Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραφροσύνη λόγω... Trump - H Γερμανία βάζει στον χορό των πυρηνικών, Βρετανία και Γαλλία

Παραφροσύνη λόγω... Trump - H Γερμανία βάζει στον χορό των πυρηνικών, Βρετανία και Γαλλία
O Kristian Lindner κάλεσε τους πολιτικούς να εξετάσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει βρετανικά και γαλλικά πυρηνικά όπλα
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να συμβάλει σε μια νέα ευρωπαϊκή πυρηνική ασπίδα αν ο Donald Trump γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε Γερμανός υπουργός, παρασύροντας τους Βρετανούς πολιτικούς στη συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η ασφάλεια της Ευρώπης σε περίπτωση νίκης του Ρεπουμπλικάνου τον Νοέμβριο, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Τα ερωτήματα σχετικά με μια ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή έχουν ενταθεί μετά τις δηλώσεις του Trump το Σάββατο ότι δεν θα υπερασπιστεί κανένα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν θα δαπανήσει το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του για την άμυνα - και θα ενθαρρύνει ακόμη και τη Ρωσία να συνεχίσει να επιτίθεται.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ερμήνευσαν τα σχόλια ως προειδοποίηση ότι η σε μεγάλο βαθμό αμερικανική πυρηνική ασπίδα της συμμαχίας δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, εάν ο Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Εναλλακτικό μοντέλο προστασίας

Την Τρίτη, ο Kristian Lindner, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, κάλεσε τους πολιτικούς να εξετάσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει βρετανικά και γαλλικά πυρηνικά όπλα.
Σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραψε: "Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας συμβάλλουν ήδη στην ασφάλεια της συμμαχίας μας.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, έχει κάνει διάφορες προσφορές συνεργασίας.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Trump, ως μια έκκληση για περαιτέρω επανεξέταση αυτού του στοιχείου της ευρωπαϊκής ασφάλειας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.
"Το ερώτημα είναι: υπό ποιες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες το Παρίσι και το Λονδίνο θα ήταν διατεθειμένα να διατηρήσουν ή να επεκτείνουν τις δικές τους στρατηγικές δυνατότητες για τη συλλογική ασφάλεια;
Και αντιστρόφως, ποια είναι η συμβολή μας που είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε;
Όταν πρόκειται για την ειρήνη και την ελευθερία στην Ευρώπη, δεν πρέπει να αποφεύγουμε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα".

Συνεργασία με το ΝΑΤΟ για την πυρηνική ομπρέλα;

Το κεντρικό ζήτημα στη συζήτηση για τα πυρηνικά δεν είναι τόσο το αν η Βρετανία ή η Γαλλία θα θέσουν τα πυρηνικά τους όπλα στη διάθεση της ΕΕ, όσο το αν οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να τα θέσουν στην υπηρεσία μιας αποτρεπτικής στρατηγικής για την ευρωπαϊκή περιοχή συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Αν και η Γαλλία διατηρεί το πυρηνικό αποτρεπτικό της σύστημα εκτός της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, ο Macron έχει προσφερθεί να συνεργαστεί με την Ευρώπη σε θέματα πυρηνικής άμυνας.
Το 2020, κάλεσε σε έναν "στρατηγικό διάλογο" για "τον ρόλο της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας στη συλλογική ασφάλεια [της Ευρώπης]".
Η Γερμανία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτή την πρόταση.
Ο Manfred Weber, ο Γερμανός συντηρητικός που ηγείται της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει υποστηρίξει τη συζήτηση.
Δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια ευρωπαϊκή πυρηνική ομπρέλα και ζήτησε να ανοίξει "ένα νέο κεφάλαιο" με το Λονδίνο.
"Ο Macron έχει ήδη κάνει μια αόριστη προσφορά να μιλήσει για τη σημασία των γαλλικών πυρηνικών δυνάμεων για την Ευρώπη", δήλωσε ο Weber.
"Τώρα που ο Donald Trump αμφισβητεί ανοιχτά τον ρόλο των ΗΠΑ ως προστατευτικής δύναμης θα ήταν η κατάλληλη στιγμή γι' αυτό.
Το ίδιο ισχύει και για τους Βρετανούς, με τους οποίους θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας μετά το Brexit".
Μιλώντας αυτή την εβδομάδα, ο Donald Tusk, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, δήλωσε ότι η προσφορά του Macron για έναν πιθανό εξευρωπαϊσμό των πυρηνικών όπλων για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασφαλείας θα πρέπει να ληφθεί "πραγματικά σοβαρά υπόψη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης