Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραγωδία στη Γάζα - 30.960 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλικά πυρά και πέντε από... κιβώτιο ανθρωπιστικής βοήθειας: Δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο

Τραγωδία στη Γάζα - 30.960 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλικά πυρά και πέντε από... κιβώτιο ανθρωπιστικής βοήθειας: Δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο
Όταν τα αεροπλάνα άρχισαν να ρίχνουν το φορτίο, εγώ και ο αδελφός μου πήγαμε στην περιοχή με την ελπίδα να πάρουμε ένα σάκο με αλεύρι, αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας
(Upd)Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν από την πτώση κιβωτίων ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιχείρησης στη Γάζα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο 9/3, από νοσοκομειακή πηγή.
Το δυστύχημα σημειώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Al Shati, στα δυτικά της πόλης της Γάζας, ανέφερε ο Mohammed al-Shieh ο προϊστάμενος της νοσηλευτικής υπηρεσίας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Al Shifa.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, παλέτα με βοήθεια που έπεσε από αεροσκάφος, χτύπησε πολίτες καθώς δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο, που ήταν προσαρτημένο στην παλέτα και το δέμα έπεσε πάνω σε μια ομάδα ανδρών, εφήβων και μικρότερων παιδιών που ήλπιζαν να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλες προμήθειες.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Shifa της πόλης της Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής νοσηλευτής των επειγόντων περιστατικών, Mohammed al-Shieh.
Ένας μάρτυρας από τον καταυλισμό δήλωσε ότι ο ίδιος και ο αδελφός του είχαν ακολουθήσει τη βοήθεια που έπεσε με αλεξίπτωτο με την ελπίδα να πάρουν «μια σακούλα αλεύρι».
«Όταν τα αεροπλάνα άρχισαν να ρίχνουν το φορτίο, εγώ και ο αδελφός μου πήγαμε στην περιοχή με την ελπίδα να πάρουμε ένα σάκο με αλεύρι», αφηγήθηκε ο Mohammed al-Goul, ένας 50χρονος που ζει στον καταυλισμό αυτόν.
«Όμως το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και το κιβώτιο έπεσε σαν ρουκέτα στη στέγη ενός σπιτιού», εξήγησε.
«Δέκα λεπτά αργότερα είδα ανθρώπους να μεταφέρουν τρεις μάρτυρες και άλλους τραυματίες, οι οποίοι έμεναν στη στέγη του σπιτιού όπου έπεσαν τα πακέτα βοήθειας».
Είδε επίσης τραυματίες μεταξύ εκείνων που είχαν ανέβει στη στέγη του σπιτιού για να μαζέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Οι ΗΠΑ και η Ιορδανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις βοήθειας από αέρος στη βόρεια Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες μετά από πέντε και πλέον μήνες πολέμου.
Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο AFP ότι «οι ΗΠΑ δεν προκάλεσαν τα θύματα κατά τη διάρκεια της ρίψης βοήθειας από αέρος στη Γάζα», ενώ στρατιωτική πηγή της Ιορδανίας δήλωσε ότι κανένα από τα τέσσερα αεροσκάφη του βασιλείου που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν εμπλέκεται στα θύματα.
«Γνωρίζουμε τις αναφορές για αμάχους που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ανθρωπιστικών ρίψεων από αέρος.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν.
Σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές, αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα αμερικανικών ρίψεων από αέρος», ανέφερε η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στο Χ αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Αναφερόμενο στους πέντε ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή, το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα που διοικείται από τη Hamas δήλωσε ότι οι ρίψεις από αέρος ήταν «μάταιες» και «δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εισέλθει βοήθεια».
Οι προσπάθειες των οργανισμών βοήθειας να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν παρεμποδιστεί σοβαρά από έναν συνδυασμό υλικοτεχνικών εμποδίων, κατάρρευσης της δημόσιας τάξης και χρονοβόρας γραφειοκρατίας που έχει επιβάλει το Ισραήλ.
Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι περισσότεροι πέθαναν επειδή ποδοπατήθηκαν.
Ο ΟΗΕ έχει επίσης πει ότι οι ρίψεις από αέρος ή ένας προτεινόμενος θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες παραδόσεις, προτρέποντας να επιτραπεί σε περισσότερα φορτηγά να φτάσουν στη Γάζα μέσω περισσότερων συνοριακών διαβάσεων.
Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετές ημέρες, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και η Γαλλία, πραγματοποιούν ρίψεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Βαρύς ο απολογισμός

Τουλάχιστον 30.960 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 72.524 έχουν τραυματιστεί από την 7η Οκτωβρίου, μετά από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε το Σάββατο σε μία ανακοίνωσή του, το τοπικό υπουργείο Υγείας.
Περίπου 82 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 122 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, πρόσθεσε το υπουργείο.

Biden: «Δύσκολα εκεχειρία στη Γάζα πριν το Ραμαζάνι»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι φαίνεται «δύσκολη» η επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Hamas πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού την Κυριακή.
«Φαίνεται δύσκολη», είπε ο Biden σε δημοσιογράφο το βράδυ της Παρασκευής που τον ρώτησε εάν είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας πριν από την έναρξη του μήνα του Ραμαζανιού, της μεγάλης μουσουλμανικής εορτής νηστείας.
Ο Aμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε την ανησυχία του για έξαρση της βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε περίπτωση που οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Η Hamas κάλεσε την Παρασκευή τους Παλαιστίνιους να «κινητοποιηθούν» και να «συρρεύσουν» κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στο τέμενος Al Aksa της Ιερουσαλήμ, όπου υπάρχουν φόβοι για εντάσεις κατά την περίοδο αυτή, έπειτα από πέντε μήνες πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Παράλληλα, η Hamas διεμήνυσε πως δεν θα κάνει «κανένα συμβιβασμό» στις απαιτήσεις της για οριστική εκεχειρία και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να συμφωνήσει σε απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Netanyahu πρέπει να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη Γάζα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ep;ishw  ότι ο Benjamin Netanyahu πρέπει να επιτρέψει τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αφότου τον έπιασαν να λέει ότι θα είχε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τον πόλεμο στη Γάζα.
"Ναι", απάντησε ο Joe Biden στους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν αν ο Benjamin Netanyahu πρέπει να κάνει περισσότερα για να επιτρέψει τη μεταφορά της βοήθειας.
"Θα πρέπει να καταλάβει", είχε πει ο ηγέτης των Δημοκρατικώνστο περιθώριο της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης -- σύμφωνα με βίντεο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης -- στο οποίο ο πρόεδρος μιλούσε σε γερουσιαστή πιστεύοντας ότι είχε κατ΄ιδίαν συζήτηση και δεν φαινόταν να γνώριζε πως υπήρχε μικρόφωνο εκεί κοντά.
Νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε την τέταρτη ρίψη από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την τοποθεσία της ή τον αριθμό των γευμάτων που παραδόθηκαν.
Παράλληλα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ένα προσωρινό λιμάνι που οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κατασκευάσουν για να επισπεύσουν την παράδοση της βοήθειας στη Γάζα θα πάρει "αρκετές εβδομάδες" στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του έργου, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν τελικά να προσφέρουν δύο εκατομμύρια γεύματα στους κατοίκους της Γάζας καθημερινά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης