Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα για τη Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα - Στο Πεκίνο ο Blinken

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα για τη Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα - Στο Πεκίνο ο Blinken
Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του Blinken στην Κίνα έπειτα από μια διπλωματική αποστολή υψηλού κινδύνου για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τον περασμένο Ιούνιο
Σχετικά Άρθρα
Στην Κίνα θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, προκειμένου να… προειδοποιήσει την Κίνα για τη στήριξη της στον ρωσικό στρατό.
Ο Blinken αναμένεται να μεταφέρει τις «βαθιές ανησυχίες» της Ουάσιγκτον σχετικά με τη βοήθεια της Κίνας προς την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του που αρχής γενομένης την Τετάρτη (24/4/2024).
«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα όταν πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο εναντίον εταιρειών που... υπονομεύουν σοβαρά την ασφάλεια τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ευρώπη», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του Blinken. «Και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει την προθυμία μας να το κάνουμε αυτό όσον αφορά επιχειρήσεις από διάφορες χώρες, όχι μόνο από την Κίνα», συμπλήρωσε. «Σε κάθε περίπτωση, και πάλι, νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα βασικό θέμα συζήτησης κατά την παραμονή μας στο Πεκίνο».
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη ανησυχούν για τις επιπτώσεις της υποστήριξης του Πεκίνου στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και «τι σημαίνει αυτό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ειδικότερα, και στη συνέχεια, φυσικά, θα εξαρτηθεί από την Κίνα να καθορίσει τα επόμενα βήματά της», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του Blinken στην Κίνα μετά από μια διπλωματική αποστολή υψηλού κινδύνου για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τον περασμένο Ιούνιο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Wang Yi, σύμφωνα με το State Department. Παραμένει ασαφές εάν ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping.

Η Κίνα τροφοδοτεί την απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Όταν πρόκειται για την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας, η Κίνα είναι «ο κύριος συντελεστής», δήλωσε ο Blinken την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιταλία.
«Βλέπουμε την Κίνα να μοιράζεται εργαλειομηχανές, ημιαγωγούς, άλλα είδη διπλής χρήσης που βοήθησαν τη Ρωσία να ανοικοδομήσει την αμυντική βιομηχανική βάση, την οποία οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών είχαν υποβαθμίσει τόσο πολύ», είπε και συνέχισε «τώρα, αν η Κίνα ισχυρίζεται από τη μία πλευρά ότι θέλει καλές σχέσεις με την Ευρώπη και άλλες χώρες, δεν μπορεί από την άλλη πλευρά να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Ο ρόλος των κινεζικών εταιρειών

Οι κινεζικές επιχειρήσεις διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη στήριξη της προβληματικής οικονομίας της Ρωσίας και στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, μεταξύ άλλων μέσω του εμπορίου αγαθών για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC.
Στοιχεία από το περασμένο έτος φάνηκε να υποδηλώνουν ότι το Πεκίνο παρέχει στρατιωτικά χρήσιμο εξοπλισμό, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κράνη, γιλέκα και ασυρμάτους, επεκτείνοντας μια σανίδα σωτηρίας για τον πόλεμο του προέδρου, Vladimir Putin, κατά της Ουκρανίας.
Ο Blinken θα συζητήσει επίσης «μια σειρά διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων», όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι προκλήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος.
Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα ως δική του και βρίσκεται σε εδαφικές διαφορές με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Βιετνάμ, μεταξύ άλλων. Στο παρελθόν έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην παρεμβαίνει στα εδαφικά και θαλάσσια δικαιώματα της Κίνας.
Στο μέτωπο του εμπορίου, οι δύο χώρες συνεχίζουν να μάχονται για την τεχνολογική υπεροχή και μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα κατήγγειλε την αμερικανική έρευνα στις ναυτιλιακές, εφοδιαστικές και ναυπηγικές βιομηχανίες της, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «λάθος επί λάθους».
Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον είναι ρεαλιστική όσον αφορά τις προσδοκίες της από την επίσκεψη Blinken για την επίλυση βασικών ζητημάτων. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε ρεαλιστές και ξεκάθαροι όσον αφορά τις προοπτικές επίτευξης τομών σε οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα», δήλωσε και συνέχισε «αλλά θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη διπλωματία για να επικοινωνήσουμε τις θέσεις και τις πολιτικές μας, να ξεκαθαρίσουμε τις λανθασμένες αντιλήψεις και να υπογραμμίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και της οικονομίας μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης