Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε απόφαση για την κλοπή των κατασχεμένων ρωσικών assets

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε απόφαση για την κλοπή των κατασχεμένων ρωσικών assets
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell ανακοίνωσε ότι υπέβαλε πρόταση για τη χρήση εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν κατάφερε να καταλήξει σε απόφαση για τα κατασχεμένα ρωσικά assets.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell ανακοίνωσε ότι υπέβαλε πρόταση για τη χρήση εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Περίπου 200 δισ. βρίσκονται στην ΕΕ - κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear.
Τον Οκτώβριο του 2023, ανέφερε ότι σε εννέα μήνες είχε κερδίσει περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους από επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Υποτίθεται ότι αυτά τα χρήματα μπορούν να μεταφερθούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
Ωστόσο, πρόσφατα στις Βρυξέλλες λένε όλο και περισσότερο ότι λόγω της δύσκολης κατάστασης στο πεδίο της μάχης και της έλλειψης όπλων και πυρομαχικών του καθεστώτος του Κιέβου, τα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν «για στρατιωτική υποστήριξη».
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, η πρόταση να χρησιμοποιηθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση των αρχών του Κιέβου οδηγεί στην καταστροφή των νομικών θεμελίων του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, άτομα και χώρες που θα εμπλακούν σε αυτή την απόφαση θα υπόκεινται σε διώξεις για πολλές δεκαετίες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης