Διεθνή

Το Ισραήλ αγνοεί τις ΗΠΑ και επεκτείνει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο

Το Ισραήλ αγνοεί τις ΗΠΑ και επεκτείνει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο
Η συλλογική τιμωρία, η οικοδόμηση οικισμών και η στρατιωτική κατοχή αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου
Το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 3.600 ισραηλινών κατοικιών σε έναν νέο οικισμό στη Δυτική Όχθη.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών  των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε ότι οι εποικισμοί δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.
Το Τελ Αβίβ αγνοεί συστηματικά τα αιτήματα της Ουάσιγκτον να περιορίσει την καταπιεστική μεταχείριση των Παλαιστινίων ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει τη βοήθεια δισεκατομμυρίων που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ κάθε χρόνο.
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich ενέκρινε την κατασκευή των νέων κατοικιών σε παλαιστινιακή γη νότια της Ιερουσαλήμ την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024.
«Θα συνεχίσουμε τη δυναμική διευθέτησης σε όλη τη χώρα», είπε.
Ο Smotrich έχει αρνηθεί την ίδια την  ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού και ζήτησε τον διαχωρισμό των μαιευτηρίων.
Η έγκριση του οικισμού αποτελεί κόλαφο για τον Λευκό Οίκο, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο Blinken επανέφερε την πολιτική που υπήρχε πριν από τον Donald Trump να θεωρούνται οι ισραηλινοί  οικισμοί στη Δυτική Όχθη ως ασυμβίβαστοι με το διεθνές δίκαιο.
«Η κυβέρνησή μας διατηρεί μια σθεναρή αντίθεση στην επέκταση των εποικισμών και κατά την κρίση μας αυτό απλώς αποδυναμώνει, δεν ενισχύει την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο διπλωμάτης.
Ο Blinken πρόσθεσε ότι οι εποικισμοί δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και είναι «αντιπαραγωγικοί για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης».

Συλλογική τιμωρία

Την περασμένη εβδομάδα, ο Smotrich εξήγησε ότι αποτελεί μια τιμωρητική πολιτική.
«Οι εχθροί μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε βλάβη σε εμάς θα οδηγήσει σε περισσότερη οικοδόμηση και περισσότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ισχύ σε όλη τη χώρα».
Η συλλογική τιμωρία, η οικοδόμηση οικισμών και η στρατιωτική κατοχή αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Ο πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος διατείνεται ότι η εξωτερική του πολιτική επικεντρώνεται στον σεβασμό της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης, εξακολουθεί να αρνείται να περιορίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ή ακόμη και να καταδικάσει τις εικαζόμενες πολλές κατάφωρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από το Τελ Αβίβ εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης