Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πραγματικό τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία μετριέται σε… πτώματα – Οι ανατριχιαστικές ιστορίες πίσω από τα παιχνίδια της Δύσης

Το πραγματικό τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία μετριέται σε… πτώματα – Οι ανατριχιαστικές ιστορίες πίσω από τα παιχνίδια της Δύσης
Ο πραγματικός απολογισμός του πολέμου στην Ουκρανία — και οι πιθανότητες που αντιμετωπίζει κάθε πλευρά — μπορεί να μετρηθεί σε σωρούς
Με ένα μακροσκελές άρθρο το AP δείχνει τις ανατριχιαστικές ιστορίες πίσω από τα παιχνίδια της Δύσης στην Ουκρανία.
Ο Oleksii Yukov, ένας 38χρονος εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών ηγείται μιας ομάδας εθελοντών συλλεκτών σωρών στην Ουκρανία.
Και έχει να διηγηθεί το δράμα των Ουκρανών, που ανέχονται μια κυβέρνηση που λέει το ίδιο και το ίδιο: πέθαναν σαν ήρωες.
«Μην κλαις», λέει σε πολλές μάνες καθημερινά ο Yukov. «Κανείς δεν θα τον βοηθήσει… Μην κλαις μπροστά σε κανέναν! Δεν αξίζουν τον κόπο. Κλάψε μόνο μπροστά στον τάφο του γιου σου», αναφέρει.
Ο Yukov λέει το ίδιο πράγμα σε όλες τις μητέρες.
Τους λέει να μιλήσουν για τα νεκρά παιδιά τους, έτσι θα μείνουν στη μνήμη τους.
Αλλά, κατά το ΑΡ, υπάρχει ένα άτομο συγκεκριμένα του οποίου η ιστορία δεν θέλει να ξεχαστεί ο Yukov: Ο Oleksandr Romanovych Hrysiuk — Sasha.
Σε ένα φωνητικό μήνυμα πέρυσι, ο Yukov προέτρεψε την Olha, τη μητέρα του να πει την ιστορία του Sasha. «Δεν έχουν όλοι μια τέτοια ιστορία», της είπε.
Αλλά άφησε έξω το πιο σημαντικό μέρος: Τι του κόστισε να φέρει τον Sasha στο σπίτι.

Μετρώντας σωρούς

Ο πραγματικός απολογισμός του πολέμου στην Ουκρανία — και οι πιθανότητες που αντιμετωπίζει κάθε πλευρά — μπορεί να μετρηθεί σε σωρούς.
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά σε δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών - ένας ανθρώπινος αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ερώτημα ποιος επικρατεί διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από το ποια πλευρά μπορεί να ανεχτεί μεγαλύτερες απώλειες.
Με αυτό το μέτρο, η Μόσχα έχει το πάνω χέρι.
Οι αναλυτές λένε ότι θα είναι δύσκολο για την Ουκρανία να ξεπεράσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, χωρίς σημαντικούς πόρους από τους διεθνείς εταίρους της.
Ωστόσο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν ενέκρινε βοήθεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, ακόμη και όταν οι στρατιώτες στο μέτωπο δεν διαθέτουν πυρομαχικά.
«Ο Putin δεν διοικεί μια δημοκρατία», είπε η Evelyn Farkas, πρώην ανώτερη αξιωματούχος του Πενταγώνου για τη Ρωσία και την Ουκρανία, η οποία τώρα διευθύνει το Ινστιτούτο Μακέιν στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
«Ο Putin έχει την πολυτέλεια να είναι πιο σκληρός και να αγνοεί τον αριθμό των σωρών».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, από την άλλη πλευρά, προεδρεύει σε ένα πιο δημοκρατικό σύστημα, «όπου η βούληση του λαού είναι στην πραγματικότητα το ισχυρότερο συστατικό της πολεμικής του μηχανής».
Η Ρωσία είχε 3,7 φορές περισσότερους άνδρες σε ηλικία μάχης από την Ουκρανία το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αυτό σημαίνει ότι, αν και η Ρωσία έχει υποστεί σχεδόν διπλάσια θύματα από την Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, σε κατά κεφαλήν βάση οι απώλειες της Ρωσίας παραμένουν χαμηλότερες από αυτές της Ουκρανίας.
Στα σημερινά επίπεδα προσλήψεων, το Κρεμλίνο μπορεί να διατηρήσει τα τρέχοντα ποσοστά φθοράς μέχρι το 2025, σύμφωνα με αξιολόγηση του Royal United Services Institute (RUSI), μιας δεξαμενής σκέψης στο Λονδίνο.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έκανε αυτή την εβδομάδα το πολιτικά δύσκολο βήμα της μείωσης της ηλικίας στρατιωτικής θητείας από τα 27 στα 25 σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τις τάξεις της.
«Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ένα άλλο νόμισμα», δήλωσε ο Nick Reynolds, ερευνητής στο RUSI.
«Οι Ρώσοι με τη βιομηχανική τους βάση και το μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό μπορούν να τα δαπανήσουν με λιγότερο κόστος».
Ο Yokov καταλαβαίνει ότι για τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, ο πόλεμος είναι γεωπολιτική, ο θάνατος μπορεί να μετρηθεί με αριθμούς και τα χρήματα έχουν μεγαλύτερη σημασία από τους άνδρες.

Χρειάζονται και οι τάφοι

Black Tulip είναι το όνομα του δικτύου εθελοντών συλλεκτών σωμάτων με τους οποίους συνεργάστηκε ο Yukov το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία.
Το Black Tulip διαλύθηκε από τότε, αλλά το όνομα έμεινε.
Ο Yukov συνέχισε να ιδρύει τη δική του ομάδα, που ονομάζεται Platsdarm, η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως «γέφυρα», για να συνεχίσει την αποστολή του Black Tulip.
Είναι δουλειά του Yukov να φέρει τους πάντες πίσω.
Έχει συλλέξει τα κομμάτια ενός ανθρώπου που ήταν διάσπαρτα στα δέντρα και τα έχει αποκαταστήσει στη μητέρα του στρατιώτη.
Έχει τραβήξει καυτά ανθρώπινα υπολείμματα από ένα ελικόπτερο που σιγοκαίει.
Κάποτε, μια μητέρα του ζήτησε να πάρει το χέρι του γιου της, το οποίο είχε ακούσει να κρέμεται σε ένα συγκεκριμένο δέντρο και το έκανε.
Ο Yukov αγωνίζεται με τον χρόνο, που διαλύει πτώματα, για να φέρει όλες τις ψυχές στο σπίτι.
Αλλά είναι πάρα πολλά.
Δεν μπορεί να τα χωρέσει όλα στο αυτοκίνητό του, άσχετα αν τα δένει στην οροφή, τα κουβαλάει στα χέρια του. Τον κατακλύζουν.
Η ιστορία του Yukov είναι η ιστορία των χώρων αίματος της Ουκρανίας, ενός τοπίου που μεταμορφώθηκε από γενιές συγκρούσεων.

Νεκροταφεία παντού

Όπως στους περισσότερους πολέμους, και οι δύο πλευρές έχουν υποβαθμίσει ή συγκαλύψει τις απώλειές τους και ο πραγματικός απολογισμός μπορεί να μην είναι γνωστός για χρόνια.
Όμως από τον ουρανό, τα πλήθη των νεκρών ήδη μεταμορφώνουν το τοπίο.
Οι τάφοι φαίνονται ίδιοι και στις δύο πλευρές: χωράφια, κάποτε άδεια, τώρα με συνονθύλευμα από φρέσκες ταφόπλακες.
Ο Πρόεδρος Zelensky είπε πρόσφατα ότι 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο, λιγότερο από το μισό από ό,τι υπολόγισαν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Οι απώλειες της Ρωσίας πιστεύεται ότι είναι περίπου διπλάσιες από αυτές της Ουκρανίας.
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και επισκέψεις, το Associated Press κατέγραψε την ταχεία ανάπτυξη των τάφων στρατιωτών σε μερικές βασικές τοποθεσίες στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπου οι νεκροί του πολέμου έχουν συσσωρευτεί σε κλίμακα.
Το Mediazona, ένα ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης, εντόπισε τις τοποθεσίες δεκάδων ρωσικών νεκροταφείων που έχουν φουσκώσει από νεκρούς πολέμου.
Μαζί με τη ρωσική υπηρεσία του BBC και ένα δίκτυο εθελοντών, έχουν επιβεβαιώσει τους θανάτους περίπου 50.000 Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την ευρείας κλίμακας εισβολή, αριθμός που λένε ότι μάλλον αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το ήμισυ του πραγματικού απολογισμού.
Η καταμέτρησή τους δεν περιλαμβάνει Ρώσους μαχητές από κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης