Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην «ανεπτυγμένη» Βρετανία: 14,3 εκατ. πολίτες σε ανέχεια και 4,3 εκατομμύρια παιδιά σε κατάσταση φτώχειας

Στην «ανεπτυγμένη» Βρετανία: 14,3 εκατ. πολίτες σε ανέχεια και 4,3 εκατομμύρια παιδιά σε κατάσταση φτώχειας
Το μεγάλο παραμύθι για το εν λόγω «ανεπτυγμένο» κράτος, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς
Σχετικά Άρθρα
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών έχει φθάσει πλέον η λεγόμενη «απόλυτη φτώχεια» στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς, πλέον, 14,3 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε ανέχεια.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε κατάσταση φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε πρωτοφανές επίπεδο, για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, 4,3 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2020, όταν 4,28 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν σε νοικοκυριά με εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του μέσου όρου -545 στερλίνες την εβδομάδα.
Γενικότερα, το 21% του πληθυσμού ήταν σε κατάσταση φτώχειας, δηλαδή 14,3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι αριθμοί «δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε ο Peter Matejic, αναλυτής στο Joseph Rowntree Foundation, μια οργάνωση που αγωνίζεται κατά της φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Βέβαια, η βρετανική κυβέρνηση επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ο Υπουργός Εργασίας Mel Stride ανέφερε ότι η ζημιά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν η κυβέρνηση δεν ενίσχυε τα νοικοκυριά με πακέτα που κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στις 3800 λίρες ανά σπίτι.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι χωρίς αυτά τα μέτρα η αύξηση της απόλυτης φτώχειας επί βρετανικού εδάφους θα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη.
Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί έσπευσαν να αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση κατέστρεψε την οικονομία και προκάλεσε κρίση κόστους διαβίωσης ωθώντας όλο και περισσότερες οικογένειες στην εξαθλίωση».

Δεύτερη πιο μίζερη χώρα στον κόσμο η Βρετανία – Μόνο στο Ουζμπεκιστάν είναι χειρότερα

Το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκε ως το δεύτερο πιο μίζερο μέρος στον κόσμο για τους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα «Mental State of the Year report» για την ψυχική υγεία, της ΜΚΟ Sapien Labs.
Μάλιστα, μόνο το Ουζμπεκιστάν κατατάσσεται χαμηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο στον εν λόγω παγκόσμιο δείκτη ψυχικής ευεξίας.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εξέτασε τα αποτελέσματα από 500.000 ερωτηθέντες, από 71 χώρες, για το πώς η εσωτερική κατάσταση των ανθρώπων «επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργούν στο πλαίσιο της ζωής τους».
Στη συνέχεια, το think tank συνέκρινε τις χώρες δίνοντάς τους μια βαθμολογία.
Οι βαθμολογίες κάτω από το 0 αντιπροσωπεύουν στενοχώρια ή αγωνία, οι βαθμολογίες μεταξύ 0 και 50 σημαίνουν αντοχή, 50-100 σημαίνει διαχείριση και 100 έως 200 σημαίνει επιτυχία ή ευημερία.
Η Βρετανία σημείωσε ένα θλιβερό σκορ 49 συνολικά, ενώ ο μέσος όρος μεταξύ όλων των χωρών ήταν 65.
Ήταν επίσης μια στενή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής σχετικά με το ποιος είχε το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων που ταλαιπωρούνται ή αγωνίζονται (35%).
Παρά το γεγονός ότι είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι είναι πιο μίζεροι από εκείνους που ζουν μέσα από έντονες ανθρωπιστικές καταστροφές (όπως αυτές στην Υεμένη).
Στην πραγματικότητα, η Υεμένη εξασφάλισε υψηλότερη βαθμολογία από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Αυστραλία, με 59 για την ψυχική ευεξία.
Κατά κάποιο τρόπο, τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη. Εξάλλου, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας διαπίστωσε ότι η συνολική προσωπική ευημερία σε ολόκληρη τη χώρα μειώθηκε πέρυσι.
Η χώρα, εκτός από τον πάντα συννεφιασμένο καιρό, βρίσκεται εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, πανάκριβων κατοικιών, μετά την οανδημία, ενώ, πλέον, αποτελεί και την άτυπη πρωτεύουσα της πολιτικής ορθότητας και της woke κουλτούρας.
Όμως, οι ερευνητές συμπέραναν ότι γενικότερα οι πλούσιες δυτικές χώρες είχαν χαμηλή βαθμολογία...
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-11_211417.png

Τουλάχιστον 895.000 άστεγοι στους δρόμους ΕΕ και Βρετανίας

Τουλάχιστον 895.000 άνθρωποι είναι άστεγοι σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με υπολογισμούς που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων που εργάζονται με αστέγους (Feantsa), αριθμός μεγαλύτερος από το 2019.
«Αυτή η εκτίμηση - που βασίζεται σε αποσπασματικά δεδομένα και η οποία αντιπροσωπεύει μόνο τις πιο ορατές μορφές αποκλεισμού από τη στέγαση - επιβεβαιώνει την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να καταστήσουν τη στέγαση ένα θεμελιώδες δικαίωμα», αναφέρει η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού με το γαλλικό Ίδρυμα Abbé Pierre.
Για τον προσδιορισμό του αριθμού των αστέγων, οι συντάκτες της έκθεσης μελέτησαν τις απογραφές αστέγων που έγιναν σε κάθε χώρα, όπου αυτά ήταν διαθέσιμα.
Προσθέτοντας τις μετρήσεις 13 χωρών, των οποίων τα δεδομένα κρίθηκαν επαρκώς αξιόπιστα και συγκρίσιμα μεταξύ τους, οι συντάκτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 0,174% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει στους δρόμους ή σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης.
Αναφορικά με τον συνολικό πληθυσμό των αστέγων στην ΕΕ και το Ηνωμένου Βασίλειο, ανέρχεται σε περίπου 895.000 και στις 28 χώρες.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά σχεδόν 200.000 μεγαλύτερος από τον αριθμό των αστέγων το 2019, το τελευταίο έτος κατά το οποίο η Feantsa προχώρησε σε εκτίμηση του αριθμού.
«Αυτός ο υπολογισμός δίνει μια κατά προσέγγιση ιδέα για την ελάχιστη έκταση του φαινομένου, αλλά αυτό δεν αποτελεί μέθοδο για τον προσδιορισμό του πραγματικού αριθμού των αστέγων και των όσων στεγάζονται πλημμελώς στην Ευρώπη», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Μεταξύ των χωρών που μελετήθηκαν, ορισμένες κατέγραψαν μειωμένο αριθμό αστέγων, όπως η Φινλανδία, η οποία έχει επενδύσει πολλά κονδύλια στην κατασκευή κατοικιών και εφαρμόζει την πολιτική "Πρώτα η Στέγαση", για τη χορήγηση κατοικιών σε άστεγους.
Η Αυστρία, η οποία επίσης εφαρμόζει αυτήν την πολιτική, είδε επίσης τον αριθμό των αστέγων να μειώνεται το 2020, το τελευταίο έτος για το οποίο διατίθενται στοιχεία, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η αναστολή των εξώσεων ενοικίασης, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Όλα τα κράτη μέλη πρέπει επειγόντως να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για τον τερματισμό της έλλειψης στέγης», τόνισε η Feantsa, η οποία καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης.

Η Βρετανία έτοιμη να βάλει κι επίσημα ταφόπλακα στην Ελευθερία – Εξτρεμισμός οι πράξεις που «θεωρούνται απαράδεκτες»

Έναν νέο ορισμό του «εξτρεμισμού» παρουσίασε ο Βρετανός, αρμόδιος υπουργός Κοινοτήτων Michael Gove, επικαλούμενος την αυξημένη ανησυχία για εξτρεμιστικά φαινόμενα στη χώρα στον απόηχο του πολέμου και της γενοκτονίας που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας.
Τους τελευταίους πέντε μήνες έχει καταγραφεί αύξηση στα κρούσματα αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και περισσότερες οργανωμένες δράσεις από ακροδεξιούς.
Ο νέος ορισμός περιγράφει τον εξτρεμισμό ως την «προβολή ή προώθηση μιας ιδεολογίας που βασίζεται στη βία, στο μίσος ή στη μισαλλοδοξία» με σκοπό την «ακύρωση ή καταστροφή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων» ή ακόμα την «υπονόμευση, ανατροπή ή αντικατάσταση του βρετανικού συστήματος της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων».
Περιλαμβάνει επίσης όσους «εκ προθέσεως δημιουργούν ένα περιβάλλον που επιτρέπει σε άλλους» να πετύχουν τους παραπάνω στόχους.
Ο Gove, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο απεσταλμένος του Σκάι, ανέφερε πως ο νέος ορισμός είναι πιο ακριβής σε σχέση με τον προηγούμενο, από νόμο του 2011, που έκανε λόγο για «αντίθεση στις θεμελιώδεις βρετανικές αξίες».
Πρόσθεσε πως μετά από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ έχει δημιουργηθεί πραγματικός κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών και της δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Αυτό είναι έργο ακροδεξιών και ισλαμιστών εξτρεμιστών που επιδιώκουν να χωρίσουν τους μουσουλμάνους από την υπόλοιπη κοινωνία και να δημιουργήσουν διαίρεση εντός των μουσουλμανικών κοινοτήτων».
Ο νέος ορισμός αποσκοπεί στο να καλύπτει συμπεριφορές που δεν είναι μεν έκνομες, αλλά θεωρούνται «απαράδεκτες».
Στο πλαίσιο αυτό τις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μία λίστα εξτρεμιστικών οργανώσεων οι οποίες θα απαγορεύεται να έρχονται σε επαφή με κυβερνητικούς φορείς και να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.
Για την ώρα στη λίστα δε θα τοποθετηθούν μεμονωμένα άτομα, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.
Βέβαια, ερωτηθείς πάντως για το αν το ρατσιστικό σχόλιο του μεγαλύτερου χρηματοδότη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Frank Hester κατά της βουλευτού Diane Abbott, που έχει προκαλέσει πολιτικό σάλο, υπάγεται στον νέο ορισμό του εξτρεμισμού, ο Gove απάντησε αρνητικά.
Ο Hester είχε πει ότι βλέποντας την κα Άμποτ «σε κάνει να θέλεις να μισήσεις όλες τις μαύρες γυναίκες» και ότι η επί σχεδόν 40 χρόνια βουλευτής των Εργατικών (πλέον ανεξάρτητη) «πρέπει να πυροβοληθεί». Όπως εξήγησε ο Gove, δεν πρέπει να συγχέονται ατομικά σχόλια με τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες τις οποίες επιδιώκει να αντιμετωπίσει ο νέος ορισμός.
Ο υπουργός Κοινοτήτων ήταν επίσης ξεκάθαρος πως το αμφιλεγόμενο σύνθημα «η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη από το ποτάμι ως τη θάλασσα», που θεωρείται από τους εβραίους ως κάλεσμα σε αφανισμό του κράτους του Ισραήλ, επίσης δεν υπάγεται στον νέο ορισμό του εξτρεμισμού, καθώς πρόκειται για μεμονωμένη φράση.

Δεύτερη πιο μίζερη χώρα στον κόσμο η Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκε ως το δεύτερο πιο μίζερο μέρος στον κόσμο για τους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα «Mental State of the Year report» για την ψυχική υγεία, της ΜΚΟ Sapien Labs.
Μάλιστα, μόνο το Ουζμπεκιστάν κατατάσσεται χαμηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο στον εν λόγω παγκόσμιο δείκτη ψυχικής ευεξίας.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εξέτασε τα αποτελέσματα από 500.000 ερωτηθέντες, από 71 χώρες, για το πώς η εσωτερική κατάσταση των ανθρώπων «επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργούν στο πλαίσιο της ζωής τους».
Στη συνέχεια, το think tank συνέκρινε τις χώρες δίνοντάς τους μια βαθμολογία.
Οι βαθμολογίες κάτω από το 0 αντιπροσωπεύουν στενοχώρια ή αγωνία, οι βαθμολογίες μεταξύ 0 και 50 σημαίνουν αντοχή, 50-100 σημαίνει διαχείριση και 100 έως 200 σημαίνει επιτυχία ή ευημερία.
Η Βρετανία σημείωσε ένα θλιβερό σκορ 49 συνολικά, ενώ ο μέσος όρος μεταξύ όλων των χωρών ήταν 65.
Ήταν επίσης μια στενή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής σχετικά με το ποιος είχε το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων που ταλαιπωρούνται ή αγωνίζονται (35%).
Παρά το γεγονός ότι είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι είναι πιο μίζεροι από εκείνους που ζουν μέσα από έντονες ανθρωπιστικές καταστροφές (όπως αυτές στην Υεμένη).
Στην πραγματικότητα, η Υεμένη εξασφάλισε υψηλότερη βαθμολογία από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Αυστραλία, με 59 για την ψυχική ευεξία.
Κατά κάποιο τρόπο, τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη. Εξάλλου, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας διαπίστωσε ότι η συνολική προσωπική ευημερία σε ολόκληρη τη χώρα μειώθηκε πέρυσι.
Η χώρα, εκτός από τον πάντα συννεφιασμένο καιρό, βρίσκεται εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, πανάκριβων κατοικιών, μετά την οανδημία, ενώ, πλέον, αποτελεί και την άτυπη πρωτεύουσα της πολιτικής ορθότητας και της woke κουλτούρας.
Όμως, οι ερευνητές συμπέραναν ότι γενικότερα οι πλούσιες δυτικές χώρες είχαν χαμηλή βαθμολογία...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης