Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές φιάσκο οι δυτικές κυρώσεις - ΔΝΤ: Η Ρωσία με την ταχύτερη ανάπτυξη από όλες τις μεγάλες οικονομίες

Πρωτοφανές φιάσκο οι δυτικές κυρώσεις - ΔΝΤ: Η Ρωσία με την ταχύτερη ανάπτυξη από όλες τις μεγάλες οικονομίες
Η Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2024

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2024, ανέφερε το ΔΝΤ στις τελευταίες του Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ξεπερνώντας τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για τις ΗΠΑ (2,7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,5%), τη Γερμανία (0,2%) και τη Γαλλία (0,7%).
Η πρόβλεψη είναι ενοχλητική για τα δυτικά έθνη που έχουν επιδιώξει να απομονώσουν οικονομικά και να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις σε κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν κάνει πιο αυτάρκη και ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές, σημειώνει το CNBC.
Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και η υποτιθέμενη αποφυγή κυρώσεων και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, της επέτρεψαν να διατηρήσει ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.

 Νέα κανονικότητα

Το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας επεκτάθηκε επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς οι αμυντικές δαπάνες και η παραγωγή εκτοξεύτηκαν.
Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει προσαρμοστεί σε μια "νέα κανονικότητα" καθώς η οικονομία της έχει τεθεί σε πολεμική βάση.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας θα μετριαστεί το 2025, μειούμενη στο 1,8%, "καθώς οι επιδράσεις των υψηλών επενδύσεων και της εύρωστης ιδιωτικής κατανάλωσης, που υποστηρίζονται από την αύξηση των μισθών σε μια σφιχτή αγορά εργασίας, εξασθενούν".
Το ΔΝΤ, περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τον Καναδά και την Ιαπωνία στις προηγμένες οικονομίες.
Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία παραμένουν στις κατηγορίες της "αναδυόμενης και αναπτυσσόμενης" Ευρώπης και της Ασίας, αντίστοιχα.

Οικονομία πολέμου και προκλήσεις

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές αντιξοότητες παρά τις ρόδινες προβλέψεις του Ταμείου για τη χώρα των περίπου 145 εκατομμυρίων κατοίκων.
"Αυτό που μας λένε τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι ότι πρόκειται για μια οικονομία πολέμου στην οποία το κράτος - το οποίο ας θυμηθούμε, είχε ένα πολύ σημαντικό μαξιλάρι, χτισμένο επί πολλά χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας - επενδύει σε αυτή την οικονομία πολέμου", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva στον Dan Murphy του CNBC στη Σύνοδο Κορυφής  στο Ντουμπάι τον Φεβρουάριο.
"Αν κοιτάξετε τη Ρωσία, σήμερα, η παραγωγή αυξάνεται, για τον στρατό, και η κατανάλωση μειώνεται.
Και αυτό είναι λίγο πολύ αυτό που συνέβαινε στη Σοβιετική Ένωση.
Υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης", εξήγησε.
Η Georgieva δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις που σχετίζονται με τη φυγή εξειδικευμένων εργαζομένων και "λόγω της μειωμένης πρόσβασης στην τεχνολογία που συνεπάγεται η επιβολή ... κυρώσεων".
Η Διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina δήλωσε στους βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας στις 8 Απριλίου ότι η παραγωγή στη χώρα περιορίζεται από τις ελλείψεις εργαζομένων, σύμφωνα με το Reuters, αν και σημείωσε ότι η ρωσική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό

Την περασμένη εβδομάδα, η Nabiullina εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για τον πληθωρισμό της Ρωσίας (7,7% τον Μάρτιο), λέγοντας ότι πιστεύει ότι η κορύφωση έχει περάσει, αν και είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 16% στην επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο 12,5% μέχρι το τέλος του 2024, ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα, πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 4%.
Έχοντας ξεκινήσει την πέμπτη θητεία του στην εξουσία, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει υποσχεθεί να ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία, με αυξημένες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις δημόσιες υποδομές.
Έδωσε επίσης σήμα ότι θα αυξηθούν οι φόροι για τις μεγαλύτερες εταιρείες και τους πλούσιους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης