Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακατάπαυστο σφυροκόπημα στη Γάζα για 142η μέρα, το Ισραήλ επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις του Κατάρ για εκεχειρία, ομήρους

Ακατάπαυστο σφυροκόπημα στη Γάζα για 142η μέρα, το Ισραήλ επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις του Κατάρ για εκεχειρία, ομήρους
Οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν φτάσει τους 29.692 και στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι άμαχοι.
Σχετικά Άρθρα
(Upd2) Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα για 142η μέρα, με την ισραηλινή αεροπορία να πλήττει την πόλη Khan Younes, γειτονιές της Πόλης της Γάζας και την Beit Lahia, στο βορρά της Λωρίδας της Γάζας.
Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα αναμένεται να συνεχιστούν στο Κατάρ, μετά το πράσινο φως που έδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου 24/2 το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενώ αυξάνονται οι φόβοι για λιμό στον παλαιστινιακό θύλακα λόγω της έλλειψης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Φόβος για λιμό

Η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης συνεχίζεται στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας, όπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή «μαζικού λιμού», αναφέρουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Η βοήθεια που εισέρχεται με το σταγονόμετρο μέσω του μεθοριακού σταθμού στη Rafah, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, υπόκειται στην έγκριση του Ισραήλ και η μεταφορά της προς το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα είναι σχεδόν αδύνατη λόγω των καταστροφών και των μαχών.
Το Σάββατο, 24/2,  η UNRWA, η υπηρεσία που έχει συστήσει ο ΟΗΕ ειδικώς για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ωρών θα σταματήσει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, δηλαδή τροφίμων κα πόσιμου νερού, στη βόρεια Γάζα, καθώς οι εργαζόμενοί γίνονται στόχος των ισραηλινών επιθέσεων.  
Το υπουργείο Υγείας του Γάζας ανακοίνωσε ότι ένα βρέφος δύο μηνών πέθανε από υποσιτισμό στο νοσοκομείο Al Shifa στην πόλη της Γάζας. 
Ο Abu Jibril κατέφυγε με την οικογένειά του στην Jabaliya, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετά την καταστροφή του σπιτιού του.
Γλίτωσαν από τις μάχες, αλλά «η πείνα είναι αυτή που μας σκοτώνει», δήλωσε στο AFP ο 60χρονος αυτός χωρικός, ο οποίος αναγκάστηκε να σφάξει τα δύο άλογα του που χρησιμοποιούσε στις αγροτικές εργασίες για να ταΐσει την οικογένειά του και τους γείτονές τους.
Το βράδυ του Σαββάτου 24/2 το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου έδωσε, σύμφωνα με αξιωματούχους και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το πράσινο φως για την αποστολή αντιπροσωπείας στο Κατάρ για να συνεχίσει τις συνομιλίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι και αποσκοπούν στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα που θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση ομήρων.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad David Barnea μετέβη την Παρασκευή 23/2 στην πρωτεύουσα της Γαλλίας ως επικεφαλής ισραηλινής αντιπροσωπείας για να συνεχίσει τις συνομιλίες επί ενός σχεδίου εκεχειρίας, για το οποίο είχε συνομιλίες στα τέλη Ιανουαρίου με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.
γαζα11_2.JPG
Τι θέλουν Hamas, Ισραήλ για να συμφωνήσουν σε εκεχειρία

Για να συναφθεί συμφωνία, το Ισραήλ θέτει ως προϋπόθεση «την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ξεκινώντας από όλες τις γυναίκες», σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Benjamin Netanyahu, Tzahi Hanegbi.
«Μια συμφωνία αυτού του είδους δεν σημαίνει τον τερματισμό του πολέμου», προειδοποίησε ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού μιλώντας στο δίκτυο N12.
Η Hamas από την πλευρά της αξιώνει «πλήρη κατάπαυση του πυρός» και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Σύμφωνα με πηγή του Hamas, το σχέδιο που είχε συζητηθεί τον Ιανουάριο προβλέπει παύση των εχθροπραξιών διάρκειας έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους.
γαζα2_14.JPG
O Netanyahu παρουσιάζει την επόμενη εβδομάδα σχέδιο εκκένωσης της Rafah

O Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Volker Turk κατήγγειλε με έκθεσή τις «ωμές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως τον «αποκλεισμό και την πολιορκία που έχουν επιβληθεί στη Γάζα» από το Ισραήλ, που θα μπορούσαν να «αντιπροσωπεύουν χρήση του λιμού ως μεθόδου πολέμου», κάτι το οποίο είναι, όπως υπενθύμισε, «έγκλημα πολέμου».
Οι ανησυχίες αυξάνονται ιδιαιτέρως για τη Rafah, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου συνωστίζονται σε επισφαλείς συνθήκες τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή μιας μεγάλης κλίμακας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο Netanyahu ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει «στις αρχές της εβδομάδας το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τα επιχειρησιακά σχέδια δράσης στη Rafah, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του άμαχου πληθυσμού».
rafa_1.jpg
Επιδρομές σε Rafah, Πόλη της Γάζας, Khan Younes, Beit Lahia

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, το βράδυ του Σαββάτου 24/2 έγιναν τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές στη Rafah,
Πολλές επιδρομές έγιναν επίσης τις τελευταίες ώρα στην την πόλη Khan Younes, γειτονιές της Πόλης της Γάζας και την Beit Lahia, στο βορρά της Λωρίδας της Γάζας.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοινώνει καθημερινά γύρω στους 100 νεκρούς από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν φτάσει τους 29.692, και είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι ενώ οι τραυματίες 69 ενώ οι τραυματίες άγγιξαν τους 69.879.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στις 24/2 ότι οι στρατιώτες του εξουδετέρωσαν «δεκάδες τρομοκράτες» στην Khan Younes, όπου επικεντρώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του αντάρτικου πόλης που διεξάγει πλέον η Hamas.
«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Όλοι βρισκόμαστε στο στόχαστρο, όπου και να βρισκόμαστε», δήλωσε στο AFP ο Hasan Hamad Kesta, ύστερα από πλήγμα που κατέστρεψε κτίριο στη Rafah.

Δύο μέλη της Hezbollah νεκρά από πλήγμα του Ισραήλ στη Συρία

Ισραηλινός πύραυλος στοχοθέτησε την Κυριακή 25/2 ένα φορτηγό στη Συρία σκοτώνοντας δύο μέλη της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης οργάνωσης Hezbollah, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο καταγράφει τη βία στη Συρία, πρόσθεσε ότι το πλήγμα σημειώθηκε κοντά στο σύνορο Συρίας-Λιβάνου.
Η ισραηλινή επίθεση ήταν η 16η στη Συρία αυτό τον χρόνο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία.
Δεν υπήρξε σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.
Αργότερα σήμερα η Hezbollah ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν δύο μαχητές της χωρίς να επισημαίνει πού και πότε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης