Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται καταστροφική ήττα - Καταρρέει το μέτωπο στο Chasiv Yar - Βόμβα από Lukashenko: Η Λευκορωσία ετοιμάζεται για πόλεμο

Έρχεται καταστροφική ήττα - Καταρρέει το μέτωπο στο Chasiv Yar - Βόμβα από Lukashenko: Η Λευκορωσία ετοιμάζεται για πόλεμο
Cedric Layton (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Ο χάρτης της Ουκρανίας θα αλλάξει, ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει την προέλαση - Daniel Davis (Αντισυνταγματάρχης ΗΠΑ): Είναι αναπόφευκτο ότι η Ουκρανία θα χάσει νέα εδάφη και θα ηττηθεί
(upd28) Σε πλήρη εξέλιξη τελεί το ρωσικό σχέδιο ολοκληρωτικής ήττας της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν δυτικά του Bakhmut και έχουν φθάσει 400 μέτρα από τα περίχωρα της στρατηγικής σημασίας πόλη Chasiv Yar, που αποτελεί κέντρο ανεφοδιασμού του ουκρανικού στρατού.
Επίσης, μεθοδικά οι ρώσοι διαλύουν το Kharkiv, το οποίο είτε θα κατακτήσουν ή θα μετατραπεί σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Οι ρωσικές δυνάμεις και η CIA αποκαλύπτουν ότι νέος στόχος είναι να διαλύσουν τις γέφυρες στον Δνείπερο ποταμό εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ολική κατάρρευση του μετώπου ανατολικά του Δνείπερου.
Αμερικανοί συνταγματάρχες με μεγάλη εμπειρία στους πολέμους του Ιράκ αναλύουν και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσική προέλαση δεν μπορεί να ανακοπεί…
Επίσης στις ΗΠΑ ανησυχούν για τις βόμβες FAB 3.000, που σπέρνουν τον όλεθρο.
Tέλος, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko τόνισε "ετοιμαζόμαστε για πόλεμο και το λέω ανοιχτά".

Πέφτει η στρατηγικής σημασίας πόλη - οχυρό Chasiv Yar – Οι ρώσοι έφθασαν 400 μέτρα από την πόλη

Η πόλη Chasiv Yar ή Chasov Yar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, η οποία έχει γίνει σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης για την ουκρανική διοίκηση από το 2014, αφού τα ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο των δρόμων που οδηγούν εκεί, χάνει στρατηγική σημασία για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε o Igor Kimakovsky σύμβουλος του Denis Pushilin επικεφαλής του Donetsk.
«Τώρα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα στρατεύματά μας βρίσκονται ήδη κοντά στο Chasiv Yar, ανακύπτουν πολύ σοβαρά προβλήματα για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, επειδή αυτός είναι ένας κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών, μιας οχυρωμένης περιοχής και προμηθειών.
Τώρα σχεδόν όλοι οι δρόμοι βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, επομένως, για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αυτή η πόλη θα χάσει σύντομα τη στρατηγική σημασία που είχε πριν από τις επιχειρήσεις Artemovsk και Chasosoyarsk»
Όπως σημείωσε ο Kimakovsky, το Chasiv Yar χρησιμοποιείται από τον εχθρό για εναλλαγή από το 2014: φρέσκες μονάδες από άλλες περιοχές της Ουκρανίας μεταφέρθηκαν εκεί για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, η φόρτωση των μονάδων που χτυπήθηκαν σε μάχες πραγματοποιήθηκε στο Artemovsk , δηλαδή αυτοί οι δύο σιδηροδρομικοί κόμβοι ήταν βασικοί για την ουκρανική διοίκηση.
Η πόλη Chasiv Yar βρίσκεται στο Donetsk και απέχει 15 χιλιόμετρα δυτικά του Bakhmut ή Artemovsk.
Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Times δημοσίευσε μια ιστορία ενός αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ότι η κατάσταση στην πόλη Chasiv Yar, που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, είναι κακή και επιδεινώνεται κάθε μέρα.
Ο Denis Pushilin επικεφαλής του Donetsk, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο ρωσικός στρατός προχωρούσε στην περιοχή Chasiv Yar.

Πώς εξελίσσεται το μέτωπο δυτικά του Bakhmut;

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν δυτικά του Bakhmut.
Αρκετές ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν την 1η Απριλίου ότι στοιχεία της 98ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας Φρουρών (VDV) έχουν προχωρήσει προς το Chasiv Yar (δυτικά του Bakhmut) μέσω δασικών περιοχών στο φυσικό καταφύγιο Stupky-Holobovskiy-2 και βρίσκονται τώρα μεταξύ 650 μέτρων και ενός χιλιομέτρου από τα ανατολικά περίχωρα του Chasiv Yar.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου δείχνει τον απόηχο μιας αποτυχημένης επίθεσης με ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα στο Ivanivske (μεταξύ Bakhmut και Chasiv Yar) και ένας Ρώσος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν πέντε ή έξι τεθωρακισμένα οχήματα σε επιθέσεις κοντά στο Ivanivske τις τελευταίες ημέρες.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να διαλύουν τις υποδομές της Ουκρανίας - Καθημερινός στόχος το Kharkiv – Τρόμος οι βόμβες FAB

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν μια νέα σειρά ισχυρών χτυπημάτων κατά στόχων στην Ουκρανία.
Μια σειρά από χτυπήματα ακριβείας κατέστρεψε ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.
Στην πόλη Kharkiv, οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν τα χτυπήματα στο κεντρικό τμήμα της πόλης.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα σημεία ανάπτυξης στρατιωτικού προσωπικού και η διοίκηση της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών στην περιοχή του Kharkiv καταστράφηκαν.
Περισσότερες ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν στην πόλη των Κοζάκων Lopan, που βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Ρωσικά πλήγματα έπληξαν επίσης στόχους στο χωριό Borovaya στην περιοχή Izyum.
Εδώ βρίσκεται το αρχηγείο πρώτης γραμμής των ουκρανικών δυνάμεων, που συντονίζουν τις ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές ανατολικά του ποταμού Oskol, όπου προχωρούν αυτή τη στιγμή τα ρωσικά στρατεύματα.
Εκτός από την περιοχή του Kharkiv, τα ρωσικά πλήγματα στόχευαν ουκρανικές εγκαταστάσεις στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Kherson, συμπεριλαμβανομένων των σημείων ανάπτυξης Ουκρανών πεζοναυτών.

Τρόμος για τους Ουκρανούς οι βόμβες FAB

Ο ουκρανικός στρατός διαμαρτύρεται ότι οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πιο ενεργά βαριές εναέριες βόμβες διαφόρων μεγεθών με καθολικές μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης, «πράγμα που κάνει το έργο της ουκρανικής αεράμυνας εξαιρετικά δύσκολο».
Το 2024, οι ρωσικές βόμβες άρχισαν να φτάνουν σε στόχους στην πόλη Kharkiv.
Τον Μάρτιο 2024, η ένταση τέτοιων χτυπημάτων στα περίχωρα της πόλης αυξήθηκε σημαντικά.
Πλέον οι εκρήξεις μπορεί να σημειώνονται στην πόλη ανά πάσα στιγμή, χωρίς καμία αεροπορική ειδοποίηση, ενώ οι πύραυλοι περνούν απαρατήρητοι από τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας.
Η αναβάθμιση των ρωσικών βαριών βομβών, συμπεριλαμβανομένου του FAB-1500, έχει βελτιώσει την ακρίβεια τέτοιων χτυπημάτων.
Χάρη στις καθολικές μονάδες, η πτήση τους προσαρμόζεται από απόσταση που παλαιότερα θεωρούνταν ανέφικτη για αυτό το είδος όπλου.
Οι βόμβες καθοδηγούνται από το ρωσικό σύστημα GPS GLONASS και είναι ικανές να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 60 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης.
Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη είναι πλέον σε θέση να χτυπήσουν οχυρωμένες περιοχές της Ουκρανίας χωρίς να εισέλθουν στη ζώνη αεράμυνας του εχθρού.
Οι βαριές βόμβες FAB δεν είναι πλέον ένα συνηθισμένο όπλο καταστροφής, αλλά μάλλον ένα στρατηγικό εργαλείο ικανό να εκτελεί καταστροφικά χτυπήματα υψηλής ακρίβειας.
Η εφεύρεση των καθολικών μονάδων από Ρώσους μηχανικούς έχει αλλάξει σημαντικά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Ουκρανία.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί τις βόμβες FAB-250, FAB-500 και FAB-1500 εδώ και πολύ καιρό και τώρα η τεράστια FAB-3000 προστέθηκε σε αυτή τη λίστα.
Η νέα βαριά βόμβα μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με μια καθολική μονάδα σχεδιασμού και διόρθωσης στο εγγύς μέλλον.
Η ανάπτυξη αυτών των βομβών τριών τόνων μπορεί να έχει στρατηγικό αντίκτυπο στις καταστάσεις στην πρώτη γραμμή και σίγουρα θα επηρεάσει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ο ουκρανικός στρατός τα συγκρίνει με τακτικά πυρηνικά όπλα.
Παρά την καταστροφική δύναμη του FAB-3000, επιτρέπονται από στρατιωτικές συμβάσεις.

Shoigu (υπουργός Άμυνας Ρωσίας): Πάνω από 80.000 οι νεκροί Ουκρανοί το 2024

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergey Shoigu υποστήριξε πως οι Ουκρανοί έχουν χάσει πάνω από 80.000 στρατιώτες από την έναρξη του 2024.
«Από τον Ιανουάριο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν χάσει πάνω από 80.000 στρατιωτικό προσωπικό, 14.000 μονάδες διαφόρων όπλων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1.200 τανκ και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης» υπογράμμισε ο Shoigu, αναφέροντας πως τον Μάρτιο η Ρωσία πραγματοποίησε 190 ομαδικές και 2 μαζικές επιδρομές με όπλα ακριβείας και drones κατά στρατιωτικών και ενεργειακών εγκαταστάσεων και  υποδομών της Ουκρανίας.

Προέλαση Ρώσων σε Zaporizhia, Donetsk – Απελευθέρωσαν 5 οικισμούς σε ένα μήνα

Στην απελευθέρωση 5 οικισμών στην κατεύθυνση της Zaporizhia και του Donetsk έχουν προχωρήσει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως μέσα σε έναν μήνα κατάφεραν να ελέγξουν τους οικισμούς Nevelskoye, Orlovka, Tonenkoye, Krasnoye στην περιοχή του Donetsk και να καταλάβουν το χωριό Mirnoye στη Zaporizhia.
«Χάρη στο θάρρος και στον επαγγελματισμό του στρατιωτικού μας προσωπικού, τον περασμένο μήνα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk απελευθερώθηκαν οι οικισμοί Nevelskoye, Orlovka, Tonenkoye, Krasnoye και το χωριό Mirnoye στην περιοχή Zaporozhia.
Συνολικά, από αρχές του έτους, 403 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειας των νέων περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν τεθεί υπό τον έλεγχό μας» υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu,αναφέροντας πως οι Ουκρανοί προσπαθούν ανεπιτυχώς να αποκτήσουν εδάφη σε ορισμένες περιοχές του μετώπου.
Σύμφωνα με τον Shoigu, ο ρωσικός στρατός αποκρούει όλες τις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, τους οποίους και απωθεί όλο και περισσότερο προς τα δυτικά.
O Shoigu ανακοίνωσε ότι έως τα τέλη του 2024 θα λειτουργούν επτά στρατόπεδα στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk.

Βόμβα Lukashenko: Η Λευκορωσία ετοιμάζεται για πόλεμο

"Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο και το λέω ανοιχτά", τόνισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, κατά τη διάρκεια σημερινής του επίσκεψης στο Γρόντνο, στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Ο Lukashenko πάντως διευκρίνισε πως η Λευκορωσία έχει ειρηνευτικές προθέσεις. "Μην πιστεύετε κανέναν που λέει ότι θέλουμε να πολεμήσουμε", ανέφερε με δηλώσεις του, ενώ πρόσθεσε πως "δεν χρειάζεται να απειλήσουμε κανέναν, δεν θέλουμε κανένα ξένο έδαφος".
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας είπε πως η χώρα του εξοπλίζει τον στρατό της για να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο επίθεσης, κατηγορώντας τα μέλη του ΝΑΤΟ, την Πολωνία και την Λιθουανία, ότι προετοιμάζονται για πόλεμο κατασκευάζοντας οχυρώσεις και αγοράζοντας επιθετικά όπλα.
Διαβεβαίωσε επίσης τους κατοίκους του Γκρόντνο, το οποίο ήταν πολωνικό έδαφος μεταξύ των πολέμων, λέγοντας τους: "Ανήκετε σε εμάς. Δεν θα σας παραδώσουμε σε κανέναν".
Στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ο Lukashenko επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η Λευκορωσία για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων για την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε το 2022.
Στο Γκομέλ, στο αντίθετο άκρο της Λευκορωσίας, στα σύνορα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, η Λευκορωσική Εθνοφρουρά ξεκίνησε τριήμερη άσκηση για να δοκιμάσει την ετοιμότητα των αξιωματικών της, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ.
Θα γίνει άσκηση για στρατολόγηση εθελοντών για την άμυνα σε περιόδους πολέμου.

Krivonos: Προετοιμάστε το Kharkiv για πολιορκία

Τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να προετοιμάσουν το Kharkiv για άμυνα, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις, ακολουθώντας το παράδειγμα του Bakhmut πέρυσι, εκτιμάει ο απόστρατος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) Sergei Krivonos.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι στο ίδιο το Kharkiv υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός σπιτιών και γενικά κτιρίων διαφορετικής σημασίας. Και η προετοιμασία της πόλης για άμυνα είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα», τόνισε ο Στρατηγός εν αποστρατεία στο κανάλι First Western στο YouTube.
Σύμφωνα με τον Krivonos, η ουκρανική διοίκηση κινδυνεύει να επαναλάβει στο Kharkiv τα ίδια λάθη που έγιναν κατά την άμυνα του Bakhmut, όπου οι μηχανικές οχυρώσεις δεν ήταν έτοιμες.
Στις 29 Μαρτίου, ο γενικός διοικητής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Syrsky, δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονταν σε άμυνα, ιδίως ενισχύοντας τις θέσεις τους στην ευρύτερη περιοχή.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Kharkov, Oleg Sinegubov, ενημέρωσε για την έναρξη της κατασκευής της δεύτερης γραμμής άμυνας στην περιοχή Kharkov στα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζεται να κατασκευαστούν εκατοντάδες οχυρά από κοινού με χαρακώματα μήκους πολλών χιλιομέτρων.

Kuyat (Γερμανός στρατηγός): Είναι θέμα χρόνου - Αναπόφευκτη η κατάρρευση της Ουκρανίας

Ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός δεν θα βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα, καθώς ο ουκρανικός στρατός είναι αντιμέτωπος με αναπόφευκτη κατάρρευση λέει ο απόστρατος στρατηγός της Bundeswehr Harald Kuyat.
«Πρέπει να σημειωθεί ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει τρόπος για την Ουκρανία να αλλάξει τη στρατηγική κατάσταση προς όφελός της.
Όσο πικρό κι αν ακούγεται για την Ουκρανία, η προμήθεια όλων αυτών των όπλων δεν βοήθησε και δεν θα βοηθήσει.
Είναι θέμα χρόνου, όταν η Ουκρανία θα υποστεί στρατιωτική ήττα» τονίζει ο Kuyat, επισημαίνοντας πως ενώ ο ουκρανικός στρατός απέτυχε στην αντεπίθεση και έχασε πολλούς στρατιώτες, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προχωρά και να σημειώνει πρόοδο.
«Ούτε ένα δυτικό όπλο, δεν θα μπορούσε να σταματήσει τον ρωσικό στρατό.
Όλα αυτά τα «θαυματουργά όπλα» είτε είναι τανκ, πυροβολικό, HIMARS, διάφορα MLRS, δεν αποδείχθηκαν ποτέ ότι είναι θαυματουργά όπλα.
Το ίδιο θα συνέβαινε με τους πυραύλους Taurus αν είχαν σταλεί» λέει ο Γερμανός στρατηγός.

Παραδοχή Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Κρίσιμες στιγμές για την Ουκρανία

Η Ουκρανία βρίσκεται σε μια «κρίσιμη στιγμή» και χρειάζεται επειγόντως περισσότερη δυτική υποστήριξη, δήλωσε σήμερα 2/4 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, εκφράζοντας τη θλίψη του για το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για το στρατιωτικό πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο.
«Είναι απολύτως απαραίτητο να αποκτήσουν οι Ουκρανοί αυτό που συνεχίζουν να χρειάζονται για να αμυνθούν, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πυρομαχικά και αεροπορική άμυνα», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γαλλία.
«Είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο το αίτημα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που υπέβαλε ο πρόεδρος Biden στο Κογκρέσο πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό».
Ο Biden ζήτησε από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει το πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής Mike Johnson, έχει αναστείλει το θέμα εδώ και μήνες, επικαλούμενος εσωτερικές προτεραιότητες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι εάν η Ουκρανία δεν λάβει τη βοήθεια, οι δυνάμεις του θα πρέπει να υποχωρήσουν.
Ο Blinken και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας είχαν επισκεφθεί νωρίτερα ένα εργοστάσιο όπου η εταιρεία παραγωγής όπλων Nexter παράγει κανόνια οβιδοβόλων Caesar. Ο Sébastien Lecornu είπε ότι το Nexter πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή παραγωγή 12 κανονιών Caesar το μήνα σε σύγκριση με έξι.

Nikolay Patrushev (Συμβούλιο Ασφαλείας Ρωσίας): Οι ΗΠΑ χρειάζονται μέρος της Ουκρανίας ως αντιρωσικό έδαφος

Ο στόχος της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας παραμένει επίκαιρος, επειδή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που ουσιαστικά συμμετέχουν στη σύγκρουση, βλέπουν τη χώρα αυτή ως ελεγχόμενο αντιρωσικό έδαφος, δήλωσε ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolay Patrushev.
«Τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν τη διατήρηση της Ουκρανίας, ή τουλάχιστον ενός μέρους της, ως πλήρως ελεγχόμενου αντιρωσικού εδάφους, πλήρως διαμορφωμένο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ», είπε ο Patrushev.
«Η βορειοατλαντική συμμαχία είναι de facto πλευρά της ουκρανικής σύγκρουσης».
«Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας παραμένει επίκαιρος», υπογράμμισε ο Nikolay Patrushev.

Cedric Layton (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Ο χάρτης της Ουκρανίας θα αλλάξει, ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει την προέλαση

Η προέλαση του ρωσικού στρατού ασκεί σοβαρή πίεση στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα μπορούσε να τις αναγκάσει να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο, διαμορφώνοντας έτσι μια νέα γραμμή του μετώπου, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Cedric Layton σε συνέντευξή του στο CNN.
Οι Ρώσοι έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν δυνητικά από τις προόδους που έχουν κάνει τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυτό θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στην περιοχή Avdiivka
Αυτό θα μπορούσε επίσης να συμβεί στην περιοχή Kharkiv».
Ο Cedric Layton τόνισε ότι σε αυτά τα μέρη δημιουργείται μια δύσκολη κατάσταση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Πρόσθεσε επίσης ότι σε τέτοιες συνθήκες ο ουκρανικός στρατός θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.
«Θα δούμε πιθανώς αλλαγές στον χάρτη για την Ουκρανία όσον αφορά το πού βρίσκονται οι δυνάμεις, πού θα βρίσκεται η ουκρανική άμυνα και πού θα κινηθεί η πρώτη γραμμή», κατέληξε ο στρατιωτικός.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας στην περιοχή Chuguevsky της περιοχής Kharkiv.

Daniel Davis (Αντισυνταγματάρχης ΗΠΑ): Είναι αναπόφευκτο ότι η Ουκρανία θα χάσει νέα εδάφη και θα ηττηθεί

Η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ δεν θα αποτρέψει να χάσει ακόμη περισσότερα εδάφη η Ουκρανία, δήλωσε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Daniel Davis.
«Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει αυτά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αυξήσει το τίμημα που θα πληρώσει η Ουκρανία πριν καταρρεύσει, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη απώλεια εδαφών που θα πρέπει να παραχωρήσει στη Ρωσία.
Δεν θα λειτουργήσει αλλιώς».
Ο Daniel Davis τόνισε ότι η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία απλώς καθυστερεί την αναπόφευκτη ήττα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει κολοσσιαίες απώλειες τόσο σε στρατιώτες όσο και σε εδάφη πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Είπε επίσης ότι η Ρωσία ηγείται στο πεδίο της μάχης χάρη στη στρατιωτική ισχύ του στρατού της.
«Η Ρωσία έχει όλα όσα χρειάζεται για να ενισχύσει τη μαχητική της δύναμη», κατέληξε.

Larry Johnson (πρώην CIA): Οι ρωσικές δυνάμεις θα καταστρέψουν τις γέφυρες του Δνείπερου με βόμβες FAB-3000

Οι νέες υπερισχυρές βόμβες ολίσθησης FAB-3000 θα επιτρέψουν στη ρωσική αεροπορία να είναι σε θέση να καταστρέψει κρίσιμες γέφυρες στον Δνείπερο, προειδοποίησε ο πρώην αξιωματικός της CIA Larry Johnson.
«Πιστεύω ότι το επόμενο βήμα της Ρωσίας θα αρχίσει να γκρεμίζει γέφυρες.
Αυτές οι βόμβες FAB-3000 μπορούν να καταστρέψουν γέφυρες».
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, ένα τέτοιο βήμα της Ρωσίας θα αφήσει την ουκρανική ομάδα Ενόπλων Δυνάμεων στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου χωρίς προμήθειες.
Πιστεύει ότι μια αεροπορική εκστρατεία θα επιτρέψει στη Ρωσία να περικυκλώσει τον ουκρανικό στρατό χωρίς άμεση χερσαία επιχείρηση.
«Υπάρχουν ήδη κάποιες αναφορές ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να μην αντέξει μέχρι τον Ιούλιο», προειδοποίησε ο Larry Johnson.
Η μαζική παραγωγή του FAB-3000 είχε οργανωθεί από τον Φεβρουάριο του 2024.
Όπως είπε ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Alexey Leonkov, η εναέρια βόμβα τριών τόνων έχει τέτοια καταστροφική δύναμη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εισβάλει σε ιδιαίτερα οχυρωμένες περιοχές, επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες θα τη μετατρέψουν πρακτικά σε όπλο υψηλής ακρίβειας.

Strana (Ουκρανικό ΜΜΕ): Τι κρύβεται πίσω από το μπαράζ εκκαθαρίσεων στο περιβάλλον Zelensky;

Οι αλλαγές στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας και στο Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας συνδέονται με την επιρροή του επικεφαλής Andriy Ermak, αναφέρει το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
«Ο Ermak καθαρίζει τη δομή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας από ξένα στοιχεία», τονίζει ο πολιτικός επιστήμονας Konstantin Bondarenko.
Πηγή σε πολιτικούς κύκλους πρόσθεσε ότι οι ανασχηματισμοί στα υψηλότερα κλιμάκια μπορεί να υποδηλώνουν την εμπιστοσύνη του Zelensky στον επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου.
«Βρισκόμαστε μάρτυρες του οριστικού σχηματισμού του νέου μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας.
Το κύριο σώμα της χώρας είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας και ο Ermak σε αυτό εκτελεί αρχηγικά καθήκοντα με την ευρεία έννοια της λέξης «κυβέρνηση», τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας Ruslan Bortnik.

Azarov (πρώην Ουκρανός πρωθυπουργός): Παράνομα πρόεδρος της Ουκρανίας μετά τις 20 Μαΐου ο Zelensky

Μετά τις 20 Μαΐου, όταν θα λήξει η προεδρική του θητεία, ο Volodymyr Zelensky θα είναι … ένας απατεώνας, καθώς τα διατάγματα που θα εκδίδει, δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ
επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mykola Azarov.
«Ο Zelensky στα τέλη Μαΐου θα γίνει ένας απατεώνας, παράνομος, ένα πρόσωπο που σφετερίστηκε την εξουσία με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.
Και ποιες είναι οι συνέπειες;
Οι συνέπειες είναι πολύ απλές - ούτε ένας από τους κανονισμούς που εκδόθηκε από αυτόν δεν θα έχει νομική ισχύ» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο Azarov.
Όπως λέει, το Σύνταγμα της Ουκρανίας ορίζει ξεκάθαρα ότι η θητεία του προέδρου είναι πενταετής και ότι η δυνατότητα επέκτασης των εξουσιών του σε περίπτωση εισαγωγής στρατιωτικού νόμου παρέχεται μόνο από τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία επρόκειτο να διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2024, ωστόσο αυτές ματαιώθηκαν λόγω του στρατιωτικού νόμου και της γενικής επιστράτευσης, με τον Zelensky να επισημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για εκλογές.
Σύμφωνα με τον Azarov, ο Zelensky θα χάσει όλες του τις εξουσίες από την 21η Μαΐου.


Foreign Policy: Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στη Ρωσία στην Αρκτική

Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν τους πόρους για να πολεμήσουν τη Ρωσία στην Αρκτική, ακόμη και μετά την επέκταση του μπλοκ προς τα βόρεια, έγραψε η Liselotte Odgaard ανώτερη αναλύτρια του Hudson Institute σε ένα άρθρο για το Foreign Policy.
«Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η συμμαχία του ΝΑΤΟ στερείται στρατιωτικής παρουσίας στον Βορρά.
Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι καλά προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας στην Αρκτική»
Η Liselotte Odgaard σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν προετοίμασαν το ναυτικό τους για επιχειρήσεις σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, ενώ ο νορβηγικός στόλος δεν έχει αρκετούς πόρους για να υποστηρίξει ανεξάρτητα την πλευρά του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.
Σύμφωνα με την ειδικό, οι τρέχουσες δυνατότητες της συμμαχίας δεν επαρκούν για την αξιόπιστη αναγνώριση των πυρηνικών υποβρυχίων του ρωσικού ναυτικού που δραστηριοποιούνται στην Αρκτική.
Πρώτα απ 'όλα, κατά τη γνώμη το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει πλοία εξοπλισμένα με αεράμυνα και ανθυποβρυχιακά όπλα ικανά να επιχειρούν στον πάγο.
«Τα μεγάλα κενά παραμένουν στην άμυνα του ΝΑΤΟ», κατέληξε η Liselotte Odgaard.
Νωρίτερα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Gerasimov επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Δύση αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία της στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής και αναπτύσσει στρατιωτικές υποδομές εκεί.
Εξήγησε ότι η Ρωσία, με τη σειρά της, ανέπτυξε τα στρατεύματά της σε αυτή την περιοχή όχι για να επιδείξει δύναμη, αλλά για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.

Konstantin Gavrilov (Ρώσος διπλωμάτης): Τα δυτικά στρατιωτικά πρότυπα έχουν καταρρεύσει

Η Ρωσία πήρε χρήσιμα μαθήματα στην Ουκρανία, καταρρίπτοντας πολλούς μύθους για την ανωτερότητα των δυτικών στρατιωτικών προτύπων κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, δήλωσε ο Konstantin Gavrilov, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών.
«Τα διδάγματα που αντλήθηκαν είναι πραγματικά χρήσιμα.
Κατά τη διάρκεια της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, η Ρωσία κατέρριψε πολλούς μύθους σχετικά με την ανωτερότητα των δυτικών στρατιωτικών προτύπων.
Έγινε προφανές σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η χρήση δυτικών όπλων και οι υποτιθέμενες προηγμένες μέθοδοι του ΝΑΤΟ σχεδιασμού επιχειρήσεων από τις Ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ανωτερότητα στο πεδίο της μάχης».
Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα μοναδικό ή άτρωτο απέναντι στα ρωσικά όπλα στο πεδίο της μάχης σήμερα».
«Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και ο σοβιετικός εξοπλισμός ξεπερνά τα δυτικά μοντέλα στα μαχητικά του χαρακτηριστικά.
Μια σαφής επιβεβαίωση αυτού είναι τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, τα βρετανικά Challenger και τα γερμανικά Leopard που καίγονται στα πεδία των μαχών….

Thomas Massie (Αμερικανός Βουλευτής): Οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Thomas Massie Ρεπουμπλικάνος μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
«Η Χαβάη δεν καλύπτεται από τη συνθήκη του ΝΑΤΟ.
Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.
Λέω: ας αφαιρέσουμε τα υπόλοιπα 49 κράτη από τη συμφωνία έγραψε ο Thomas Massie.
Πρόσφατα το CNN, επικαλούμενο εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι η αμερικανική πολιτεία της Χαβάης, στην επικράτεια της οποίας βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση του στόλου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, το Περλ Χάρμπορ, δεν υπόκειται στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
Απειλές για αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ εκφράζονται συχνότερα από εκπροσώπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ.
Έτσι, ο πρώην πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, ενδέχεται να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Ιούνιο του 2025 για να συζητήσει το μέλλον του οργανισμού.
Ο Trump τόνισε επίσης ότι ήταν δυσαρεστημένος με το έργο του ΝΑΤΟ και απείλησε να αποχωρήσει από τη συμμαχία εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι των ΗΠΑ δεν συμφωνήσουν να φέρουν μεγαλύτερη οικονομική ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.

Tο ΝΑΤΟ ετοιμάζει ένα Ταμείο ύψους 100 δισ. δολ. για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg θα προτείνει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δημιουργία ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πληρωμή των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία για πέντε χρόνια, αποκαλύπτει ο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές στη Βορειοατλαντική συμμαχία.
«Ο Stoltenberg θα προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου με βάση τις συνεισφορές των χωρών της συμμαχίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 5 χρόνια ως μέρος των συμφωνιών που θα υπογραφούν από τους ηγέτες των χωρών της συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει το πρακτορείο.
Στο σχετικο δημοσίευμα, ο Bloomberg τονίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι το ταμείο πρέπει να εγκριθεί από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνουν αλλαγές σε αυτήν την πρόταση πριν από τον Ιούλιο.

Medvedev: Οι ηγέτες της Ουκρανίας θα εξαϋλωθούν

Η ουκρανική ηγεσία θα αντιμετωπίσει τη μοίρα του Stepan Bandera εάν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή τους στην τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev από τον λογαριασμό του στο Telegram.
Πάντως, ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ακόμη και «με επαρκή στοιχεία ότι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση υπήρχαν αποβράσματα» εκπρόσωποι του «Azov», ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov ή ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, δεν θα δικαστούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή σε άλλες παρόμοιες διεθνείς αρχές.
«Δεν είναι ρεαλιστικό να προωθηθεί μια τέτοια απόφαση στον ΟΗΕ λόγω της ρωσοφοβικής συναίνεσης και του αγγλοσαξονικού veto στο Συμβούλιο Ασφαλείας», σημείωσε ο Medvedev.
«Τι να κάνω? Απλώς πετσοκόψτε τα γουρούνια του Bandera, όπως έκανε γενναία η KGB της ΕΣΣΔ μετά τον πόλεμο. Και εξάλειψε τους ηγέτες όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία. Όπως ο Konovalets και ο Bandera. Στο Κίεβο ή σε άλλο κατάλληλο μέρος», τόνισε με νόημα ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

WION: Πώς το ρωσικό drone Joker -10 με κόστος χαμηλότερο από ένα ποδήλατο… μπορεί να κρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μια τροποποιημένη εκδοχή του ρωσικού drone Joker – 10 που έχει κόστος χαμηλότερο από ένα ποδήλατο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.
Δημοσίευμα του Wion αναφέρει πως το συγκεκριμένο drone ήδη χρησιμοποιείται στο μέτωπο και στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Το συγκεκριμένο UAV είναι πιθανό να έχει καίρια σημασία στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει ότι μια τροποποιημένη εκδοχή του drone είναι ικανή να εκτελεί αποστολές αεράμυνας και να καταρρίπτει ουκρανικά drones στον αέρα.
«Υπολογίζεται ότι η χρήση του πρόσφατα τροποποιημένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους Joker-10 FPV για επίθεση σε εχθρικά drones θα κοστίσει λιγότερο από την τιμή ενός ποδηλάτου» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Η τροποποιημένη εκδοχή του Joker – 10 μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις αεράμυνας, καθώς όπως αναφέρεται μπορεί να πλήξει ουκρανικά ελικόπτερα με εκρηκτικά, με τους Ρώσους να υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να γίνει μια φθηνή εναλλακτική λύση για την ακριβή αντιπυραυλική άμυνα.

Luhansk_Battle_Map_Draft_April_1_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_1_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_April_1_2024.png

Vremivka_-_Marinka_Battle_Map_Draft_April_1_2024.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_April_1_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης