Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές προς το Ισραήλ λόγω της γενοκτονίας στη Γάζα

Η  Τουρκία επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές προς το Ισραήλ λόγω της γενοκτονίας στη Γάζα
Τα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αλουμινίου, χάλυβα, δομικών προϊόντων, λιπασμάτων και καυσίμων αεροσκαφών από την Τουρκία
Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 ότι περιορίζει τις εξαγωγές ενός ευρέος φάσματος προϊόντων στο Ισραήλ μέχρι να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει την αδιάλειπτη ροή βοήθειας στη Γάζα, μετά από έξι μήνες ανηλεών ισραηλινών επιδρομών στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα απαντήσει στα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αλουμινίου, χάλυβα, δομικών προϊόντων, λιπασμάτων και καυσίμων αεροσκαφών από την Τουρκία.
Η Τουρκία είναι από τους πιο σκληρούς επικριτές των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.300 Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει βήματα για διεθνή καταδίκη του Ισραήλ για γενοκτονία και έστειλε χιλιάδες τόνους βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι παγωμένες εδώ και χρόνια.
Οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών παρέμειναν ισχυροί στο παρελθόν, αλλά έχουν παρακμάσει από την έναρξη της σύγκρουσης.
Οι εμπορικοί περιορισμοί ήρθαν μια ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan υποσχέθηκε αντίποινα κατά του Ισραήλ αφού απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας να συμμετάσχει σε επιχείρηση αεροπορικής ρίψης βοήθειας στη Γάζα, λέγοντας ότι θα εφαρμοστούν «βήμα προς βήμα» και «χωρίς καθυστέρηση».
Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι τα μέτρα θα ισχύουν για τις εξαγωγές προϊόντων από 54 διαφορετικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων σιδήρου, μαρμάρου, χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, τούβλων, λιπασμάτων, δομικού εξοπλισμού και προϊόντων, καυσίμων αεροσκαφών και άλλων.
«Αυτή η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κηρύξει επειγόντως κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει την ανεμπόδιστη ροή επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε.
Το υπουργείο είπε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να «παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αγνοεί τις πολυάριθμες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός και την αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια».

Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ 

Ανέφερε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πέραν των αποφάσεων προσωρινής διαταγής με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου και 28 Μαρτίου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο πλαίσιο της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής για φερόμενη παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948 που «υποχρέωσε το Ισραήλ να καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός».
Το Τελ Αβίβ πρέπει, «σε πλήρη συνεργασία με τον ΟΗΕ, να επιτρέψει την αδιάλειπτη παροχή όλης της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών και των υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται», πρόσθεσε.
Απαντώντας στα μέτρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Katz επισήμανε ότι η Τουρκία «παραβίασε μονομερώς» τις εμπορικές συμφωνίες με το Ισραήλ.
Ο Katz υποστήριξε ότι ο Tayyip Erdogan «θυσιάζει τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να στηρίξει τη Hamas και εμείς θα απαντήσουμε το ίδιο».
Το υπουργείο του ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα υιοθετήσει παρόμοια μέτρα κατά της Τουρκίας και ετοιμάζει μια «διευρυμένη λίστα προϊόντων» που σκοπεύει να σταματήσει τις εισαγωγές από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων δομικών υλικών όπως χάλυβας και τσιμέντου.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι επικοινώνησε με οργανισμούς στις ΗΠΑ και τους ζήτησε να σταματήσουν να επενδύουν στην Τουρκία και να μην εισάγουν τουρκικά προϊόντα.
Ο πόλεμος έβαλε τέλος σε μια σταδιακή αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων που κορυφώθηκε με τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών το 2022.
Λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, ο Πρόεδρος Erdogan ανακάλεσε τον απεσταλμένο της Άγκυρας στο Τελ Αβίβ και πίεσε τους Ισραηλινούς διοικητές και πολιτικούς ηγέτες να δικαστούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση αντιμετώπισε κριτική για τη συνέχιση των εμπορικών δεσμών με το Ισραήλ.
Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι όλες οι κρατικές επιχειρήσεις είχαν σταματήσει οποιαδήποτε ανταλλαγή και ότι το υπόλοιπο εμπόριο με το Ισραήλ διενεργείται από ιδιωτικές εταιρείες, οι περισσότερες με ξένη ιδιοκτησία.
Η Παλαιστίνη εξαρτάται από το Ισραήλ στις συνοριακές πύλες και στα λιμάνια. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα από τα εμπορεύματα από την Τουρκία

Ο όγκος του διεθνούς εμπορίου 

Η Παλαιστίνη πρέπει να περάσει από τα ισραηλινά τελωνεία και λιμάνια για να φτάσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Πολλοί έμποροι και επιχειρηματίες έχουν υποστηρίξει ότι οι παλαιστινιακές επιχειρήσεις θα επηρεαστούν εάν το εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας διακοπεί πλήρως.
Ο όγκος των εμπορικών σχέσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων (TIM), το εμπόριο με το Ισραήλ έχει μειωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Οι συνολικές εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια (35,41 δισεκατομμύρια TL), μειωμένες κατά 21,6% σε ετήσια βάση έτος, έδειξαν τα στοιχεία.
Σύμφωνα με το TIM και το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat), οι εξαγωγές ανήλθαν σε 5,43 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 7,03 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Η Τουρκία είχε ήδη σταματήσει να στέλνει στο Ισραήλ προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης