Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maloof (Πεντάγωνο): «Αχίλλειος πτέρνα» για τις ΗΠΑ οι βάσεις κοντά στο Ιράν - Επικίνδυνο προηγούμενο η επίθεση στο Ισραήλ

Maloof (Πεντάγωνο): «Αχίλλειος πτέρνα» για τις ΗΠΑ οι βάσεις κοντά στο Ιράν - Επικίνδυνο προηγούμενο η επίθεση στο Ισραήλ
Η κλίμακα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ υποδηλώνει ότι η Τεχεράνη έστελνε ένα μήνυμα, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει «εξαιρετικές ικανότητες», είπε ο Maloof.
Οι φόβοι για μεγαλύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή προκλήθηκαν μετά την εκτόξευση μιας μαζικής επίθεσης του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ, με τη βοήθεια της Hezbollah και των Houthi της Υεμένης.
Το Ιράν είπε ότι η επίθεση ήταν απάντηση στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας από το Ισραήλ, ο οποίος σκότωσε επτά μέλη του επίλεκτου Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.

Η μαζική επίθεση αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ από τη δική του επικράτεια είναι ένα σημάδι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να «κλιμακωθεί σε εκτός ελέγχου σύγκρουση».

Επικίνδυνο προηγούμενο η επίθεση

Ο Michael Maloof, πρώην ανώτερος αναλυτής ασφαλείας στο γραφείο του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε στο Sputnik ότι η πρώτη άμεση ιρανική επίθεση στο Ισραήλ αποτέλεσε επικίνδυνο προηγούμενο.
«Η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί σε κάτι όχι μόνο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, αλλά πέρα από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε.
Η επίθεση του Ιράν, την οποία δήλωσε ότι ήταν μια πράξη «αυτοάμυνας» μετά το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό, αρχικά προοριζόταν να είναι «περιορισμένη», είπε ο Maloof.
Το Ιράν έστειλε αρχικά «σμήνη drones με αναμμένα φώτα ως ένδειξη ψυχολογικού πολέμου», αλλά η αποστολή πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη ήταν μια «ευδιάκριτη κλιμάκωση», είπε ο Maloof.

Η κλίμακα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ υποδηλώνει ότι η Τεχεράνη έστελνε ένα μήνυμα, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει «εξαιρετικές ικανότητες», είπε ο Maloof.

«Έχουν αναπτύξει εξαιρετικά τις πυραυλικές τους ικανότητες, έχουν drones, πυραύλους κρουζ και μερικούς από τους πιο ακριβείς βαλλιστικούς πυραύλους στην περιοχή αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι αυτό έδειξε ξεκάθαρα ότι το Ιράν έχει μια ικανότητα.
Νομίζω ότι είναι περιορισμένο.
Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό σε σταθερή βάση.
Και έστειλαν το πιο αργό τους διάταγμα, όπως drones (Μη επανδρωμένα οχήματα - UAV).
Αλλά ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν υπερηχητικά», σημείωσε ο Maloof.
«Πιστεύω ότι αν το Ισραήλ ανταπαντούσε, τότε νομίζω ότι θα εμπλέκονταν με τους πιο εξελιγμένους πυραύλους και υπερηχητικούς, ενδεχομένως, εάν τους έχουν», πρόσθεσε. "Τότε μιλάτε για μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή.

Είναι ήδη άνευ προηγουμένου, αλλά αυτή η κλιμάκωση θα μπορούσε ακόμη και να επιταχυνθεί που θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει άλλες και να επεκταθεί πέρα από αυτήν την περιοχή."


Το Ιράν πραγματοποίησε μια μαζική επίθεση με drone και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ μαζί με τη Λιβανική Hezbollah και την κυβέρνηση της Υεμένης υπό την ηγεσία του Ansar Allah.
Πάνω από 300 βλήματα εκτοξεύτηκαν στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν.
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) είπε ότι η επίθεση ήταν μια πράξη αυτοάμυνας ως αντίποινα για «το χτύπημα στο τμήμα του προξενείου της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό».
Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι το 99% των βλημάτων αναχαιτίστηκαν, αλλά πρόσθεσε ότι «εντοπίστηκε ένας μικρός αριθμός χτυπημάτων», μεταξύ άλλων σε βάση στο νότιο Ισραήλ, «όπου προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε υποδομές».
Όλα τα σημάδια δείχνουν την πιθανότητα να ξεσπάσει ένας μεγαλύτερος περιφερειακός πόλεμος, προειδοποίησε ο Maloof, προσθέτοντας ότι όλα εξαρτώνται πλέον από την αντίδραση του Ισραήλ.

«Είναι αυτό ένα βραβείο, ένας ένας προς έναν ή μια περαιτέρω κλιμάκωση;» ρώτησε.

«Πιστεύω ότι λαμβάνουμε ήδη αυτό το μήνυμα από τον Netanyahu, τους υπουργούς του, ότι θα απαντήσουν...
Το πώς θα αντιδράσουν θα καθορίσει την έκταση αυτής της κλιμάκωσης στην περιοχή [της Μέσης Ανατολής]», τόνισε ο Maloof.
«Ανησυχώ πολύ που καμία πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί σε αυτό το σημείο».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είναι έτοιμος να «συνεχίσει έναν ατελείωτο πόλεμο στην περιοχή», πρότεινε ο Maloof, προσθέτοντας ότι «γνωρίζει ότι είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ» και θα μπορούσε να επιλέξει να χτυπήσει τώρα, εκμεταλλευόμενος αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας».
«Μπορεί να μην έχει τέτοια ευκαιρία υπό μια πιθανή κυβέρνηση Trump που θα έρθει [μετά τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο]», είπε ο ειδικός.
Εξετάζοντας πιθανά σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ, σημείωσε ότι το Τελ Αβίβ είχε ήδη δηλώσει δημόσια την πρόθεσή του να «διώξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν».
«Αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, συν ότι δεν γνωρίζω ότι έχουν τη δύναμη να το κάνουν σε οποιαδήποτε συνεπή βάση, και δεύτερον, δεν πιστεύω ότι έχουν τα λεγόμενα «bunker busters» που θα ήταν χρειαζόταν να είναι σε θέση να τρυπήσει μέσα από τα βουνά για να φτάσει σε αυτές τις εγκαταστάσεις.
Οι ΗΠΑ ήταν απρόθυμες να δώσουν στο Ισραήλ αυτά τα πυρομαχικά, είπε ο Maloof.

Όσο για τις ΗΠΑ, έχουν ήδη «μπουχτίσει σε αυτό», σημείωσε ο Maloof.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εξέδωσε δήλωση για την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αφού μίλησε τηλεφωνικά με τον Netanyahu.
Ο Biden καταδίκασε την επίθεση «με τον πιο έντονο τρόπο».
Επιβεβαίωσε τη «σιδηρά δέσμευση» της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν την κλιμάκωση», αλλά «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν» την άμυνα του Ισραήλ.
«Θα κάνω διαβουλεύσεις με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ώρες και ημέρες», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης