Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάφλεξη στην Ερυθρά - 11 νεκροί από επιδρομή ΗΠΑ, Βρετανίας στην Υεμένη - Houthis: Σκληρά αντίποινα

Ανάφλεξη στην Ερυθρά - 11 νεκροί από επιδρομή ΗΠΑ, Βρετανίας στην Υεμένη - Houthis: Σκληρά αντίποινα
Με πυραυλικές επιθέσεις καθ' όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού προειδοποιούν οι Houthis
Συνθήκες γενικευμένης ανάφλεξης καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας εξαπέλυσαν μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε λιμάνια και πόλεις της δυτικής Υεμένης, κατά τους οποίους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 14.
Η CENTCOM, η αμερικανική διοίκηση στην Ερυθρά, ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε έξι αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 11 Μαρτίου, κατά τις οποίες και κατέστρεψε ένα υποθαλάσσιο drone καθώς και 18 αντιπλοϊκούς πυραύλους των Houthis.

Απειλή

«Αυτά τα όπλα αποτελούσαν μια άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή» ανέφερε κατά τη συνηθισμένη, λιτή ανακοίνωση της η CENTCOM, επισημαίνοντας ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν για να «προστατεύσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να κάνουν τα διεθνή ύδατα πιο ασφαλή».
Από τα μέσα Ιανουαρίου, οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις κατά υποδομών και οπλικών συστημάτων των Houthis σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις πυραυλικές επιθέσεις τους κατά εμπορικών, αλλά και πολεμικών πλοίων που κινούνται στο στενό του Άντεν και στην Ερυθρά.
Σημειώνεται πως στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν επιχειρεί και η ελληνική φρεγάτα Ύδρα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες».
5_82.jpg
Τουλάχιστον 17 πλήγματα

Το Al Mashira, το τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στους Houthis ανακοίνωσε πως έγιναν 17 αεροπορικά πλήγματα σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και κυρίως στο μεγαλύτερο λιμάνι της πόλης Hodeidah.
Πρόκειται για τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις των Συμμάχων κατά πόλεων των Houthis, οι οποίες έρχονται μόλις 5 ημέρες από την πρώτη θανατηφόρα πυραυλική επίθεση των ανταρτών κατά του πλοίου True Confidence της εταιρείας Third January Maritime Ltd με σημαία Barbados, το οποίο επλήγη από αντιπλοϊκούς πυραύλους ανοικτά του κόλπου του Άντεν.
Από την επίθεση αυτή είχαν σκοτωθεί τρία μέλη του πληρώματος του πλοίου.
Οι επιθέσεις των Houthis, οι οποίες εξαπολύονται από τα μέσα Νοεμβρίου σε ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, στοχεύουν κυρίως πλοία που όπως λένε, συνδέονται με το Ισραήλ και τους συμμάχους του.
Συνέπεια των επιθέσεων αυτών είναι να έχει διαταραχθεί το παγκόσμιο εμπόριο και ναυτιλία καθώς οι εταιρείες έχουν αναγκαστεί να αποφεύγουν την Ερυθρά και να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερα κόστη για τα δρομολόγια των πλοίων τους.

Προειδοποιούν με σκληρά αντίποινα

Πάντως και παρά τα σκληρά πλήγματα που δέχονται, οι Houthis διαμηνύουν πως θα υπάρξουν σκληρά αντίποινα από τους τελευταίους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Αμερικάνων και των Βρετανών.
Ο εκπρόσωπος των Houthis, Yahya Sarea υποστήριξε ότι οι αντάρτες θα κλιμακώσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Πύραυλοι στο αμερικανικό πλοίο Pinocchio

Μάλιστα ο Sarea ανακοίνωσε ότι οι Houthis στοχοποίησαν το αμερικανικό πλοίο μεταφοράς εμπορευμάτων «Pinocchio» σημαίας Λιβερίας, με δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Η CENTCOM πάντως υποστηρίζει πως οι πύραυλοι δεν έπληξαν το σκάφος και δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Προσομοίωση με επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους

Εν τω μεταξύ, αναφέρεται πως δυνάμεις των Houthis έχουν αρχίσει να κάνουν προσομοιώσεις με επιθέσεις σε ισραηλινά στρατιωτικά κέντρα διοίκησης, στρατηγικές τοποθεσίες και παράνομους οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη.
Η άσκηση αυτή φέρει τον τίτλο «το μονοπάτι μας προς την Al Quds» και απώτερος στόχος της είναι να στείλει μια σαφή προειδοποίηση προς το Ισραήλ.
2_189.jpg
3_173.jpg
4_157.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης