Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυχία Ισραήλ - Σε 202 ημέρες πολέμου κατέστρεψε το 20% της Hamas - Όλα έτοιμα για το … μακελειό στη Rafah

Αποτυχία Ισραήλ - Σε 202 ημέρες πολέμου κατέστρεψε το 20% της Hamas - Όλα έτοιμα για το … μακελειό στη Rafah
Περίπου 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αναμένεται να εκδιωχθούν προς την ισοπεδωμένη Khan Yunis που εκτιμάται πως είναι αδύνατο να τους υποδεχθεί
(upd6) Αν και εκτιμάται πως πλέον είναι θέμα μερικών εβδομάδων η χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Rafah προκειμένου όπως υποστηρίζουν, να φέρουν το τελειωτικό χτύπημα στην Hamas και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μέλος του Politburo της Hamas τονίζει ότι ύστερα από 202 ημέρες πολέμου και καταστροφής, ο IDF αυτό που έχει καταφέρει… είναι να εξουδετερώσει περίπου το 20% της δύναμης της οργάνωσης.
Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Γάζα, τόσο την ευρύτερη περιοχή της Rafah όσο και τα βόρεια εδάφη, ενώ παράλληλα πραγματοποιούν επιχειρήσεις και «χτυπήματα» σε υποδομές της Hezbollah στο νότιο Λίβανο, στέλνοντας μήνυμα πως ετοιμάζεται η επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα.
Ήδη έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για την εκκένωση του περίπου 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων από τη Rafah, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν προσωρινά σε νέους καταυλισμούς που θα στηθούν στην ήδη ισοπεδωμένη πόλη της Khan Yunis, εκεί όπου το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται… ομαδικοί τάφοι, πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις από τον ΟΗΕ που ζητά διεθνή έρευνα.

Ούτε το 20% της Hamas

Σύμφωνα με τον Khalil al-Hayya, μέλος του Politburo της Hamas, μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός έχει καταφέρει να εξουδετερώσει… μόλις το 20% της δύναμης της Hamas.
«Δεν κατέστρεψαν περισσότερο από το 20% του μαχητικού δυναμικού της Hamas, είτε αυτό αφορά το ανθρώπινο δυναμικό είτε τον εξοπλισμό στο έδαφος» υποστήριξε μιλώντας στο Associated Press ο Khalil al-Hayya, ο οποίος ανέφερε πως η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί με την επίτευξη συναίνεσης.
«Έχουμε προτείνει επανειλημμένα τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα και την επιστροφή των προσφύγων σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα που το απαιτούν.
Θα ζήσουμε σε αυτό το κράτος, θα εγκατασταθούμε σε αυτό και θα συμφωνήσουμε σε κατάπαυση του πυρός και σε εκεχειρία για περίοδο πέντε ετών ή περισσότερο» επισήμανε το μέλος του Politburo της Hamas.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι εάν το Ισραήλ εγκαταλείψει τα παλαιστινιακά εδάφη, τότε όλοι όσοι πολέμησαν εναντίον του «θα μετατραπούν σε πολιτικά κόμματα και οι δυνάμεις τους σε εθνικό στρατό».
«Αν αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας και ένα παλαιστινιακό κράτος, τότε όλα όσα έχουμε θα συμπεριληφθούν στη δομή του παλαιστινιακού κράτους» ανέφερε ο Khalil al- Hayya.

Ο IDF έχει ρίξει πάνω από 75.000 βόμβες στη Γάζα

Εάν ισχύουν τα όσα υποστηρίζει ο Khalil al-Hayya, είναι προφανές πως η αποτυχία των Ισραηλινών είναι τεράστια.
Αν κρίνει μάλιστα κανείς από το γεγονός ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν ρίξει περισσότερες από 75.000 βόμβες και οβίδες στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε αυτές τις 200 ημέρες, τότε γίνεται φανερό το μέγεθος της καταστροφής που έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 34.000 νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πάνω από 77.000 τραυματίες και σχεδόν τελείως κατεστραμμένες τις μεγαλύτερες πόλεις της Γάζας.
17_13.jpg
Σφοδροί βομβαρδισμοί στα βόρεια, επιχείρηση στη Rafah

Την ίδια στιγμή πάντως οι Ισραηλινοί συνεχίζουν το «σφυροκόπημα» της Γάζας, πλήττοντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα βόρεια εδάφη, ενώ προετοιμάζουν την χερσαία εισβολή τους στη Rafah.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Netanyahu υποστήριξε πως προχωρούν τα σχέδια για την εισβολή στη Rafah, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Εκτιμάται πως η στρατιωτική επιχείρηση θα διαρκέσει για περίπου 6 εβδομάδες, ενώ θα προηγηθούν περίπου 2 εβδομάδες για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων Παλαιστίνιων από την πόλη.
Ωστόσο, τόσο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι όσο και διεθνείς οργανώσεις υποστηρίζουν πως μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα είναι «έγκλημα» και ότι σε καμία περίπτωση η Khan Yunis δεν θα μπορέσει να υποδεχθεί τόσο μεγάλο πληθυσμό αμάχων.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αγόρασε 40.000 σκηνές χωρητικότητας 10 με 12 ατόμων.

Όλα έτοιμα

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ισραηλινός στρατός έχει ολοκλήρωσει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την επίθεση στη Rafah και ότι αυτό που απομένει πλέον είναι να λάβει την έγκριση από την κυβέρνηση Netanyahu.
Μάλιστα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μεταδίδει πως ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet, Roner Bar και ο αρχηγός του επιτελείου του IDF, Herzi Halevi επισκέφθηκαν την Αίγυπτο προκειμένου να συζητήσουν με αρμόδιους αξιωματούχους τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως οι Ισραηλινοί συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους.
Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως το σχέδιο της επίθεσης έχει ήδη παρουσιαστεί στους Αμερικάνους αλλά και σε πολλούς ακόμα παράγοντες της Μέσης Ανατολής.
Οι σχετικές πληροφορίες μιλούν για μια σταδιακή επιχείρηση με βάση τη διαίρεση της πόλης σε συγκεκριμένες περιοχές καθώς και για ενημέρωση του πληθυσμού για την ανάγκη εκκένωσης, πριν από οποιαδήποτε προέλαση του ισραηλινού στρατού.
16_10.jpg
Πρόταση Hamas για εκεχειρία ενός έτους

Δημοσίευμα του αραβικού τηλεοπτικού σταθμού Al Hadath υποστηρίζει πως αξιωματούχοι της Αιγύπτου μετέφεραν σε Ισραηλινούς συνομιλητές τους, πρόταση της Hamas για κατάπαυση του πυρός διάρκειας ενός έτους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Hamas δεσμεύεται ότι στο διάστημα αυτό, οι δυνάμεις της δεν θα επιτεθούν κατά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Δύο ταξιαρχίες

Οι Ισραηλινοί κινητοποίησαν δύο ταξιαρχίες εφέδρων για τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο IDF εκτιμά πως στη Rafah βρίσκονται τέσσερα τάγματα της Hamas, τα οποία φέρονται να έχουν ενισχυθεί και από μαχητές άλλων μονάδων της οργάνωσης που διαλύθηκαν από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.
Παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας προς το Ισραήλ να αναστείλει την επιχείρηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu διαμηνύει πως το Ισραήλ θα προχωρήσει κανονικά.

Βίντεο Hamas με ομήρους

Εν τω μεταξύ η Hamas έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον 23χρονο Αμερικανό-Ισραηλινό όμηρο Hersh Goldberg-Polin, ο οποίος φέρεται να μιλά μόνος του μπροστά σε μια κάμερα και να κατηγορεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu και την κυβέρνηση του, ότι εγκατέλειψαν τους ομήρους.
Κατόπιν του βίντεο, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι έξω από την κατοικία του Netanyahu, ζητώντας την επιστροφή των ομήρων.
Εκτιμάται ότι στα χέρια της Hamas παραμένουν περίπου 129 όμηροι, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 34 εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί.

Επιθέσεις κατά της Hezbollah στο Λίβανο

Πέρα όμως από τις επιχειρήσεις στη Γάζα, οι Ισραηλινοί πλήττουν και θέσεις της Hezbollah στο νότιο Λίβανο.
Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν υποδομές της Hezbollah στη Maroun ar Rash και εναντίον θέσης παρατήρησης στη Merkava, στο νότιο Λίβανο.
Επιπλέον, ο IDF ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε επιθετική επιχείρηση σε όλο το νότο του Λιβάνου, κάνοντας λόγο για βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του πυροβολικού εναντίον 40 στόχων της Hezbollah.
«Έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός στρατευμάτων στα σύνορα (...)
Οι μισοί διοικητές της Hezbollah στον νότιο Λίβανο έχουν εξαλειφθεί, οι άλλοι μισοί κρύβονται κι έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού”, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης