Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση Draghi: Χάνει πολύτιμους πόρους η ΕΕ στην Ουκρανία - Η παγκόσμια τάξη αλλάζει, χρειαζόμαστε τεράστιες επενδύσεις

Δραματική προειδοποίηση Draghi: Χάνει πολύτιμους πόρους η ΕΕ στην Ουκρανία - Η παγκόσμια τάξη αλλάζει, χρειαζόμαστε τεράστιες επενδύσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει γρήγορα τρόπους χρηματοδότησης τεράστιων επενδύσεων για να καλύψει τις μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια τάξη, προειδοποιεί ο Mario Draghi - Ποιες είναι οι επιλογές - Πονοκέφαλος για ΕΕ άμυνα, κλίμα και τεχνολογική μετάβαση.
«Πολλές βαθιές αλλαγές έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομική τάξη, αλλαγές με ποικίλες συνέπειες, μία από τις οποίες είναι ξεκάθαρη, πρέπει να επενδύσουμε ένα τεράστιο ποσό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη», προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, που έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με το πώς θα γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική, από την Γάνδη όπου συναντά τους υπουργούς Οικονομικών του μπλοκ, με έμφαση στη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ανυπομονώ για αυτή τη συζήτηση για να μάθω τι σκέφτονται οι υπουργοί Οικονομικών ως προς το πώς θα χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδυτικές ανάγκες», είπε ο Draghi κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου φωνάζει στα κράτη-μέλη ώστε να βρουν τρόπους ενίσχυσης της οικονομίας της περιοχής σε ένα όλο και πιο εχθρικό παγκόσμιο περιβάλλον, καθώς ο πόλεμος έχει ωθήσει τις αμυντικές δαπάνες στην κορυφή της ατζέντας, όπως μεταφέρει το Bloomberg.
Αυτό περιλαμβάνει πώς να ξεκλειδώσουν οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν, πρόσθεσε.
Μία από τις ιδέες που εξετάζονται στη διήμερη συνάντηση είναι ο κοινός δανεισμός της ΕΕ για πληρωμή της ενίσχυσης του στρατού του μπλοκ, μετά από παρόμοιες κινήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Paolo Gentiloni είπε στους δημοσιογράφους ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι η χρήση του κοινού χρέους είναι «ένας υγιής τρόπος» αντιμετώπισης κρίσεων.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην συνεχίσουμε για κοινούς στόχους να έχουμε κοινή χρηματοδότηση», είπε.

Ο Draghi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πρόκειται να παραδώσει τα ευρήματά του μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.
Το μπλοκ αντιμετωπίζει έναν μακρύ κατάλογο αναγκών για δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κλίματος και της ψηφιακής μετάβασης, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και η προοπτική επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχουν επικεντρώσει τις συνομιλίες για τον τρόπο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
«Είναι σαφές ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στις αμυντικές της ικανότητες, στις ικανότητες της αμυντικής βιομηχανίας της και πρέπει να εργαστούμε από κοινού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερα, ειδικά δεδομένου ότι πολλά δεν έχουν εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
«Και σίγουρα θα απαιτηθούν συζητήσεις σχετικά με τα μέσα σε επίπεδο ΕΕ που μπορούμε να έχουμε», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης