Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken: Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah - Ήρθε η ώρα της συμφωνίας για Γάζα

Blinken: Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah - Ήρθε η ώρα της συμφωνίας για Γάζα
«Η πρόοδος όσον αφορά τη βοήθεια προς τη Γάζα είναι πραγματική»
Σχετικά Άρθρα
«Η θέση των ΗΠΑ για τη Rafah δεν έχει αλλάξει», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, υπογραμμίζοντας ότι «δεν στηρίζουν στρατιωτική επιχείρηση χωρίς ανθρωπιστικό σχέδιο –και τέτοιο σχέδιο δεν έχουμε δει».
Ο Blinken, που βρίσκεται στο Ισραήλ και νωρίτερα είχε τετ α τετ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu, επισήμανε ότι το Τελ Αβίβ έχει κάνει σημαντικούς συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά σε μία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, καλώντας τη Hamas να σταματήσει τη χρονοτριβή και να δεχθεί τη συμφωνία.
«Η πρόοδος όσον αφορά τη βοήθεια προς τη Γάζα είναι πραγματική, αλλά δεδομένης της τεράστιας ανάγκης στον παλαιστινιακό θύλακα, πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε εισβολή στη Rafah, εάν η Hamas συνεχίσει να θέτει ως όρο για τη συμφωνία για τους ομήρους τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσαν δύο Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Netanyahu απειλεί να εισβάλει στη Rafah εδώ και μήνες, αλλά έχει συγκρατηθεί κυρίως λόγω της πίεσης των ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής στη Rafah, μια πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Η ισραηλινή πρόταση που παραδόθηκε στη Hamas την περασμένη εβδομάδα περιελάμβανε την προθυμία να συζητηθεί «η αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα – κάτι που υπολείπεται μιας πλήρους δέσμευσης για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά είναι περισσότερο από ό,τι έχει συμφωνήσει το Ισραήλ μέχρι στιγμής.
Ο εκπρόσωπος του State Department ανέφερε ότι Blinken και Netanyahu συζήτησαν τις προσπάθειες για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους και τόνισε ότι η Χαμάς είναι αυτή που στέκεται εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Blinken έθεσε τη βελτίωση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης