Τελευταία Νέα
Διεθνή

SOS ΟΗΕ: Έρχεται λιμός στη Γάζα - Εμπλοκή Γερμανών στην Ερυθρά, αναχαίτισαν πύραυλο των Houthis: Δεν σταματάμε

SOS ΟΗΕ: Έρχεται λιμός στη Γάζα - Εμπλοκή Γερμανών στην Ερυθρά, αναχαίτισαν πύραυλο των Houthis: Δεν σταματάμε
Tουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Γάζα - το ένα τέταρτο του πληθυσμού - είναι ένα βήμα από τον λιμό προειδοποιεί ο ΟΗΕ
(upd9) Με το Ισραήλ και την Hamas να επισημαίνουν πως δεν υπάρχει καμία βάση… στην αισιοδοξία του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden για την επίτευξη μιας συμφωνίας έως την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου για κατάπαυση πυρός διάρκειας 40 ημερών (όσο δηλαδή θα διαρκέσει το Ραμαζάνι) με απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων και με αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο ΟΗΕ απευθύνει δραματικό SOS για την έλλειψη τροφίμων και νερού στη Λωρίδα της Γάζας.
Μάλιστα προειδοποιεί πως αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, τότε ο λιμός είναι αναπόφευκτος στον πληθυσμό της Γάζας, αναφέροντας ενδεικτικά πως από τις 23 Ιανουαρίου δεν έχει φτάσει καμία ανθρωπιστική βοήθεια στα βόρεια εδάφη της περιοχής.
Την ίδια στιγμή, μαίνεται ο «πόλεμος» στην Ερυθρά, με τους Houthis να υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τις επιθέσεις τους κατά εμπορικών – και όχι μόνο – πλοίων, εάν δεν μπει ένα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών, με τις ΗΠΑ να απαντούν με μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων και ενώ καταγράφηκε και η πρώτη εμπλοκή γερμανικού πλοίου.

Καμία συμφωνία

Την αισιοδοξία του Biden για εκεχειρία δεν συμμερίζονται ούτε το Ισραήλ ούτε η Hamas, καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν – τουλάχιστον μέχρι στιγμής και βάσει των δημόσιων τοποθετήσεων τους - στις βασικές τους θέσεις.
Η Hamas ζητά οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει με το Ισραήλ να προβλέπει ή έστω να οδηγεί στον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών, κάτι που το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά, αναφέροντας πως δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν εξουδετερώσει πλήρως την Hamas.
Και μάλιστα οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την χερσαία εισβολή τους στη Rafah, την οποία χαρακτηρίζουν το τελευταίο οχυρό της Hamas.

Εκεχειρία 40 ημερών

Η πρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει εκεχειρία διάρκειας 40 ημερών, την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων καθώς και 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων, με τον όρο μάλιστα ότι αυτοί δεν πρόκειται να ξανασυλληφθούν.
Επίσης, προβλέπεται μεταξύ άλλων η αποκατάσταση ζημιών σε νοσοκομεία και αρτοποιεία καθώς και η είσοδος 500 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας την ημέρα.

SOS ΟΗΕ

Με τις διαπραγματεύσεις να μην έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα στη Γάζα, τότε θα πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτος ο λιμός, ιδιαίτερα στα βόρεια εδάφη, όπου έχει να φανεί οποιαδήποτε μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 23 Ιανουαρίου του 2024.
«Αν δεν αλλάξει τίποτε, επίκειται άμεσα λιμός στη βόρεια Γάζα» προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Γάζα - το ένα τέταρτο του πληθυσμού - είναι ένα βήμα από τον λιμό», όταν πρακτικά το σύνολο των 2,2 εκατ. κατοίκων «εξαρτάται από την τρομακτικά ανεπαρκή ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει».

Ατελείωτη καταστροφή

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως τις 15 Φεβρουαρίου, το 46,2% των γεωργικών εκτάσεων είχε υποστεί καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και κτήρια που αξιοποιούνται για την αγροτική παραγωγή ενώ πάνω από το ένα τέταρτο των πηγαδιών καταστράφηκε, το μεγαλύτερο μέρος των ζώων των κτηνοτρόφων χάθηκε, ιδίως το 70% των αγελάδων και άλλων εκτρεφομένων ζώων, ενώ το 97% των υπογείων υδάτων είναι πλέον ακατάλληλο προς πόση από τους ανθρώπους.
Και όλα αυτά, όταν σχεδόν 1.000 φορτηγά φορτωμένα με 15.000 τόνους τροφίμων βρίσκονται στην Αίγυπτο, έτοιμα να μετακινηθούν.

Έγκλημα πολέμου

Σε δηλώσεις του ο Michael Fakhri, αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκόπιμα στερεί το φαγητό από τους ανθρώπους στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται ξεκάθαρα για «έγκλημα πολέμου».
Από την πλευρά του ο Jonathan Miller, Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ υποστήριξε ότι δεν είναι το Ισραήλ που εμποδίζει τα φορτηγά αυτά, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον ΟΗΕ και στην ανικανότητα των υπηρεσιών του να οργανώσουν τις παραδόσεις βοήθειας «αποτελεσματικά».

Πυρά από Κατάρ

Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η εσκεμμένη πείνα των Παλαιστινίων της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ, Majed Al Ansari κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ... διευκολύνει τη σκόπιμη λιμοκτονία του παλαιστινιακού λαού, αναφέροντας πως είναι οδυνηρό το ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθεί να παραμένει ζήτημα.
«Οποιαδήποτε βοήθεια παρέχεται στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα πολύ μικρό μέρος αυτού που χρειάζονται οι κάτοικοι.
Υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με πλήρη απουσία υπηρεσιών υγείας και έκτακτης ανάγκης. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε σκηνές στα νότια της Λωρίδας.
Η βοήθεια θα πρέπει να παρέχεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς» επισημαίνει το Κατάρ.

Συνάντηση Hamas - Fatah στη Μόσχα

Εκπρόσωποι της Hamas και της Fatah θα συναντηθούν αύριο, 29 Φεβρουαρίου, στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσουν τον σχηματισμό ενωμένης παλαιστινιακής κυβέρνησης και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.
Αυτό μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στη Ρωσία.

Στους 29.954 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Τουλάχιστον 29.954 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 70.325 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 76 άνθρωποι.
2222_1.jpg
Ένταση στην Ερυθρά – Δεν σταματάμε λένε οι Houthis

Εν τω μεταξύ, σαφές μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Άντεν με πυραύλους και drones έστειλαν οι Houthis, διαμηνύοντας πως θα σταματήσουν μόνο εάν σταματήσει το Ισραήλ τον πόλεμο του στη Γάζα.
«Οι επιχειρήσεις για να βοηθηθεί ο παλαιστινιακός λαός δεν θα σταματήσουν παρά μόνο αφού λάβει τέλος η ισραηλινή επίθεση και η πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Houthis.

Νέες επιθέσεις από ΗΠΑ

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοίο του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν χθες Τρίτη από τις 21:50 ως τις 22:55 (20:50 ως 21:55 ώρες Ελλάδας) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα πέντε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Houthis, όπως ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
Τα drones αυτά ήγειραν «άμεση απειλή» για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, πρόσθεσε η CENTCOM, χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη πλέον ορολογία της για τις επιχειρήσεις του είδους.

Εμπλοκή γερμανικής φρεγάτας

Η γερμανική φρεγάτα Hessen (F221), η οποία αναπτύχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας, απέκρουσε επίθεση των Houthis για πρώτη φορά, ανέφεραν πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.
Οι πηγές διευκρίνισαν πως το σκάφος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού κατέστρεψε δυο στόχους χθες Τρίτη 27/2
Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση του οπλισμού τους στο πλαίσιο της αποστολής αυτής.
Η αποστολή «Ασπίδες», η οποία εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και εναέριων συστημάτων προειδοποίησης και ελέγχου στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.
Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην αποστολή έχουν διαταγές να ανοίγουν πυρ εναντίον στοιχείων των ανταρτών μόνο αν δεχθούν πυρά ή αν απειλούνται εμπορικά ή πολεμικά πλοία στην περιοχή από drones ή πυραύλους.
Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου της αποστολής βρίσκεται στη Λάρισα ενώ η Ελλάδα συμμετέχει με την φρεγάτα Ύδρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης