Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον Ιούνιο 2024 η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed

Τον Ιούνιο 2024 η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την μείωση των επιτοκίων της Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, καθώς η κεντρική τράπεζα περιμένει περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσει αν ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς τον στόχο του 2%.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν πιο πιθανό ότι αν οι αξιωματούχοι της Fed αλλάξουν τις προβλέψεις τους για το επιτόκιο στη συνεδρίαση της 19ης-20ης Μαρτίου, η μέση άποψη θα σηματοδοτήσει λιγότερες μειώσεις φέτος και όχι περισσότερες.
Στην τελευταία του κατάθεση στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, επανέλαβε ότι η χαλάρωση της πολιτικής θα είναι πιθανότατα "κατάλληλη" κάποια στιγμή φέτος.
Όμως, ο υψηλός πληθωρισμός και η πολύ ανθεκτική αγορά εργασίας θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

Περισσότεροι «βλέπουν» μείωση τον Ιούνιο

Μετά από μια σύντομη περίοδο στοιχημάτων ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Μάρτιο και στη συνέχεια μετατόπισης των στοιχημάτων στον Μάιο, οι διαπραγματευτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένοι με τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed, με τα συμβόλαια μελλοντικών επιτοκίων να τιμολογούνται επίσης τώρα για μια πρώτη μείωση του επιτοκίου τον Ιούνιο.
Σε αντίθεση με την τιμολόγηση στις αγορές, οι περισσότεροι οικονομολόγοι στις έρευνες του Reuters από τον Σεπτέμβριο προβλέπουν σταθερά μια μείωση γύρω στα μέσα του 2024.
Ενώ και οι 108 οικονομολόγοι στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters στις 5-11 Μαρτίου προέβλεψαν ότι το επιτόκιο θα παραμείνει στο εύρος 5,25%-5,50% την επόμενη εβδομάδα, η πλειοψηφία των δύο τρίτων, 72, δήλωσε ότι η πρώτη μείωση του επιτοκίου θα γίνει τον Ιούνιο, σε σύγκριση με λίγο πάνω από τους μισούς τον Φεβρουάριο.
Δεκαεπτά ανέφεραν τον Μάιο και 19 είπαν τον Ιούλιο ή αργότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης