Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι Houthi ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση κατά βρετανικού τάνκερ

Ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι Houthi ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση κατά βρετανικού τάνκερ
Οι επιθέσεις των Houthi ανάγκασαν πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από την Ερυθρά Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
(Upd) Oι αντάρτες Houthi της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου στην Ερυθρά Θάλασσα, συμβάν στο οποίο αναφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής 17/2  η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Το πολεμικό ναυτικό των υεμενίτικων ενόπλων δυνάμεων (σ.σ. έτσι αποκαλούν τον εαυτό τους οι αντάρτες) διεξήγαγε επιχείρηση με στόχο το βρετανικό πετρελαιοφόρο Pollux στην Ερυθρά Θάλασσα, με μεγάλο αριθμό πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ανταρτών για στρατιωτικές υποθέσεις, ο Yahea Sari.
Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO και η εξειδικευμένη σε ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας εταιρεία Ambrey έκαναν λόγο για έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή 17/2 κοντά σε πλοίο.
Σε τηλεοπτική δήλωση το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, ο Yahya Saree, εκπρόσωπος του στρατού των Houthi, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πυραύλους σε βρετανικό πετρελαιοφόρο.
Ο Saree δήλωσε ότι «μεγάλος αριθμός κατάλληλων ναυτικών πυραύλων» χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, με αποτέλεσμα «ακριβή και άμεσα" χτυπήματα στο δεξαμενόπλοιο Pollux.
Τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης δεν θα διστάσουν να επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις για να υπερασπιστούν την Υεμένη και να δείξουν αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό.
«Το πλοίο και το πλήρωμά του είναι ασφαλή», τόνισε η UKMTO, ενώ η Ambrey έκανε λόγο για ελαφριές ζημιές.
Η επίθεση εκδηλώθηκε 133 χλμ. βορειοδυτικά του λιμανιού Μόχα, στην Υεμένη.
Το State Department ανέφερε κατόπιν ότι πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη έπληξε «πλοίο υπό παναμαϊκή σημαία που εκτελούσε δρομολόγιο προς την Ινδία μεταφέροντας αργό πετρέλαιο».

Οι επιθέσεις 

Από τον Νοέμβριο, οι Houthi, κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, βάζουν στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Hamas από την 7η Οκτωβρίου.
Οι επιθέσεις τους ανάγκασαν πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από την περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από την οποία περνάει περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Από τον Ιανουάριο, επιτίθενται επίσης εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πλοίων, σε αντίποινα για τους επανειλημμένους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεών τους. ΗΠΑ και Βρετανία λένε πως τα πλήγματα είναι «αμυντικά» και ότι σκοπό έχουν να «προστατεύσουν» την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Οι Houthi, τους οποίους η Ουάσιγκτον ενέταξε πρόσφατα και πάλι σε μαύρη λίστα «τρομοκρατικών» οργανώσεων, ανέλαβαν προχθές Πέμπτη 15/2 την ευθύνη για άλλη επίθεση εναντίον «βρετανικού πλοίου» στον Κόλπο του Άντεν.
Την Παρασκευή 16/2 διεμήνυσαν πως «δεν θα διστάσουν να διεξαγάγουν και να επεκτείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους για να υπερασπίσουν την Υεμένη και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον παλαιστινιακό λαό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης