Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκίνησε η δίκη του Menendez για διαφθορά – Τα αδικήματα, οι κατηγορίες και η ελπίδα για νέα υποψηφιότητα

Ξεκίνησε η δίκη του Menendez για διαφθορά – Τα αδικήματα, οι κατηγορίες και η ελπίδα για νέα υποψηφιότητα

Η σύζυγός του και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι

Σχετικά Άρθρα

Με την επιλογή των ενόρκων ξεκίνησε η δίκη για διαφθορά του Δημοκρατικού γερουσιαστή των ΗΠΑBob Menendez, μια υπόθεση που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του και να καθορίσει ποιο κόμμα θα ελέγχει τη Γερουσία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο 70χρονος Menendez και δύο επιχειρηματίες από το Νιού Τζέρσεϊ κατηγορούνται για δωροληψία.
Κατηγορούμενη είναι και η σύζυγος του γερουσιαστή Nadine, η οποία ωστόσο θα δικαστεί ξεχωριστά.
Και οι τέσσερις έχουν δηλώσει αθώοι.
Εφόσον απαλλαγεί, ο Bob Menendez ελπίζει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, για μια τέταρτη θητεία στη Γερουσία, ως ανεξάρτητος.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν ότι δεν είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους του Νιού Τζέρσεϊ και πολλοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές του έχουν ζητήσει να παραιτηθεί.
Οι Δημοκρατικοί και οι ανεξάρτητοι που τους στηρίζουν έχουν οριακή πλειοψηφία (51-49) στη Γερουσία.

Για τι κατηγορούνται

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, οι Menendez έλαβαν μετρητά -πολλά από αυτά βρέθηκαν κρυμμένα σε ρούχα στο σπίτι τους- καθώς και ράβδους χρυσού και μια Mercedes-Benz, σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του γερουσιαστή στο Νιού Τζέρσεϊ και για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Ο γερουσιαστής φέρεται ότι υποσχέθηκε να βοηθήσει την Αίγυπτο να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο αγοράς όπλων και άλλη στρατιωτική βοήθεια, ενώ βοήθησε τον συγκατηγορούμενό του, έναν Αμερικανοαιγύπτιο επιχειρηματία, να εξασφαλίσει το επικερδές μονοπώλιο της πιστοποίησης των εξαγωγών χαλάλ κρεάτων στην Αίγυπτο. Φέρεται επίσης ότι προσπάθησε να βοηθήσει έτερο κατηγορούμενο, να λάβει εκατομμύρια δολάρια από ένα επενδυτικό ταμείο του Κατάρ αλλά και ότι παρενέβη για να σταματήσει μια ομοσπονδιακή έρευνα σε βάρος του στο Νιου Τζέρσεï.
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 2018 και 2023. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης