Διεθνή

Κίνα: Μην τολμήσετε να επιβάλετε κυρώσεις για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, τα αντίποινα θα είναι φοβερά

Κίνα: Μην τολμήσετε να επιβάλετε κυρώσεις για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, τα αντίποινα θα είναι φοβερά
Από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, το Πεκίνο καταβάλλει ενεργές προσπάθειες διαμεσολάβησης με στόχο την ειρήνευση
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον κινεζικών εταιρειών και τραπεζών που συναλλάσσονται με τη Ρωσία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στη λήψη σημαντικών αντίμετρων από την Κίνα, ανέφερε η εφημερίδα Global Times την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, επικαλούμενη τη γνώμη ειδικών.
«Εάν οι ΗΠΑ κυρώσουν κινεζικές εταιρείες που κάνουν κανονικές συναλλαγές με τη Ρωσία (…), αυτό θα ήταν πολύ ασύγγνωστο, καθώς η Κίνα θα ανταποδώσει σίγουρα», αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας.
Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, το Πεκίνο καταβάλλει ενεργές προσπάθειες διαμεσολάβησης και «ποτέ δεν προσθέτει καύσιμα στη φλόγα» της γεωπολιτικής σύγκρουσης .
Ο Cui Heng, μελετητής από το Εθνικό Ινστιτούτο της Κίνας για τη Διεθνή Ανταλλαγή και Νομική Συνεργασία SCO, με έδρα τη Σαγκάη, σημείωσε ότι η χρονική στιγμή της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov στην Κίνα είναι «πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς σχεδόν συμπίπτει με αυτή της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και πραγματοποιείται πριν από την πιθανή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken».
«Αυτό δείχνει την πολυπλοκότητα της αλληλεπίδρασης μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και ΗΠΑ.
Σε αυτές τις τριμερείς σχέσεις, η Κίνα καθοδηγείται από τα δικά της εθνικά συμφέροντα», διευκρίνισε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον Yang Jin, συνεργάτη ερευνητή στο Ινστιτούτο Σπουδών Ρωσικής, Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, το Πεκίνο τηρεί «τις δικές του αρχές» στην ανάπτυξη σχέσεων με μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες .
«Δεν θα εμπλακούμε ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και δεν θα ανακατευτούμε στους δεσμούς μεταξύ άλλων χωρών, επομένως ελπίζουμε οι ΗΠΑ να δείξουν τον ίδιο σεβασμό στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας», τόνισε.
Η Janet Yellen δήλωσε τη Δευτέρα (8/4) σε συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψή της στην Κίνα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε κινεζικές επιχειρήσεις και τράπεζες για την υποστήριξή τους στη Ρωσία στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Διευκρίνισε ότι είχε μια «σκληρή» συνομιλία με την κινεζική ηγεσία για σχετικά θέματα εθνικής ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης