντας το τέλος αρκετών μέτρων στήριξης της πολιτικής κατά της κρίσης που ώθησαν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης