Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις μέσω… Αζερμπαϊτζάν – Πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων από τη Βρετανία

Η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις μέσω… Αζερμπαϊτζάν – Πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων από τη Βρετανία
Aγαθά αποστέλλονται στη Ρωσία μέσω των πρώην σοβιετικών δορυφορικών κρατών του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας

Οι βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται ότι συνέχισαν να πωλούν πολυτελή οχήματα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών στη Ρωσία ακόμη και μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων, εξάγοντας τα αυτοκίνητα έμμεσα μέσω πρώην σοβιετικών κρατών, σύμφωνα με ανάλυση του Sky News.
Ενώ οι άμεσες βρετανικές εξαγωγές αυτοκινήτων προς τη Ρωσία μηδενίστηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η κατάρρευση αυτή ακολουθήθηκε από αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών αυτοκινήτων προς γειτονικές με τη Ρωσία χώρες, κυρίως το Αζερμπαϊτζάν.
Η ανάλυσή μας, σημειώνει το Sky News, η οποία βασίζεται σε επίσημα εμπορικά στοιχεία της HMRC, διαπιστώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξήγαγε πέρυσι οχήματα αξίας 273 εκατ. λιρών στο Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας αύξηση κατά 1.860% σε σύγκριση με την πενταετία που προηγήθηκε της εισβολής.

Πρωτοφανής αύξηση

Η αύξηση των εξαγωγών προς το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μόνο πρωτοφανής, αλλά είναι παρόμοιου μεγέθους με τις ετήσιες εξαγωγές αυτοκινήτων προς τη Ρωσία κατά τα δύο έτη πριν από την επιβολή των κυρώσεων, οι οποίες ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 330 εκατ. στερλίνες.
Παράλληλα με τα στατιστικά στοιχεία της βρετανικής HMRC, το Sky News ανέλυσε τα στοιχεία του διεθνούς εμπορίου του ΟΗΕ, τα οποία δείχνουν ότι κατά την ίδια ακριβώς περίοδο που η Βρετανία κατέγραψε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των εξαγωγών αυτοκινήτων προς το Αζερμπαϊτζάν, το Αζερμπαϊτζάν κατέγραψε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των εξαγωγών αυτοκινήτων προς τη Ρωσία.
Τα στοιχεία συμφωνούν με τις μαρτυρίες των πηγών της Sky, οι οποίες μας είπαν ότι ενώ οι Ρώσοι αγοραστές αυτοκινήτων που προμηθεύονται γερμανικά οχήματα τα στέλνουν κυρίως μέσω Κιργιστάν, προτιμούν να χρησιμοποιούν το Αζερμπαϊτζάν ως διαδρομή για τα βρετανικά αυτοκίνητα.
Οι βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες επιμένουν ότι δεν πωλούν πλέον αυτοκίνητα στη Ρωσία.
Και τα κυβερνητικά στοιχεία, που συλλέγονται από την HMRC για όλα τα εμπορεύματα που φεύγουν από τη χώρα, δεν αποτελούν απόδειξη ότι τα αυτοκίνητα κατέληξαν στη Ρωσία. Είναι αδύνατο να παρακολουθείται κάθε βρετανική αποστολή από τη στιγμή που έχει φύγει από το λιμάνι, ιδίως όταν έχει φτάσει σε μια τρίτη χώρα.

skynews-car-exports-azerbaijan_6487624.jpg

Γκρίζα ζώνη

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί για αυτή την γκρίζα ζώνη, σύμφωνα με την οποία τα αγαθά μπορεί να αποστέλλονται στη Ρωσία μέσω των πρώην σοβιετικών δορυφορικών κρατών του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας.
Τα αυτοκίνητα συγκαταλέγονται στα είδη που απαγορεύονται από τη Ρωσία στο πλαίσιο του λεγόμενου καθεστώτος κυρώσεων "διπλής χρήσης".
Υπάρχει ειδική απαγόρευση της πώλησης πολυτελών αυτοκινήτων -αυτών που αξίζουν πάνω από 42.000 λίρες- στη Ρωσία.
Η βάση δεδομένων της HMRC, η οποία δείχνει επίσης τον αριθμό των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν καθώς και τη συνολική αξία, αποκαλύπτει ότι η μέση αξία των βρετανικών αυτοκινήτων που εξήχθησαν στο Αζερμπαϊτζάν ήταν πάνω από 100.000 λίρες - γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αποστολές είναι κυρίως ή αποκλειστικά πολυτελή αυτοκίνητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης