Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία καταγγέλλει Βρετανία, ΗΠΑ, Ουκρανία για την επίθεση στη Μόσχα - Στόχος των μυστικών υπηρεσιών να σπείρουν πανικό

H Ρωσία καταγγέλλει Βρετανία, ΗΠΑ, Ουκρανία για την επίθεση στη Μόσχα - Στόχος των μυστικών υπηρεσιών να σπείρουν πανικό
Τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ουκρανία κατηγόρησε ο επικεφαλής της ρωσικής FSB Alexander Bortnikov
(upd) Τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ουκρανία κατηγόρησε ο επικεφαλής της ρωσικής FSB Alexander Bortnikov, ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Το RIA μεταδίδει ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες και η Ουκρανία χρειάζονταν την επίθεση για να σπείρουν τον πανικό στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, ο Bortnikov ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ουκρανία βρίσκονταν πίσω από την επίθεση και απάντησε: "Έτσι πιστεύουμε".

Ο Bortnikov έκανε λόγο για εμπλοκή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ ζήτησε να χαρακτηριστεί ο ουκρανικός στρατός ως «τρομοκρατική οργάνωση».
Ανέφερε επίσης ότι η FSB δεν αγνόησε τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου για τον υψηλό κίνδυνο επίθεσης στη Μόσχα.
Κατήγγειλε επίσης ότι υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών στο δημόσιο χώρο "που δείχνουν ότι η Δύση και η Ουκρανία έχουν σκοπό να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα μας".
"Υπήρξαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χτυπήματα από μη επανδρωμένα σκάφη στη θάλασσα και εισβολές ομάδων σαμποτέρ και τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφός μας", τόνισε.
Επανέλαβε τον ισχυρισμό του Putin ότι οι δράστες σχεδίαζαν να διαφύγουν μέσω των ουκρανικών συνόρων - κάτι που το Κίεβο έχει αρνηθεί.
«Θα σας αποκαλύψω ένα μικρό μυστικό: επρόκειτο να τους υποδεχτούν ως ήρωες στην άλλη πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bortnikov.

Οι καταγγελίες Patrushev

Νωρίτερα, ο Nikolai Patrushev, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία «φυσικά» ήταν πίσω από τη φονική επίθεση της Παρασκευής στο συναυλιακό κέντρο της Μόσχας.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο SHOT δημοσίευσε ένα βίντεο με μια ανταλλαγή απόψεων, κατά την οποία ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Patrushev «Isis ή Ουκρανία;» καθώς περνούσε από δίπλα του. «Φυσικά η Ουκρανία», απάντησε ο Patrushev.
Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τρομοκρατική επίθεση πραγματοποιήθηκε από ριζοσπάστες ισλαμιστές, αλλά επανέλαβε τον προηγούμενο ισχυρισμό του ότι οι δράστες σχεδίαζαν να διαφύγουν στην Ουκρανία πριν συλληφθούν.
Είκοσι δύο άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Ρωσίας.
Το TASS ανέφερε ότι δύο από αυτούς είναι παιδιά.
Τέσσερις άνδρες εμφανίστηκαν στο δικαστήριο κατηγορούμενοι ότι ήταν οι ένοπλοι πίσω από την επίθεση, όλοι τους από το Τατζικιστάν.

H απάντηση Podolyak (Ουκρανία)

Ο ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podolyak, απάντησε στις κατηγορίες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε στο "Χ": Τα ψέματα διαδίδονται επισήμως από τον (Ρώσο γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας) Patrushev και στη συνέχεια από τον επικεφαλής της FSB Bortnikov.
«Υπάρχουν αδιάψευστα γεγονότα, κοινή κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών, πλήρης δυσπιστία ακόμη και από ουδέτερες χώρες για το ουκρανικό ίχνος στην τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.
«Γιατί μια τέτοια επιδεικτική επίδειξη συλλογικής ανεπάρκειας;», διερωτήθηκε.

Υπό κράτηση και όγδοος ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση

Την ίδια ώρα, ένας όγδοος ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας τέθηκε υπό κράτηση την Παρασκευή, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Alisher Kasimov κατηγορείται ότι παρείχε στέγη στους τέσσερις άνδρες από το Τατζικιστάν που κατηγορούνται για τη διάπραξη της επίθεσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 139 άνθρωποι.
Ο Kasimov γεννήθηκε στο Κιργιστάν.
Είναι Ρώσος πολίτης και έχει τρία παιδιά. Είναι ιδιοκτήτης καφετέριας στο Κρασνογκόρσκ.
Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης σήμερα ότι η έρευνα για την επίθεση συνεχίζεται - και χαρακτήρισε όσους "καμαρώνουν" για τους θανάτους ως "καθάρματα".

Οι ρωσικές αρχές ανακρίνουν τις οικογένειες των υπόπτων στο Τατζικιστάν

Εν τω μεταξύ, ανακριτές οδεύουν στο Τατζικιστάν για να ανακρίνουν τις οικογένειες τεσσάρων ανδρών που κατηγορούνται για τη φονική επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Πηγές δήλωσαν ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Τατζικιστάν έφεραν τις οικογένειες στο Ντουσανμπέ από διάφορα μέρη της χώρας της Κεντρικής Ασίας.
Οι τέσσερις άνδρες που κατηγορούνται από τη Ρωσία ότι πραγματοποίησαν τη φονική επίθεση ήταν όλοι από το Τατζικιστάν.
Οι Dalerdzhon Barotovich Mirzoyev, 32 ετών, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, 30 ετών, Shamsidin Fariduni, 25 ετών, και Muhammadsobir Fayzov, 19 ετών, εμφανίστηκαν στο περιφερειακό δικαστήριο Basmanny της Μόσχας την Κυριακή.
Καθένας από αυτούς είχε τραύματα που έδειχναν σημάδια βασανιστηρίων.
Η επίθεση στο δημαρχείο στο Κρασνογκόρσκ, κοντά στη Μόσχα, άφησε πίσω της 139 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης