Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bρώμικος πόλεμος κατά Trump στις ΗΠΑ – Eξοντωτικό πρόστιμο 365 εκατ. δολ. για να μην είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

Bρώμικος πόλεμος κατά Trump στις ΗΠΑ – Eξοντωτικό πρόστιμο 365 εκατ. δολ. για να μην είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές
Δικαστής της Νέας Υόρκης την Παρασκευή διέταξε τον Donald Trump να πληρώσει περισσότερα από 365 εκατομμύρια δολάρια
Τα ρέστα του παίζει το βαθύ κράτος στις ΗΠΑ ώστε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump να μην μπορέσει να κατέλθει στις εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενόψει των οποίων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, διατηρεί ισχυρό προβάδισμα.
Ειδικότερα, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μανχάταν, Arthur Engoron, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου διέταξε τον πρώην πρόεδρο να καταβάλει περισσότερα από 365 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο καταδικαστικής απόφασης για επιχειρηματική -δήθεν- απάτη.
Σημειώνεται πως ο δικαστής εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση σε μια δίκη άνευ ενόρκων, αντίθετα με την προβλεπόμενη διαδικασία.
Φυσικά, o Trump αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Απίστευτο κυνήγι...

Ο Trump δικάστηκε κατόπιν μήνυσης της Γενικής Εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Letitia James, η οποία κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο, τους δύο ενήλικους γιους του, την εταιρεία του και ανώτατα στελέχη για δόλια διόγκωση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου των επιχειρήσεών του, με σκοπό να ενισχύσει τη δηλωμένη καθαρή του θέση και να καταστεί αποδέκτης διαφόρων οικονομικών προνομίων.
Η απόφαση της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου είναι μόνο η πιο πρόσφατη ποινή που έχει επιβληθεί στον Trump.
Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον διέταξε να πληρώσει 83,3 εκατομμύρια δολάρια για τη δήθεν δυσφήμιση της συγγραφέως E. Jean Carroll όταν εκείνος απάντησε στον ισχυρισμό της ότι τη βίασε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Επίσης, όπως αποφάσισε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 το ομοσπονδιακό τριμελές εφετείο, ο Trump θα δικαστεί με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.
H εν λόγω απόφαση αποτελεί τη δεύτερη φορά μέσα σε ισάριθμους μήνες που οι δικαστές ρίχνουν στον κάλαθο των αχρήστων τα εύλογα και καθ’ όλα ισχυρά επιχειρήματα περί ασυλίας του Trump, κρίνοντας ότι μπορεί να διωχθεί για ενέργειες στις οποίες υποτίθεται ότι προέβη ενώ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο και πριν από τις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν «υποστηρικτές» του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
«Ο πρώην Πρόεδρος Trump θα δικαστεί ως πολίτης Trump, διατηρώντας τα υπερασπιστικά δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου κατηγορούμενου.
Τυχόν ασυλία που μπορεί να τον προστάτευε όσο υπηρετούσε ως Πρόεδρος δεν τον προστατεύει πλέον» έγραψε το δικαστήριο, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου Trump ότι ένας πρόεδρος έχει απεριόριστη εξουσία να διαπράττει εγκλήματα που εξουδετερώνουν τον πιο θεμελιώδη έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας: την αναγνώριση και την εφαρμογή των εκλογικών αποτελεσμάτων».
«Ούτε μπορούμε να επικυρώσουμε τον ισχυρισμό του ότι η εκτελεστική εξουσία έχει εν λευκώ άδεια να παραβιάζει τα δικαιώματα μεμονωμένων πολιτών να ψηφίζουν».
Περαιτέρω, και ενώ βρισκόμαστε λίγους μόλις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Donald Trump θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που προσάγεται σε ποινική δίκη για κατηγορίες που σχετίζονται με τα χρήματα που φέρεται ότι κατέβαλε σε μια ηθοποιό ταινιών για ενηλίκους, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της.
Ο δικαστής Juan Merchan, του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, δεν έκανε δεκτό το αίτημα που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι του Trump να απορρίψει την υπόθεση και αντιθέτως όρισε δικάσιμο για τις 25 Μαρτίου.
Ο 77χρονος Trump ζητούσε από τον Merchan να απορρίψει το κατηγορητήριο (συνολικά είναι 34 κατηγορίες) σύμφωνα με το οποίο παραποίησε επαγγελματικά έγγραφα στην προσπάθειά του να αποκρύψει το χρηματικό ποσό των 130.000 δολαρίων που κατέβαλε στην Stormy Daniels πριν από τις εκλογές του 2016.
Ο Merchan χρειάστηκε μόλις 10 λεπτά για να απορρίψει το αίτημα και να ορίσει τη δικάσιμο στις 25 Μαρτίου.

Απόφαση σκάνδαλο

Φυσικά, o Trump κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών», ισχυριζόμενος ότι οι διώξεις του αποτελούν μέρος μιας συνωμοσίας που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση Biden για να μην κατέλθει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Ο πρώην πρόεδρος αρνείται κάθε αδικοπραγία δηλώνοντας απόλυτα αθώος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το δικαστήριο, ακόμη και από το βήμα των μαρτύρων.
Σε ό,τι αφορά την τελευταία καταδίκη του, ο Trump ισχυρίστηκε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου του αξίζουν πολύ περισσότερο από αυτό που αναφέρεται στις οικονομικές του καταστάσεις, ενώ υποστήριξε ότι μια αποποίηση ευθύνης τον προστατεύει από την ευθύνη για τυχόν ανακρίβειες.
Αλλά ο Trump και οι άλλοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για απάτη από τον δικαστή Εngoron πριν καν ξεκινήσει η δίκη.
Σε μια προδικαστική απόφαση βόμβα, ο Engoron εξέδωσε απόφαση σχετικά με την κύρια αιτία αγωγής της James - ότι οι κατηγορούμενοι διέπραξαν απάτη κατά παράβαση του νόμου της Νέας Υόρκης.
Ο Engoron διαπίστωσε ότι οι δηλώσεις Trump για την οικονομική κατάσταση μεταξύ 2014 και 2021 υπερτιμούσαν τα περιουσιακά του στοιχεία κατά 812 εκατ. έως 2,2 δισεκ. δολ.
Διέταξε επίσης την ακύρωση των επιχειρηματικών πιστοποιητικών των κατηγορουμένων και τον διορισμό ενός ανεξάρτητου παραλήπτη για την εκκαθάριση εταιρικών οντοτήτων του Trump.
Ορισμένοι ειδικοί χαρακτηρίζουν την απόφαση ως «θανατική ποινή» για τον όμιλο του πρώην προέδρου.
Πέρα από τα παραπάνω, ο Εngoron επέκρινε τον Trump για τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη: «Ο Donald Trump σπάνια απαντούσε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν και συχνά προχωρούσε σε μακροσκελείς, άσχετες ομιλίες για ζητήματα που ξεπερνούσαν το πεδίο εφαρμογής της δίκης.
Η άρνησή του να απαντήσει άμεσα στις ερωτήσεις ή σε ορισμένες περιπτώσεις και καθόλου, έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την αξιοπιστία του».
Η δικηγόρος του Trump, Alina Hamba, ανέφερε σε δήλωσή της ότι η απόφαση ήταν μια «φανερή αδικία» και «αποκορύφωμα ενός πολυετούς κυνηγιού μαγισσών που τροφοδοτείται πολιτικά» εναντίον του.
«Δεν πρόκειται μόνο για τον Donald Trump – εάν αυτή η απόφαση ισχύσει, θα χρησιμεύσει ως σήμα σε κάθε Αμερικανό ότι η Νέα Υόρκη δεν είναι πλέον ανοιχτή για επιχειρήσεις» είπε η Hamba, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης