Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο Orban για να «αλώσει» τις Βρυξέλλες – Ουγγρική ισχύς στην καρδιά της Ευρώπης

Το σχέδιο Orban για να «αλώσει» τις Βρυξέλλες – Ουγγρική ισχύς στην καρδιά της Ευρώπης
Η Ουγγαρία προετοιμάζεται για ...πόλεμο εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και της ουγγρικής προεδρίας

Η Ουγγαρία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Viktor Orban, προετοιμάζεται για πόλεμο.
"Πρέπει να πάμε βαθύτερα, να καταλάβουμε θέσεις, να συγκεντρώσουμε συμμάχους και να διορθώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο 60χρονος Ούγγρος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στα τέλη του 2023.
"Δεν αρκεί να είμαστε θυμωμένοι. Πρέπει να καταλάβουμε τις Βρυξέλλες".
Ο Orban, σημειώνει το Politico, καταφέρεται εδώ και καιρό εναντίον της ΕΕ, χρησιμοποιώντας την ως αποδιοπομπαίο τράγο για να διεγείρει τη λαϊκιστική υποστήριξη και παρουσιάζοντας τη σχέση της χώρας του με τις Βρυξέλλες ως μια μάχη "εμείς εναντίον αυτών" για να σφυρηλατήσει μια δεξιά ιδεολογία που εδράζεται στον εθνικισμό και τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.

Αλλαγή στάσης

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια -και ιδίως μετά την επανεκλογή του για πέμπτη θητεία τον Απρίλιο του 2022- παρατηρείται μια αλλαγή στον τόνο του Orban και μια αλλαγή στην προσέγγισή του απέναντι στην ΕΕ.
Στο πρόσωπο του Ούγγρου ηγέτη, η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν νέο τύπο ευρωσκεπτικιστή, ο οποίος δεν θέλει να εγκαταλείψει το μπλοκ, αλλά αντίθετα να το διαμορφώσει, βάζοντας τη σφραγίδα του σε πολιτικές από τη στήριξη της Ουκρανίας έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μετανάστευση.
Ο Orban έχει διοχετεύσει χρήματα και πόρους στις Βρυξέλλες, δημιουργώντας την υποδομή για να διαμορφώσει τη συζήτηση στην πρωτεύουσα της ΕΕ, καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ τον Ιούλιο, μετά την αναμενόμενη άνοδο της δεξιάς στις εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ελευθερία και την κυριαρχία της Ουγγαρίας, πρέπει να καταλάβουμε τις Βρυξέλλες και να φέρουμε την αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Όρμπαν σε συγκέντρωση στη Βουδαπέστη με αφορμή την εθνική επέτειο της Ουγγαρίας στις 15 Μαρτίου.
Η Zsuzsanna Szelenyi, πρώην σύμμαχος που μετατράπηκε σε επικριτή του και συγγραφέας του βιβλίου "Tainted Democracy", δήλωσε ότι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να διαμορφώσει την πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη - και να σφυρηλατήσει δεσμούς με ομοϊδεάτες συντηρητικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες - αντανακλούν την αυτοπεποίθηση ενός ηγέτη που δεν αντιμετωπίζει πλέον σημαντική αντιπολίτευση στη Βουδαπέστη, αφού επανεξελέγη το 2022 με πλειοψηφία δύο τρίτων στο ουγγρικό κοινοβούλιο.
Ενώ ο Οrban αντιμετωπίζει νέα αντιπολίτευση με τη μορφή του Péter Magyar, πρώην αξιωματούχου του κόμματος Fidesz του Ούγγρου ηγέτη, δεν είναι ακόμη σαφές αν ο νεόκοπος θα αποδειχθεί σοβαρή απειλή.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζει να αντιμετωπίζει πιέσεις από τις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της ΕΕ έχουν απειλήσει να διακόψουν τη χρηματοδότηση λόγω ανησυχιών για τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία.

Στην καρδιά των Βρυξελλών

Στο κέντρο των Βρυξελλών, στη γωνία από την αμερικανική και τη ρωσική διπλωματική αποστολή, μια λεγεώνα οικοδόμων εργάζεται σκληρά.
Η ουγγρική κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει την ανακαίνιση ενός τεράστιου αρχοντικού του 18ου αιώνα που αγόρασε το 2021 εγκαίρως για τον Ιούλιο, όταν η Βουδαπέστη αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, του οργάνου όπου συναντώνται διπλωμάτες, υπουργοί και τεχνικοί σύμβουλοι για να καθορίσουν την πολιτική του μπλοκ.
Ο νέος χώρος -το αρχοντικό στέγαζε προηγουμένως το βελγικό υπουργείο Οικονομικών- θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες ουγγρικές πρεσβείες στην ΕΕ και το Βέλγιο και θα λειτουργεί ως σημείο συνάντησης και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουγγαρίας στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, Tamás Iván Kovács.
"Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μία από τις παλαιότερες χώρες της Ευρώπης, με ιστορία άνω των 1.000 ετών και με έναν πολύ πλούσιο και πολύ μοναδικό πολιτισμό", είπε, αναφέροντας ονομαστικά συνθέτες όπως ο Φραντς Λιστ και ο Μπέλα Μπάρτοκ, καθώς και Ούγγρους νομπελίστες και σπουδαίους λογοτέχνες.
Το αρχοντικό, το οποίο οι Ούγγροι αξιωματούχοι ήδη αποκαλούν "Σπίτι της Ουγγαρίας", είναι απλώς η τελευταία προσθήκη στην αυξανόμενη επίθεση ήπιας ισχύος της Βουδαπέστης στις Βρυξέλλες.

Ιδεολογική επίθεση

Επικεφαλής της ιδεολογικής επίθεσης της χώρας είναι το Mathias Corvinus Collegium (κοινώς MCC), μια δεξαμενή σκέψης που υποστηρίζεται από τον Orbán.
Η οργάνωση που συνδέεται με την κυβέρνηση άνοιξε παράρτημα στις Βρυξέλλες το 2022, προσφέροντας μια αδιαμαρτύρητα συντηρητική άποψη για τις υποθέσεις της ΕΕ, καθώς επιδιώκει να διαταράξει το κύκλωμα των δεξαμενών σκέψης των Βρυξελλών.
Το παράρτημα των Βρυξελλών, με προσωπικό περίπου 20 ατόμων, είναι παρακλάδι ενός ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου εκπαιδευτικού ιδρύματος με έδρα τη Βουδαπέστη, στο οποίο χορηγήθηκε 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ από το ουγγρικό κράτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID - την ώρα που η Βουδαπέστη έσφιγγε τα λουριάσε άλλους ακαδημαϊκούς οργανισμούς στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του υποστηριζόμενου από τον George Soros  Κεντρικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.
Για να διαποτίσει την επόμενη γενιά των Ούγγρων φωστήρων με συντηρητικές αξίες, ο οργανισμός δίνει σε παιδιά, συχνά από φτωχές οικογένειες, υποτροφίες για να φοιτήσουν σε κέντρα σε όλη την Ουγγαρία, όπου συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες και εκπαίδευση.
"Υπάρχει η πιθανότητα να είναι μεταξύ των ηγετών της επόμενης γενιάς της Ουγγαρίας, όχι μόνο στον πολιτικό τομέα, αλλά και στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, των επιχειρήσεων", δήλωσε ο Balázs Orbán, κορυφαίος σύμβουλος (αλλά όχι συγγενής) του Ούγγρου πρωθυπουργού και κινητήριος μοχλός της MCC.
Σε μια πρόσφατη εκδήλωση του MCC στις Βρυξέλλες, νεαροί υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμείχθηκαν με εκπροσώπους από χώρες της ΕΕ, καθώς άκουσαν από διάφορους δεξιούς ομιλητές για την άνοδο του λαϊκισμού.
Στόχος της ένωσης, δήλωσε ο διευθυντής Frank Furedi στους παρευρισκόμενους, ήταν να παρέχει στους ανθρώπους τους "πνευματικούς πόρους" για να αντιμετωπίσουν μια κυρίαρχη κουλτούρα που θέλει να "χώσει την πολιτική των φύλων στο λαιμό μας" και να "καταστρέψει το παρελθόν μας".

Άνοδος της ακροδεξιάς

Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει τους επόμενους μήνες ως ένα κρίσιμο παράθυρο για πολιτική αλλαγή.
Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι πολίτες όλου του μπλοκ θα επιλέξουν τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα προκαλέσουν μια ευρύτερη αναδιοργάνωση των κορυφαίων ηγετικών ρόλων της ΕΕ σε όλο το μπλοκ, σημειώνει το Politico.
Όλα τα σημάδια δείχνουν μια στροφή προς τα δεξιά.
Πρόσφατη δημοσκόπηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων προέβλεπε μια δεξιά άνοδο στις εκλογές του Ιουνίου, με λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα να κερδίζουν έδαφος και κεντρώες και αριστερές δυνάμεις να χάνουν έδρες - μια μετατόπιση που θα συνέπιπτε με την ανάληψη της ηγεσίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ουγγαρία.
"Δεν έχω δει τόσο καλή ευκαιρία για τις εθνικές, συντηρητικές, κυριαρχικές και χριστιανικές δυνάμεις να γίνουν κυρίαρχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολύ καιρό", δήλωσε ο Ούγγρος ηγέτης τον Μάρτιο.
Η δήλωση του Orban αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόμενη από αποσπάσματα που τον δείχνουν να τρίβεται με δεξιούς Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Marine Le Pen και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico.

Η ατζέντα Orban

Τι θέλει λοιπόν ο Orban;
Τις περισσότερες φορές ο Ούγγρος ηγέτης και οι γύρω του διατυπώνουν τις φιλοδοξίες τους με αρνητικό τρόπο: καταφέρονται κατά της γραφειοκρατίας, των μεταναστών, της "ατζέντας LGBTQ" και της βοήθειας προς το Κίεβο στον πόλεμό του κατά της Ρωσίας.
Αυτό που δεν κάνουν είναι να προτείνουν ότι η Ουγγαρία πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης