Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλος υποκριτής ο Netanyahu: Στήριξε και δυνάμωσε την Hamas για να αποτρέψει την λύση δύο κρατών, αποφεύγοντας διεθνείς πιέσεις

Μεγάλος υποκριτής ο Netanyahu: Στήριξε και δυνάμωσε την Hamas για να αποτρέψει την λύση δύο κρατών, αποφεύγοντας διεθνείς πιέσεις
Η απερίσκεπτη εκμετάλλευση της Hamas από το Ισραήλ είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η ομάδα....
«Για την σύγκρουση στη Γάζα φταίει ξεκάθαρα το Ισραήλ το οποίο «κυνικά και σκόπιμα χρηματοδότησε και στήριξε τη Hamas «ώστε να μην αντιμετωπίσει εξωτερική πίεση να δώσει στους Παλαιστίνιους την ελευθερία τους» και να αποφύγει την λύση των δύο κρατών» υποστήριξε ο αναλυτής Dave Smith αναφερόμενος στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ισραήλ, το Ιράν και την Παλαιστίνη.

Τα λεγόμενα του Ισραηλινού πρωθυπουργού αποκαλύπτουν:

2023
Στον απόηχο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από την παλαιστινιακή οργάνωση Hamas, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε: «Οι δυνάμεις του πολιτισμού πρέπει να υποστηρίξουν το Ισραήλ για να νικήσει τη Hamas…
Στην καταπολέμηση της Hamas, το Ισραήλ δεν πολεμά μόνο για τον λαό του, αλλά παλεύει για κάθε χώρα που αντιστέκεται στη βαρβαρότητα».

2019

Αυτά τα συναισθήματα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που μοιράστηκε ιδιωτικά ο Netanyahu το 2019.
«Όποιος θέλει να εμποδίσει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Hamas και τη μεταφορά χρημάτων στη Hamas», είπε ο Netanyahu στους νομοθέτες του Κόμματος Λικούντ, σύμφωνα με τη Haaretz, τη μακροβιότερη εφημερίδα του Ισραήλ.
Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην αποτροπή της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) που εδρεύει στη Δυτική Όχθη από το να κυβερνήσει τη Γάζα και να δώσει στους Παλαιστίνιους μια σχετικά μετριοπαθή, ενιαία φωνή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας -- να απομονώσουμε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη».

Πίσω στο 1970... εχθρός ήταν η PLO του Arafat, οπότε χρειαζόταν ένας... αντίπαλος!

Η απερίσκεπτη εκμετάλλευση της Hamas από το Ισραήλ είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η ομάδα.
Πράγματι, δεκαετίες πριν από την κεκλεισμένων των θυρών ειλικρίνεια του Netanyahu, η ισραηλινή κυβέρνηση ώθησε τη Hamas στην αρχική της θέση, με άμεση και έμμεση οικονομική υποστήριξη.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ο εχθρός του Ισραήλ ήταν η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).
Σε πλήρη αντίθεση με τη Hamas -- η οποία προέκυψε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα -- η PLO ήταν μια κοσμική, αριστερή οργάνωση, υπό την ηγεσία του Yasser Arafat, ο οποίος ήταν επικεφαλής της φατρίας της Fatah της PLO.
Όπως είπε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA στον Richard Sale της UPI το 2001, η αρχική ενίσχυση της Hamas από το Ισραήλ «ήταν μια άμεση προσπάθεια να διχάσει και να μειώσει την υποστήριξη για μια ισχυρή, κοσμική PLO χρησιμοποιώντας μια ανταγωνιστική θρησκευτική εναλλακτική».

Η αρχή της Hamas το 1967

Ισλαμιστικές ομάδες άρχισαν να αναδεικνύονται στη Γάζα στον απόηχο του Πολέμου του 1967, καθώς ανέλαβαν εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και υποδομές πρωτοβουλίες για να βελτιώσουν τη ζωή των Παλαιστίνιων προσφύγων εκεί.
Όταν εγγράφηκε για πρώτη φορά στις ισραηλινές αρχές το 1978, η Hamas είχε επικεφαλής τον Σεΐχη Ahmed Yassin, έναν ημίτυφλο, καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι μουσουλμάνο κληρικό που ίδρυσε σχολεία και κλινικές σε όλη τη Γάζα.
Το Ισραήλ υποστήριξε τις προσπάθειές του και ενέκρινε επίσης την ίδρυση του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας…το οποίο θα γινόταν ένα εξτρεμιστικό κέντρο που θα θεωρούνταν αντάξιο των ισραηλινών βομβών.
Ο Ισραηλινός ταξίαρχος Yitzhak Segev, ο οποίος ήταν κυβερνήτης της Γάζας και είχε συχνή επαφή με τον Yassin, είπε στη Wall Street Journal ότι αντιλήφθηκε πλήρως τους απώτερους στόχους του Yassin -- να αντικαταστήσει το Ισραήλ με ένα ισλαμικό κράτος -- και τους κινδύνους της ιδεολογίας της Hamas.
02_16.jpg
(Στην φωτογραφία του ΑΡ ο Yassin, τον οποίο υποστήριξε αρχικά το Ισραήλ, αλλά τον δολοφόνησε το 2004 με ρουκέτα που χτύπησε το όχημά του ενώ πήγαινε στην Γάζα για να προσευχηθεί όπως μεταφέρει το ΒΒC)

Ωστόσο, εκείνη την εποχή, το Ισραήλ έδωσε προτεραιότητα στην υπονόμευση της Fatah που ηγείτο της PLO.


Στον απόηχο της επανάστασης του Ιράν το 1979 που είδε ένα κοσμικό, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ καθεστώς να αντικατασταθεί από μια Ισλαμική Δημοκρατία, η Hamas και άλλοι ισλαμιστές έγιναν πιο δημοφιλής, φιλόδοξοι -- και βίαιοι.
Ανεξάρτητα από αυτό, η οικονομική υποστήριξη του Ισραήλ συνεχίστηκε, είπε μια πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην UPI το 2001, λέγοντας ότι η υποστήριξη τώρα είχε ένα επιπλέον σκεπτικό -- να αποκτήσει πληροφορίες και να εντοπίσει τα πιο επικίνδυνα από τα μέλη της Hamas.
Ωστόσο, ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ τόνισε έναν πολύ πιο απαίσιο στόχο του Ισραήλ: να εξαλείψει την ευκαιρία για πρόοδο στην επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
«Η σκέψη ορισμένων από το δεξιό ισραηλινό κατεστημένο ήταν ότι η Hamas και οι άλλες ομάδες, εάν αποκτούσαν τον έλεγχο, θα αρνούνταν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία και θα τορπιλίσουν όποιες συμφωνίες είχαν τεθεί σε εφαρμογή», είπε αξιωματούχος.

Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στο Ισραήλ να συνεχίσει να μιλάει για λύση δύο κρατών, ενώ θα θρηνούσε «για τα μάτια του κόσμου» την έλλειψη «εταίρου για την ειρήνη» από την παλαιστινιακή πλευρά.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ θα συνέχιζε να αλλάζει «τα δεδομένα στο έδαφος» κατεδαφίζοντας παλαιστινιακά σπίτια, επιτρέποντας περισσότερους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και αποκλείοντας τη δημιουργία ενός συνεχόμενου παλαιστινιακού κράτους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.
Το 2015, ο Bazalel Smotrich, ηγέτης του το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα και τώρα ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ είπε: «Στο διεθνή χώρο ανταγωνισμού, σε αυτό το παιχνίδι της απονομιμοποίησης… η Παλαιστινιακή Αρχή είναι υποχρέωση και η Hamas είναι ένα περιουσιακό στοιχείο.
Είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Κανείς δεν θα το αναγνωρίσει, κανείς δεν θα του δώσει καθεστώς στο [Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο] και κανείς δεν θα τον αφήσει να προωθήσουν ψηφίσματα στον ΟΗΕ».

Rapoport: Εχθρός για το Ισραήλ δεν είναι η Hamas, αλλά η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους - Μέχρι και την Al Qaeda βοήθησε!

«Στα μάτια της ισραηλινής δεξιάς, η πραγματική απειλή για το Ισραήλ δεν είναι η βία και η τρομοκρατία της Hamas -- ο κίνδυνος είναι μια ειρηνευτική συμφωνία...και η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», έγραψε ο Meron Rapoport στο περιοδικό +972 με έδρα το Τελ Αβίβ.
Σημειώνεται ότι η Hamas δεν είναι η μόνη εξτρεμιστική ομάδα για την οποία η ισραηλινή δεξιά έχει δείξει ήπια θέση.
Υπό μια προηγούμενη κυβέρνηση Netanyahu, το Ισραήλ παρείχε ιατρική βοήθεια σε τραυματισμένα μέλη της Al Qaeda και τα έστειλε πίσω για να πολεμήσουν την κοσμική, ευθυγραμμισμένη με το Ιράν κυβέρνηση στη Συρία… όπου η ομάδα τους απήγαγε, βασάνιζε και δολοφόνησε επίσης αμάχους.
01_3.jpeg
(Οι ισραηλινοί οικισμοί έχουν φαινομενικά εξαλείψει την πιθανότητα δημιουργίας ενός συνεχόμενου παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη (γραφικό του Vox)

Ο πρώην επικεφαλής της Mossad Efraim Halevi είπε ότι η βοήθεια του Ισραήλ ήταν αποδεκτή επειδή «η Al Qaeda, από όσο θυμάμαι καλύτερα, δεν έχει επιτεθεί στο Ισραήλ».
Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, αναφερόμενος στη Hamas και τη Hezbollah την οργάνωση που εδρεύει στον Λίβανο κατά τη διάρκεια μιας κατάθεσης για μια από τις υποθέσεις διαφθοράς εναντίον του, ο Netanyahu είπε κάτι που έδειχνε την υπερβολική εμπιστοσύνη της ισραηλινής δεξιάς στην ικανότητά της να διαχειρίζεται εξτρεμιστές στα σύνορά της:
«Έχουμε γείτονες που είναι σκληροί εχθροί…
Είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε συμφωνία μαζί τους…
Όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά ελέγχουμε το ύψος της φλόγας».
(*Ο αναλυτής Dave Smith μίλησε σε συζήτηση του Stark Realities την οποία μετέφερε το ZeroHedge)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης